Aici un rol foarte important il joaca, desigur, traditiile culinare.
Este cunoscut faptul ca mustul este o bautura naturala foarte prezenta in gospodariile romanilor, iar asta se intampla din cele mai vechi timpuri. Ca sa cinstim cum se cuvine aceasta bautura, vineri, 25 septembrie, ora 11:00, se va redeschide Mustaria Traditionala la Carciuma din Batrani din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. Cei interesati vor putea sa afle de aici cum se pregateste mustul dupa metode vechi de sute de ani, dar si ce fel de unelte sunt necesare pentru acest lucru.
Scopul evenimentului este conservarea obiceiului cultivatorilor de vita de vie, un obicei cu traditie in Romania. Acest obicei mostenit din trecut consta in aranjarea unui loc special langa podgorii unde trecatorii sunt serviti cu must proaspat. Organizatorii vor folosi aproximativ trei tone de struguri, adica cu o tona mai mult fata de cantitatea utilizata anul trecut. In acest fel se vor produce aproximativ 2000 de litri de must.
Cu ocazia redeschiderii Mustariei, bucatarii de la Carciuma din Batrani vor pregati tocanita de oaie la ceaun, pastrama de berbecut, mamaliga cu branza de burduf si multe alte surprize culinare.
Mustaria va fi deschisa zilnic intre orele 11:00 si 22:00.
Actiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finantarea Consiliului Judetean Sibiu.
. |