ALECART. De ce noi nu ne subestimăm cititorii | |
(Editoriale) |
Desi am vrea sa ne numim inca o revista culturala tanara, dupa recenta lansare a celui de-al 8-lea numar (alecart.ro) nu putem spune decat ca suntem o revista cu o atitudine culturala tanara. |
Cum tendintele, miscarile artistice, moda si gustul publicului sunt in miscare permanenta, ne-am lasat si noi prinsi de val (nu dusi de val, poate doar sedusi uneori) si am actualizat revista Alecart cu ultimele stiri culturale, am reactualizat-o in fiecare numar la cerintele cititorilor, ne-am reinventat in competitia revistelor culturale din Romania (cu un design marca Layds.com), fiind si astazi intr-un proces continuu de adaptare si adoptare a celei mai profesioniste Atitudini culturale.
In cele 8 numere si cu mult mai multe intalniri culturale, workshopuri, lansari de carte, cluburi care ne fac prezenti in lumea culturala nu doar a Iasului unde ne lansam bianual, am adus cititorilor de fiecare data ineditul printr-un interviu, o ancheta sau o lucrare artistica publicata in revista.
Daca prin ultimul numar Alecart am fost prima publicatie din Romania in care a aparut in exclusivitate un fragment-traducere din cartea anului 2011 in Elvetia, Jakob se hotaraste sa iubeasca, Catalin Dorian Florescu, in apropierea lansarii numarului 5 am devenit singura revista din Iasi partenera a IICCMER prin care am adus „Caravana cinematografica” in colegiile iesene, prin rularea filmelor A fost sau n-a fost, Vietile altora, Calatoria lui Gruber, Valul, urmate de dezbateri moderate de criticul Angelo Mitchievici.
Odata cu lansarea numerelor 5 si 6 Alecart, am organizat workshopuri de jurnalism (Comunicare vizuala in mass-media, Literatura si specii jurnalistice, Jurnalistul viitorului in media online si presa scrisa, Jurnalistii din radio si televiziune) pentru tinerii ieseni si nu numai, sustinute de jurnalistii ieseni Georgeta Condur, realizator Tele M, Florin Chiriac, realizator Radio Iasi, politologul Daniel Sandru, Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, criticul literar Antonio Patras.
In urma preschimbarilor de tot felul din sistemul educational romanesc, am fost singura revista din Romania care am realizat o ancheta la nivel international cuprinzand sistemele educationale din Marea Britanie, Spania, Germania, Belgia si Statele Unite, intr-un dialog din interiorul acestor sisteme prin profesori din mediul preuniversitar care au raspuns intrebarilor noastre. Ancheta poate fi citita in numarul 5 unde veti gasi un articol inedit si complex despre conceptul de numismatica (atat de putin cunoscut in Romania) precum si un articol despre implicarea Alecart in proiectul de voluntariat Interact Iasi.
Anul acesta am fost singura publicatie din Romania care l-a adus in fata publicului intr-un dialog cu cinefilii romani pe regizorul Corneliu Porumboiu, singura publicatie din Iasi pentru care Maia Morgenstern a acordat un interviu in exclusivitate, precum si singura revista care a adus scriitorii Daniel-Cristea Enache, Dan Lungu si Lucian Dan Teodorovici in colegiile nationale iesene.
Alecart 7 a fost singura revista culturala din Iasi care a publicat un studiu arhitectural a complexului recent lansat Palas Iasi. Revista noastra publica periodic materiale, proiecte de arhitectura sau design datorita colaboratorilor nostri permanenti specializati in aceste domenii. in acelasi timp, galeria de lucrari artistice poarta numele unor artisti cunoscuti precum Dragos Patrascu, Adrian Gorea.
Mai spunem doar ca revista Alecart este printr-un numar tot mai accentuat de articole si bilingva, datorita articolelor profesorilor universitari din Europa sau SUA. in Alecart 8 puteti citi un articol al cunoscutului critic literar american Jim Welsh.
Manifestarile culturale inedite, interviurile cu personalitati care inca mai pot aduce ceva nou in fata publicului, evenimentele care ne gasesc parteneri, toate prezente in articolele revistei, vin de la conceptia firesc gandita a proiectului Alecart: Noi nu ne subestimam cititorii!
.
| |
|
|