Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Târgul Comunităţilor Rurale, ediția a III-a
(Viață)
O zona pe care multa lume inca nu o cunoaste, va fi ”expusa” in acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA. Este vorba despre comuna Perisani, o asezare situata la aproximativ 70 de km de Sibiu, in tara Lovistei sau, mai precis, in zona muntoasa din nordul judetului Valcea.
Din aceasta comuna vor fi puse in scena la Muzeul ASTRA cele mai reprezentative traditii. Mentionam aici: prelucrarea lemnului  de catre ultimii mesteri rudari din satul Poiana, dar si povestile unei comunitati pe cale de disparitie cu traditiile ei folclorice. 

La Targul Comunitatilor Rurale se vor impleti nuiele si apoi vor fi transformate in cosuri si corfite de catre 20 localnici din Perisani. Coordonator de atelier va fi tanti Maria din Poiana, deoarece comunitatea locala sustine ca numai ea mai stie sa faca asa ceva.  

Zona Perisani este un paradis natural, o zona de un pitoresc aparte, renumita pentru harnicia locuitorilor sai care se indeletnicesc din cele mai vechi timpuri cu prelucrarea lemnului si cresterea animalelor. Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului detine o Gospodarie cu atelier de rudar din satul Poiana, comuna Perisani, judetul Valcea, gospodarie ce a fost integral restaurata si repusa in circuitul de vizitare in cadrul proiectului Patrimoniu Deschis, fiind inclusa in Calea Minoritatilor Etnice.”, a declarat Mirela Iancu, Directorul Departamentului de Marketing C.N.M. ASTRA. 

31


Atelierele interactive vor fi completate cu muzica si portul popular, precum si cu traditiile gastronomice din zona Perisani. Oamenii locului vor arata vizitatorilor cum se face branza de burduf si telemeaua de Perisani, dar si cum se culeg si apoi se pun la murat buretii de fag. Este interesant de stiut faptul ca in privinta acestor bureti de fag, avem de a face cu o traditie locala, deoarece an de an in Perisani se organizeaza un concurs al celor mai buni culegatori de bureti. 

DSC_3172


Primele doua editii ale acestui targ au fost organizate in 2014 cu participarea comunei seica Mica si Cartisoara. Evenimentul face parte din programul Muzeului ASTRA pentru promovarea patrimoniului cultural din mediul rural asa cum se pastreaza el in satele din Romania. 

Actiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu.

DSC01345


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate