Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 ianuarie 2023
Recomandări
Gheorghe Sasarman, omagiat la Madrid în cadrul Primului Congres al literaturii SF
(Literatură)
Revista Niram Art, in colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, a organizat vineri, 25 mai 2013, Primul Congres al literaturii science-fiction. 

Evenimentul, moderat de scriitorul de origine romana Fabianni Belemuski, a avut loc in Facultatea de Jurnalism si a fost preluat de postul Radio Complutense din Madrid.
Participantii la aceasta prima intalnire de specialitate au fost criticul literarFernando Ángel Moreno, scriitorul Eduardo Vaquerizo si specialistul in literatura SF spaniola si romana Mariano Martín Rodríguez.

Mariano Martín Rodríguez s-a referit la Gheorghe Sasarman ca fiind unul dintre cei mai importanti autori ai acestui gen din toata Europa si a analizat amplu in cadrul conferintei sale, cartea Cuadratura cercului, pe care el a tradus-o in limba spaniola. “Sasarman a operat o mutatie, deschizand alte posibilitati in literatura SF”, a precizat criticul. 

Cartea lui Sasarman a fost omagiata de Rodríguez in cadrul actului de la Madrid, la putin timp dupa ce, in Statele Unite, s-a celebrat o intalnire intre criticul spaniol si celebra scriitoare Ursula K. Le Guin, in jurul figurii lui Sasarman. Le Guin, cea mai cunoscuta autoare contemporana de science-fiction, a fost atat de impresionata de Cuadratura cercului (La cuadratura del círculo) incat a tradus-o din spaniola iin limba engleza, recunoscundu-i astfel lui Sasarman profunda valoare literara in lumea SF-ului. 

Mariano Martín Rodríguez, specialist in limbi romanice, a studiat pana in prezent diferite aspecte ale literaturii romane moderne si a publicat, printre altele, doua editii bilingve ale tanarului Eugen Ionescu: Hugoliada si Destellos y teatro, text care i-a servit dramaturgului pentru Cantareata cheala. 

La intalnirea de specialitate de la Madrid au participat atat maestrii vechii garzi science-fiction spaniole cat si reprezentantii celei noi. Printre ei, scriitorul Eduardo Vaquerizo, autorul romanului Ultima noapte a Hipatiei, best seller science-fiction in Spania si Fabianni Belemuski, autor al volumului de proza scurtaLocuitorul fictiv, in curs de aparitie la editura Niram Art. Primul Congres al literaturii science-fiction, intalnire anuala a iubitorilor acestui gen literar, a fost un succes, iar colaborarea dintre Revista Niram Art si Universitatea Complutense va face posibile si urmatoarele editii.  

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate