Ce au adus aici si ce au preluat ei de la autohtoni, cum se descurca si cum arata aceasta realitate a lor - sunt intrebari la care cercetarile din film aduc raspunsuri si noi perspective culturale.
Regizorii vor fi prezenti in sala pentru o sesiune de intrebari si raspunsuri cu spectatorii, dupa difuzarea documentarului.
Filmul a pornit dintr-o curiozitate personala, din contactul zilnic cu un element real mai putin cunoscut. Adina Popescu marturiseste: „Eu locuiesc aproape de Bucur Obor, adica la granita dintre <<lumea chinezeasca>> si restul capitalei. Comunitatea de chinezi s-a stabilit aici, in partea de nord a orasului, adica in cartierul Colentina si mai departe spre comuna Voluntari, unde se afla, de fapt, si faimosul complex Dragonul Rosu. Asadar, incepusem sa-i vad pe chinezi pe strada, in piata si la hipermarket-uri si sa-mi pun intrebari legate de ei. Cum se descurca acesti oameni in Romania? Cum si daca s-au adaptat aici?”
Initial, a fost gandit ca un film de fictiune, minimalist, insa acesta si-a schimbat directia, ramanand fidel ideii de prezentare a unui personaj reprezentativ pentru acesti imigranti. „Cumva, o parte din povestea asta s-a pastrat si in documentarul Anul Dragonului (2013), unde exista un astfel de muncitor chinez, emigrant ilegal, care rataceste dezorientat prin peisajul social si economic din Romania actuala, devenind, fara voia sa, eroul unor mici situatii hilare sau dramatice, la intersectia dintre doua culturi total diferite”, afirma Iulian Manuel Ghervas.
Proiectul face parte din initiativa Docuart pentru revigorarea si promovarea filmului documentar romanesc, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman si Radio Romania Cultural.
Proiectiile Docuart au debutat in luna iunie a acestui an si completeaza actiunile asociatiei omonime pentru sprijinirea cinematografiei autohtone.
Intrarea in lumea documentarului este libera.
. |