Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Muzica lăutarilor care l-au inspirat pe George Enescu, acum la Sala Radio!
(Muzică)
George Enescu spunea in urma cu mai bine de un secol: „Lor, tiganilor, sa le multumim ca ne-au pastrat muzica, aceasta comoara ce abia acum o pretuim numai dansii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o si dat-o in pastrare din tata in fiu, cu acea grija sfanta ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” (George Enescu).
Lucrari pe care odinioara le interpretau celebri lautari si care au reprezentat o puternica sursa de inspiratie pentru Enescu in creatiile proprii, dovada stand faptul ca se regasesc in manuscrisele sale, se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie (19.00), intr-un concert inedit care aduce pentru prima ora, in aceeasi seara, pe aceeasi scena, Orchestra  de  Camera Radio si Orchestra de Muzica Populara Radio.

Alexandru MICA

Alexandru Mica


Sub titlul “George Enescu si lautarii dinastici bucuresteni” seara va incepe cu melodii celebre cantate in stil traditional de Orchestra de Muzica Populara Radio printre ele: „Am ibovnica-n Mizil”, „Sarba scrobitilor”, „Hora Florica” „Ciocarlia”. Solist va fi ALEXANDRU MICA, cel care s-a  dedicat cercetarii si valorificarii, in calitate de interpret vocal, al tezaurului folcloric romanesc din Muntenia ultimelor cinci veacuri, repunand in circulatia vie, folclorica, la nivel national, un numar de 622 de cantece populare antologice selectionate cu migala.

Cornel Pana

Corneli Pana


In cea de-a doua parte, Orchestra de Camera Radio  va interpreta cunoscute lucrari mai des auzite pe scenele de muzica clasica, compuse pornind de la teme traditionale romanesti: G.Dinicu: „Hora martisorului”, „Sarba-n caruta”, „Hora staccato”, din caietele Gh. A Dinicu: „Hora lui Dobrica”, manuscrisul George Enescu - Cristache Ciolac: „Hora morii” si altele. Solisti vor fi tanara violonista SIMINA CROITORU si naistul CORNEL PANA, cel care va si dirija ambele orchestre. Concertul este prezentat de muzicologul VIOREL COSMA.

Simina Croitoru

Simina Croitoru


Pentru a patrunde mai usor in atmosfera serii, dar si pentru o mai buna documentare, in foaierul Salii Radio, aripa Berthelot, va fi deschisa, in parteneriat cu Muzeul National George Enescu,  expozitia:  ”George Enescu si muzica lautarilor romani”.

Realizata de muzicologul Cristina Andrei, expozitia valorifica  material documentar din colectia particulara a maestrului Viorel Cosma (consultant stiintific in relizarea proiectului), din fondurile Muzeului National George Enescu, al Bibliotecii Academiei Romane si al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, reflectand parteneriatul marelui compozitor si interpret roman cu cativa dintre cei mai straluciti virtuozi lautari din vremea sa, de la formarea sa muzicala in copilarie cu lautarul satului, pana la colaborari in formatii de muzica de camera si pe podiumul de concert. 
Sunt evidentiate astfel sursele profesionale ce i-au inlesnit lui Enescu patrunderea in profunzimea tainelor artei populare interpretative si accesul la un repertoriu folcloric divers, pe care l-a valorificat genial in compozitie si in tehnica violonistica savanta. 
Traind timp indelungat in intimitatea dinastiei Dinicu (avand ca partener in muzica de camera pe violoncelistul Dimitrie Dinicu si pe violonistul Gheorghe A. Dinicu), dand recitaluri cu Nicolae Buica, culegand melodii populare de la lautarul Cristache Ciolac, afisandu-se deseori cu Lica Stefanescu, ce canta la toba, in capitala Frantei si in orase mici din regiuni ca Ramnicu-Sarat, Buzau ori Targu Jiu, toate acestea i-au permis marelui creator sa cunoasca perfect acesti valorosi parteneri artistici.” (Viorel Cosma)

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. 
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  

Orchestra de Muzica Populara Radio


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate