Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Concert la Sala Radio dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea Catedralei Arhiepiscopale Armene din Bucureşti
(Muzică)
Cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la inaugurarea Catedralei Arhiepiscopale Armene din Bucuresti, Orchestra Nationala Radio va invita vineri, 20 noiembrie (19.00), la Sala Radio, la un concert derulat sub bagheta dirijorului bulgar Martin Panteleev - dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Sofia, dar si dirijor invitat al Orchestrei Filarmonice din Cape Town (Africa de Sud).
Pe langa ipostaza sa de dirijor, artistul se remarca si ca un compozitor prolific, distins cu mai multe premii pentru lucrarile sale. La Sala Radio aveti ocazia sa ascultati, in prima audi?ie in Romania, una dintre partiturile semnate de muzicianul bulgar: Archetype (solo vioara: Virgil Zvoristeanu). 

Dintr-un eveniment dedicat Armeniei nu putea lipsi celebrul compozitor Aram Haciaturian. In interpretarea violonistului Gabriel Croitoru, cel ce detine dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a apartinut lui Enescu - instrument aflat in patrimoniul Muzeului National „George Enescu” - veti asculta Concertul in re minor pentru vioara si orchestra semnat de Haciaturian. Lucrarea a fost compusa in 1940 si a fost dedicata marelui violonist rus David Oistrakh, care a si interpretat partitura solistica in premiera absoluta de la Moscova, in toamna aceluiasi an. Seara se va incheia cu una dintre cele noua simfonii semnate de Beethoven: Simfonia a VII-a in la major.

Concertul completeaza sirul de evenimente care au avut loc in zilele de 7 si 8 noiembrie si au marcat aniversarea de un secol a lacasului de cult, dar si hramul Catedralei „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. Noua Catedrala Arhiepiscopala Armeana din Bucuresti a fost sfintita in 1915, anul in care a inceput Genocidul Armean pe teritoriul Imperiului Otoman, cand armenii care au supravietuit celor un milion si jumatate de victime ale acestui prim genocid al secolului al XX-lea, porneau in pribegie prin lume, o parte dintre ei gasind adapost pe pamantul ospitalier al Romaniei.

Construit de catre ing. Grigore Cerkez in locul vechii biserici armene, pe baza planurilor realizate de arh. D. Maimarolu in stilul arhitectonic specific armean, noul edificiu a  fost conceput dupa modelul Catedralei de la Ecimiadzin, sediul Catolicosului si Patriarhului Suprem al Tuturor Armenilor, aflata la circa 20 km. de capitala Erevan. Edificiul are si puternice accente arhitecturale preluate de la Catedrala din Ani, „orasul celor 1001 biserici”, fosta capitala medievala a regatului Armeniei.

In Catedrala Arhiepiscopala Armeana din Bucuresti s-au recules si s-au inchinat sefi de stat din Armenia ultimelor doua decenii, patriarhi si alti ierarhi armeni, dar si numeroase personalitati, precum H.Dj. Siruni, Krikor H. Zambaccian, William Saroyan, Aram Haciaturian, Charles Aznavour si alti reprezentanti ai comunitatii si ai Diasporei armene.

Martin Panteleev_m

Martin Panteleev


Dirijorul bulgar Martin Panteleev face parte dintr-o prestigioasa familie de muzicieni. Din anul 1999 este dirijor asociat al Orchestrei Natiunilor, alaturi de care sustine numeroase concerte in toata lumea. A mai colaborat cu Orchestra de Camera Concertgebouw, orchestra Simfonica din Berlin, Orchestra Simfonica din Johannesburg, Orchestra Simfonica din Olanda, efectuand numeroase concerte in Asia, S.U.A. si Europa. 

Gabriel Croitoru

Gabriel Croitoru


Violonistul Gabriel Croitoru se bucura de peste o mie de aparitii scenice. A evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera "Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. 

AFIS 100 de ani Catedrala Armeana


Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate