Omul care manca lumea, dupa piesa omonima a dramaturgului si regizorului german Nis-Momme Stockmann, este spectacolul care trateaza cu cinism diferite aspecte ale societatii contemporane, prin prisma presiunilor pe care aceasta le exercita asupra oamenilor si in care libertatea individului devine doar un concept cu limite sufocante.
Personajul principal, un barbat de 35 de ani, angajat merituos intr-o companie prospera, obisnuit cu succesul, are de-a face, dintr-o data, cu problemele tatalui sau in varsta, aflat intr-o stare progresiva de degradare psihica si fizica. Incetul cu incetul, lucrurile ii scapa de sub control. Este concediat, se desparte de sotia si copiii sai, se indeparteaza de prieteni si nu mai este capabil sa faca distinctia intre responsabilitatile pe care le are si nedreptatile pe care le indura.
Tanarul autor Nis-Momme Stockmann reuseste sa creeze un personaj unic si peren si sa raspunda unor aspecte precum imbatranirea, dependenta si dificultatile conditiei de tata, sot si prieten – o poveste tulburatoare si un spectacol emotionant despre capitulare, intr-o lume a profitului.
In 2009, piesa Omul care manca lumea a fost aleasa ca fiind una dintre cele mai bune piese din Europa, de catre European Theater Convention, iar un an mai tarziu, Nis-Momme Stockmann a fost numit tanarul dramaturg al anului, in cadrul Theater Heute critics’ survey.
Punerea in scena de la Bucuresti, semnata de tanarul regizor Alexandru Mazgareanu, pe o traducere de Ciprian Marinescu, este un spectacol emotionant, de la inceput, pana la final.
In distributie: Serban Gomoi – Fiul, Romeo Pop – Tatal, Antoaneta Cojocaru/Sorina Stefanescu – Lisa, Liviu Chitu – Filip, Alexandru Calin - Ulf.
Muzica originala este semnata de Alexandru Suciu.
Foto si grafica, Romeo Boicu.
Spectacolul Omul care manca lumea este realizat de Asociatia OPERA PRIMA in parteneriat cu FUNDATIA DIGNITAS, cu sprijinul ArCuB – prin programul de finantare “Esti Bucuresti” –, al PMB si al Teatrului de Arta Bucuresti.
Teatrul de Arta Bucuresti (TAB) este o companie de teatru, un proiect independent si curajos, nascut in aprilie 2010, din initiativa si determinarea creatoare a unui tanar actor, alaturi de actori talentati, sustinuta de alti artisti si personalitati cu renume, toti insufletiti de pasiunea pentru arta, oameni si comunitate.
Rezervari si bilete: 0737 904 932 | rezervari@teatruldearta.ro | sau in reteaua Eventim.
. |