Concertul va fi insotit de un performance interactiv numit Ritual 2013, semnat de Eduard Gabia.
Different Trains, compusa de americanul Steve Reich si White Man Sleeps, apartinand compozitorului nascut in Africa de Sud Kevin Volans, corespund in necesitatea lor de a impaca contrarii, de a documenta realitatile istorice, emotionale si estetice ale timpului.
Scrisa in 1988, Different Trains este o autobiografie subiectiva a lui Steve Reich si marcheaza in creatia sa apelul la o noua tehnica componistica: fragmente din inregistrarile unor voci si dinamica discursurilor genereaza materialul muzical pentru instrumente. Imaginile si sunetele copilariei lui Reich, amintiri ale frecventelor drumuri cu trenul intre New York si Los Angeles, sunt puse in relatie cu garniturile care se indreptau catre lagarele de exterminare.
Compozitorul spune ca „daca as fi fost in Europa in acea perioada, ca evreu as fi calatorit cu trenuri foarte diferite. Avand acesta idee in minte am vrut sa fac o piesa care sa reflecte cu acurate?e intreaga situatie.”
Steve Reich (n. 1936) este unul dintre pionierii muzicii minimaliste, un pop icon international, iar Different Trains – care integreaza tema Holocaustului – a fost premiata Grammy in 1990.
White Man Sleeps, in varianta din 1985, a devenit un bestseller in interpretarea Kronos Quartet, iar Kevin Volans marturiseste ca a incercat “poate naiv, sa puna in acelasi plan muzicile africana si europeana, pentru a reflecta imaginea unei societati multiculturale – una in care traditiile culturilor diferite sunt reprezentate, onorate si, mai mult decat atat, impartasite, sfarsindu-se cu dezvoltarea lor separata.”
Kevin Volans (n. 1949) a studiat cu Kagel si Stockhausen, iar mai tarziu a devenit asistentul celui din urma la Darmstadt. Compozitiile sale, care dezvolta tehnici si moduri africane l-au facut sa fie unul dintre cei mai distincti compozitori din circuitul muzical european.
Ansamblul Propuls a fost infiintat in anul 2006 si a sustinut concerte la Ateneul Roman, Aula Palatului Cantacuzino, Sala „George Enescu” a UNMB sau in spatii neconventionale – Padurea Magureni, in cadrul festivalului Forest Vibes.
Crezul dirijorului Alexandru Solonaru este acela de a promova muzica secolelor XX si XXI in concerte de un inalt nivel profesional, publicul reactionand cu entuziasm la toate initiativele sale. Activitatea sa artistica si organizatorica s-a evidentiat cu ocazia concertelor dedicate creatorilor romani precum Aurel Stroe, Stefan Niculescu, Tiberiu Olah, primelor auditii nationale ale unor opusuri de Kagel si Stockhausen si prin evenimente alternative sau spectacole multimedia.
Intrarea este libera.
Artisti invitati in proiectul Temporal Perceptions: Adela Bonat, Adrian Moise, Agnieszka Kucharska (Polonia), Alberto Mariani (Italia), Anamaria Avram, Aniela Ovadiuc, Catalin Oancea, Cosmin Petru Paulescu, Cristian Raduta, Gabriel Brojboiu, Georgiana Cozma, Irinel Moldoveanu, Krasimir Russev (Bulgaria), Lucian Taran, Maria Pop Timaru, Lisandru Neamtu, Mihai Morarescu, Mirela Iordache, Simona Antoniu, Valentin Soare.
Coordonatori proiect: Simona Antoniu, Irinel Moldoveanu
Organizator: Asociatia Many Colors
Finantator: Programul Tineret in Actiune
Parteneri: Asociatia Propuls, Fundatia Romana pentru Excelenta in Muzica, Sambata Sonora, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Muzeul Municipiului Bucuresti si Muzeul Grigore Vasile.
. |