Astfel, in acest an, „Zilele Casei Corpului Didactic Spiru Haret Iasi” se vor desfasura in perioada 29 – 30 mai 2013, sub egida O paradigma, doua sisteme de formare: anglo-saxon si romanesc. Pentru a analiza si dezbate tematica referitoare la formarea continua, specifica diferitelor modele europene, am invitat reputatul expert britanic, Peter McNutt, care va conferentia pe acest domeniu de interes major.
Peter McNutt este Strategy Leader, prestigios reprezentant al sistemului de educatie si formare din Marea Britanie, iar vizita sa in Iasi va constitui o oportunitate majora de dezbatere si schimb de bune practici in domeniul formarii si dezvoltarii profesionale.
Galeriile de Arta Ion Neagoe gazduiesc expozitia Traditie si modernitate in arta si arhitectura romaneasca. Structuri compozitionale de ambient, ce contine lucrari ale elevilor din anii terminali de la Colegiul de Arta Octav Bancila Iasi.
Deschiderea oficiala a ”Zilelor Casei Corpului Didactic Spiru Haret Iasi” a avut loc in amfiteatrul institutiei, miercuri, 29 mai 2013, incepand cu ora 15.30 in prezenta invitatului din Marea Britanie, Strategy Leader Peter McNutt, a reprezentantilor partenerilor si a autoritatilor publice locale.
Cu acest prilej, a fost lansat un nou numar al revistei CCD Iasi. Ajunsa la a opta aparitie a seriei noi, revista Univers Didactic propune, ca de fiecare data, o paleta larga de articole, amplu documentate, echilibrate discursiv, bazate pe experienta livresca si empirica a profesorilor din invatamantul preuniversitar si universitar iesean. intr-un periplu mental sumar identificam repere, idei, cadre de analiza, in timp ce in activitatea didactica regasim un complex de trairi intelectuale. Toate aceste trairi isi gasesc menirea prin impartasirea lor permanenta celor cu care coabitam in acelasi «univers didactic». Nu intamplator, revista Casei Corpului Didactic Spiru Haret Iasi, ce poarta acelasi titlu, Univers Didactic, reuneste reflectii rezultate din permanenta provocare a exercitiului educational.
Pledoaria pentru lectura este lectia fundamentala pe care o predam continuu discipolilor nostri, iar revista Univers Didactic, prin continutul sau, propune o platforma de analiza si dezbatere a framantarilor intelectuale, specifice diferitelor etape de evolutie a invatamantului romanesc, european, international. Sistemul de valori sub care ne plasam prefacerea individuala permanenta ne responsabilizeaza infinit mai mult fata de discipoli, iar rolul de model, asumat intrinsec si extrinsec de fiecare dascal, poate fi marcant pentru cei din jur doar in urma permanentei interactiuni. Asadar, incursiunea livresca propusa este deschisa catre noi orizonturi ale analizei demersului didactic si tributara permanentei critici.
Tot miercuri, 29 mai 2013, incepand cu ora 16.00, Strategy Leader Peter McNutt, a conferentiat, intr-o prima sesiune, pe tema referitoare la sistemul de formare din Marea Britanie si contextul de formare european: Professional Development - Linking it All Together. Partea a doua a conferintei va avea loc joi, 30 mai 2013, in intervalul orar 10.30 - 12.30.
British Council, partener de traditie a CCD Iasi, va deschide cea de-a doua zi a activitatilor cu prezentarea “Providing your students with world standards of English with the British Council”, care are rolul de a pune bazele unor viitoare parteneriate, precum si de a dialoga pe seama oportunitatilor de formare si dezvoltare oferite de catre acestia.
In cadrul workshop-ului Atelierul proiectelor vii, aflat la a III-a editie, Casa Corpului Didactic isi propune sa valorifice si sa disemineze experientele dobandite de cadrele didactice, de-a lungul timpului, in dezvoltarea proiectelor europene. Participantii la aceasta activitate ce se va desfasura joi, 30 mai 2013, incepand cu ora 11.00 au oportunitatea prezentarii experientelor acumulate prin proiectele derulate de catre unitatile de invatamant din judetul Iasi.
In aceeasi zi, de la ora 14.00, doamna profesor Camelia Arhip, presedintele Asociatiei profesorilor de limba engleza din Moldova va modera workshop-ul Repere interculturale in invatamantul preuniversitar, care propune metode alternative de dezvoltare a competentelor de comunicare inter si transdisciplinare, promovate de diferite sisteme educationale europene.
In acelasi cadru festiv al „Zilelor Casei Corpului Didactic Spiru Haret Iasi”, se va lansa si volumul simpozionului national Personalitati care au fost: Alexandru Ioan Cuza – omul si epoca.
Profesor doctor Lacramioara Iordachescu, inspector ISJ, presedintele Asociatiei Profesorilor de Istorie din Iasi, profesor Claudia Felicia Furtuna, profesor doctor Cezar Furtuna, coordonatorii volumului, vor prezenta continutul articolelor ce sunt reunite sub titlul „La legi noua, om nou. Societatea romaneasca sub semnul Unirii Principatelor”.
Manifestarile dedicate „Zilelor Casei Corpului Didactic Spiru Haret” Iasi se incheie cu activitatea Fii voluntar! Fii generos! Altruismul! - valenta a cetateniei active, care va consta intr-un concert de muzica clasica, actiune filantropica pentru Centrul de Zi Scobinti. Protagonistii evenimentului vor fi elevi ai Colegiului de Arta Octav Bancila Iasi, care vor promova nobletea si generozitatea intr-un spatiu al comunicarii artistice:
- Cvartetul de coarde "Piacevole", indrumator: prof. Ioana Nedelcu
- stefania Turcu, vioara, indrumator: prof. Calistrat Catargiu
- stefan Atirgovitoae, voce, indrumator: prof. Mirela Fugaru
- Malina Ciobanu, vioara, indrumator: prof. Calistrat Catargiu
- Nicoleta Tanasa, saxofon, indrumator: prof. Laurentiu Reut
Momente de teatru, indrumator: prof. Alice Sfaiter
Acompaniaza la pian: Daniel Ropota
Prezinta: prof. Carmen Zaharia-Danicov
Concertul de muzica clasica marcheaza inchiderea manifestarilor dedicate „Zilelor Casei Corpului Didactic Spiru Haret Iasi”, editia a IV-a, 29 - 30 mai 2013.
. |