Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2024
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
Cele mai bune producţii cinematografice germane vin la Zilele Filmului German
(Cinema)
In perioada 16-22 octombrie, va debuta cea de a X-a editie a Zilelor Filmului German (ZFG), un eveniment cu traditie, organizat anual de Goethe-Institut Bucuresti in parteneriat cu Uniunea Cineastilor din Romania si Club Control.
Editia din acest an va prilejui cinefililor din capitala intalnirea cu o serie de filme documentare si lungmetraje: de la filme de avangarda la filme-cult, de la pelicule de debut ale tinerilor cineasti germani pana la creatii semnate de regizori consacrati, de la povesti intime la scenarii cu largi implicatii sociale.

Sunt 13 lungmetraje, care vin sa ofere o privire de ansamblu asupra celor mai bune productii cinematografice germane de azi, cele mai multe dintre acestea, recompensate cu premii importante.

Zilele Filmului German se bucura în 2015 si de prezenta unor oaspeti germani, precum René Frölke, regizorul filmului „Le beau danger”, sau Mark Reeder, protagonistul filmului „B-Movie”, muzician, producator, actor si unul dintre autorii filmului. 

Proiectia filmelor are loc la Cinema Studio, incepand din seara zilei de 16 octombrie, data care marcheaza deschiderea editiei jubiliare, cu pelicula „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germana a Berlinalei din acest an.

Programat in deschidere, «Victoria» va captiva negresit publicul si din prisma faptului ca a fost filmat intr-un singur cadru, lung de 140 de minute. Este o impresionanta realizare in materie de imagine (rasplatita, de altfel, cu Ursul de Argint la Berlinala din acest an), posibila datorita flexibilitatii si talentului improvizatoric al actorilor”, a declarat Evelin Hust, directoarea Goethe-Institut Bucuresti, organizatorul evenimentului.

Le beau danger”, filmul lui René Frölke despre Norman Manea, „Solo Sunny”, unul dintre filmele-cult ale RDG-ului semnat de regretatul Konrad Wolf, fost regizor, director artistic si presedinte al Academiei de Arte din RDG sau „Härte / Dragoste periculoasa” al Rosei von Praunheim, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai filmului german postmodern, un film care a avut premiera la Festivalul International de Film de la Berlin 2015, sectiunea „Panorama Special”, in cadrul careia a obtinut locul al III-lea, sunt doar cateva dintre suprizele editiei jubiliare.

Unul dintre cuvintele-cheie care pot descrie editia actuala a festivalului este diversitatea. Daca cinematografia germana a propus in ultimul an numeroase formule stilistice si a abordat – atat documentar, cat si fictional – o varietate de teme, mi s-a parut important ca aceasta sa se reflecte in selectia de filme. De aceea, am fost interesat sa acord atentie egala atat unor cineasti legendari, ale caror realizari ajung prea rar in fata publicului din Romania (Edgar Reitz si Rosa von Praunheim), cat si unora aflati in plina perioada de glorie (Andreas Dresen, Oskar Roehler sau Sebastian Schipper) si, bineinteles, unor nume noi, dar de perspectiva (Edward Berger si Julian Radlmaier, de exemplu)”, declara Andrei Rus, selectionerul editiei din acest an a evenimentului, critic de film, lector universitar la UNATC si curator al festivalului de film NexT.

In incheierea Zilele Filmului German, e programat un eveniment special in Club Control, proiectia filmului „B-Movie”, o pelicula care documenteaza undergroundul muzical vest-german al anilor ’80. La eveniment participa insusi Mark Reeder, protagonist, dar si scenarist al filmului, urmata de un concert al trupelor Future Nuggets si Loved by Ghosts.

ziele filmului german X
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate