Concert aniversar la Sala Radio dedicat Zilei Radio România | |
(Muzică) |
In continuarea traditiei instaurate in stagiunile precedente, Orchestra Nationala Radio va invita in jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat Zilei Radio Romania. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani in urma, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societatii de Difuziune Radiotelefonica, institutie ce poarta astazi numele de Societatea Romana de Radiodifuziune - SRR (cunoscuta sub numele de brand Radio Romania). |
De aceasta data, in concertul aniversar programat vineri, 30 octombrie (19.00) la Sala Radio - sub bagheta lui Adrian Morar, dirijor al Operei Nationale Romane Cluj-Napoca - veti asculta o lucrare a compozitorului si dirijorului roman Alfred Alessandrescu: Amurg de toamna. Numele muzicianului este strans legat de aceasta aniversare: el a condus Orchestra Simfonica Radio (astazi Orchestra Nationala Radio) intre 1933-1959 si a fost director muzical al Radiodifuziunii Romane (1933-1938,1945-1947).
In acelasi eveniment veti aprecia si unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioara, creatie a lui Beethoven: Concertul in re major pentru vioara si orchestra, in interpretarea Cristinei Anghelescu, solista a Orchestrelor si Corurilor Radio.
In a doua parte a serii, Orchestra Nationala Radio va propune doua compozitii - Uvertura Academica Festiva si Variatiuni pe o tema de Haydn - semnate de un alt „titan” al repertoriului german: Brahms. Prima lucrare a fost compusa de Brahms in semn de recunostinta pentru Universitatea din Breslau (sau Wroclaw – denumirea poloneza) din Polonia, una dintre cele mai vechi institutii de invatamant din Europa Centrala, fondata in 1702. Premiera Variatiunilor pe o tema de Haydn a avut loc chiar sub bagheta lui Brahms, in interpretarea Filarmonicii din Viena, in 1873.
Adrian Morar
Din anul 1995, Adrian Morar este dirijor la Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca, dar a colaborat frecvent cu teatrele lirice si filarmonicile din tara. La Opera Nationala Bucuresti a debutat in anul 2001, iar in stagiunea 2006-2007 a fost director artistic al institutiei. De asemenea, sustine frecvent spectacole si la teatrele muzicale din Iasi, Constanta, Timisoara si Craiova. Este adesea oaspete al Filarmonicilor din Iasi, Cluj, Ploiesti, Craiova, Sibiu, Brasov, Botosani, Timisoara, Targu Mures, Satu-Mare si colaboreaza cu Orchestrele Radio din Bucuresti. Adrian Morar a participat, in compania diferitelor ansambluri a caror conducere muzicala a asigurat-o, la festivalurile: Cluj modern (1996), Bartók-Puccini (Miskolc, Slovacia, 2002, 2006), Festivalul cantecului si dansului (Bangkok, Thailanda, 2002), Oameni de aur ai Operei (Cluj-Napoca 2003, 2004), Dimitrios (Salonic, Grecia, 2003), Schubertiada (Bucuresti, 2003), Festival la Citadelle (ils d’Yeu, Franta, 2004), Festivalul International George Enescu (Bucuresti, 2007) si a sustinut turnee in Elvetia, Franta Germania, Grecia, Spania, Ungaria, Thailanda.
Cristina Anghelescu provine dintr-o familie de muzicieni si a inceput studiul viorii cu tatal sau, cel care i-a indrumat cu atentie si profesionalism formarea artistica. Cristina Anghelescu a fost invitata sa concerteze in sali renumite ca Schauspielhaus – Berlin, Ceaikovski – Moscova, Teatro Monumental y Auditorium – Madrid, Smetana Hall – Praga, St. John’s Smith Square – Londra, Finlandia Hall - Helsinki si in compania unor orchestre importante din Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra etc. A efectuat numeroase turnee in toate tarile Europei, in Taiwan, America de Sud si cea de Nord, Africa de Sud etc.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.
. | |
|
|