Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Vivaldi, Haydn şi Mozart pe scena Sălii Radio
(Muzică)

O calatorie muzicala de la barocul lui Vivaldi - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui Haydn si al genialului Mozart, este ceea ce va propune orchestra de camera Radio, in concertul prezentat miercuri, 21 octombrie  (19.00), la Sala Radio.
Evenimentul se va derula sub bagheta tanarului si apreciatului dirijor Gabriel Bebeselea, care a fost recent distins (11 octombrie 2015) cu Premiul I si alte trei premii speciale la editia a VI-a a Concursului International Lovro von Matacic organizat la Zagreb, Croatia.

„Punctul culminant” al serii va fi reprezentat de unul dintre cele mai cunoscute imnuri sacre: Gloria, creatie a barocului muzical semnata de Vivaldi. Monumentala partitura va fi interpretata cu participarea sopranei Rodica Vica, a mezzosopranei Maria Jinga si a Corului Academic Radio, pregatit de dirijorul Dan Mihai Goia. Concertul de la Sala Radio reuneste asadar trei dintre cei mai prolifici compozitori ce au marcat istoria muzicii. Seara va debuta cu uvertura operei L’Isola disabitata (Insula pustie), semnata de Haydn, care a creat in aproape toate formele muzicale ale timpului sau: a scris 104 simfonii, aproximativ 90 de partituri pentru cvartet de coarde, 62 de sonate pentru pian, 23 de opere s.a. 

Gabriel Bebeselea

Gabriel Bebeselea


In aceeasi seara veti asculta - in interpretarea Cristinei Anghelescu, solista a Orchestrelor si Corurilor Radio - si Concertul nr.1 in si bemol major pentru vioara si orchestra semnat de Mozart, un alt mare compozitor surprinzator prin geniul sau prolific:  in doar 35 de ani de viata a compus peste 600 de lucrari (41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian si orchestra, opere, sonate etc.). Seara se va incheia cu Gloria, partitura lui Vivaldi, care, desi este asociat in primul rand suitei „Anotimpurile”, a compus aproximativ 770 de lucrari! 

Gabriel Bebeselea este dirijor principal al Operei Nationale Romane Iasi (din stagiunea 2011-2012), cel mai tanar dirijor care ocupa o astfel de functie. De asemenea, din stagiunea 2014-2015 este si dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu. Gabriel Bebeselea a fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Nationale. Desfasoara de asemenea o activitate sustinuta ca dirijor principal al ansamblului Sibiu Youth Orchestra, fiind unul din membrii fondatori ai acestuia. Din 2009, este dirijor si al Icon Arts Ensemble. 

Solista a Orchestrelor si Corurilor Radio, Cristina Anghelescu a fost invitata sa concerteze in sali renumite ca Schauspielhaus – Berlin, Ceaikovski – Moscova, Teatro Monumental y Auditorium – Madrid, Smetana Hall – Praga, St. John’s Smith Square – Londra, Finlandia Hall - Helsinki si in compania unor orchestre importante din Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra etc. A efectuat numeroase turnee in toate tarile Europei, in Taiwan, America de Sud si cea de Nord, Africa de Sud etc.

Rodica Vica

Rodica Vica


Solista invitata a multor opere si filarmonici atat din Romania, cat si din strainatate, Rodica Vica a debutat pe scena Operei Nationale Bucuresti, in 2010, si de atunci a colaborat permanent cu aceasta institutie. Soprana a sustinut numeroase concerte, spectacole si turnee in Romania si in strainatate: Franta, Luxemburg, Austria, Ungaria, Danemarca, Belgia, Germania si Japonia. in toamna anului 2012, Rodica Vica a fost invitata la Opera Nationala Romana Iasi sa  participe la unul dintre cele mai importante proiecte de opera din Romania: Indiile Galante (J.Ph. Rameau), in regia lui Andrei Serban. 

Maria Jinga


Mezzosoprana Maria Jinga este angajata a Operei Nationale Bucuresti din anul 2006. La editia din acest an a Festivalului international „George Enescu” a avut o prezenta remarcabila in opera „Wozzeck” de Alban Berg,  prezentata in concert. Ea este castigatoare a celei de-a II-a editii a Concursului International de Canto Maestrii Artei Lirice, dedicat in anul 2010 sopranei Arta Florescu. De asemenea, Maria Jinga a castigat si Marele Premiu la Concursul National Hariclea Darclée Braila, in anul 1997, Medalia Academiei Lutece (Paris, 1998) si a fost finalista a Concursului International George Enescu.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate