Un meșter ce meritã respect! | |
(Viață) |
„…cautati si veti afla…” (Matei 7, 7)
De curand am dat lumii, spre bucuria ochilor si hrana intelectuala ori spirituala, ultimul meu copil livresc, pe numele sau intreg: Vreau, se poate, voi reusi! M-am gandit ca o munca de 12 ani isi merita si o rasplata. Asa ca… in cautarea mea de a gasi un stilou care sa-mi faca placere dar si pentru a ma inspira in cele ale scrisului, m-am aruncat in vasta lume virtuala. |
Oferte multe si atragatoare. Diverse culori, broderii, stiluri si chiar impodobite cu pietre scumpe ori suflate cu aur. Cele mai renumite stilouri, fiecare isi faceau reclama in felul lor, pana cand… Se intampla desi tarziu, in noaptea cautarilor, sa gasesc ceva cu adevarat atragator, mai mult, era de-al unui frate roman. Am cercetat cu atentie oferta de pe site si am ramas uimit, de fapt nu stiam nimic despre acela. Tu ai auzit de Petrache Poenaru? Eu nu, sincer sa-ti spun. Asa ca am cautat sa stiu mai multe despre el pentru a afla ca: „a fost cel care a brevetat in Franta (1827) inventia «Condei portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cerneala». Cunoscuta azi sub numele de «stilou», inventia sa a contribuit de atunci la dezvoltarea societatii, oferindu-ne sansa de a ne transpune mai usor gandurile pe hartie. Tocul cu rezervor al lui Poenaru elimina zgarieturile de pe hartie si scurgerile nedorite de cerneala si propunea solutii pentru imbunatatirea partilor componente pentru a asigura un debit constant de cerneala, precum si posibilitatea inlocuirii unor piese”.
Am ramas uimit... un frate caruia ii curge in vene acelasi sange de roman, are o atat de mare contributie in lumea aceasta larga! Dar mai mult, tot un roman, la peste un secol si jumatate, continua traditia, si nu oricum, el este mester, nu renunta la patrie pentru a fi strain, ci spune jucandu-se cu lemnul: „Am taiat, am slefuit, am finisat si am transformat masivitatea lemnului in arta”.
Cu adevarat arta realizeaza artistul-mester Lucian Poenari. Nu este greu a ne convinge! Lemnul l-a atras fiind o creatie a lui Dumnezeu, nu plasticul pe care acum il intalnim la tot pasul. El isi sculpteaza stilourile, realizeaza ceva ce masina nu va putea face niciodata caci ea vrea perfectiunea, pe cand domnul Lucian cauta sa puna suflet in munca lui. Ne marturiseste chiar el ca „pe langa tipurile de lemn autohtone, folosesc si lemn de esente exotice, adus din Asia, Africa sau Australia, pentru a realiza lucrari de exceptie”, insa, sa se inteleaga, „toate tipurile de lemn folosite se deosebesc prin culoare sau textura, fiecare avand frumusetea sa”. Poate ca noi romanii ne-am obisnuit sa ne criticam unii pe altii si din mandrie ori alte dorinte desarte, sa ne desconsideram semenii de acelasi neam. In schimb, i-am ridicat in marire pe ceilalti, de peste granitele tarii noastre frumoase, caci ei, pe semne, au mai multa minte decat noi si sunt mai valorosi. Dar nu este mereu asa, chiar nu. Avem si noi oamenii nostri de valoare ce merita sa fie scosi inainte pentru a ne mandri cu ei. Ori, poate ca e trist ce spun, si este, ne-am pierdut demnitatea, identitatea si crezul. Nu mai cunoastem prea bine termeni ca „patriotism” si „iubitori de tara”, caci, asa cum aud adesea, „unde-mi este bine, acolo-i tara mea”, iar tara de obarsie este doar dor. Raman convins de faptul ca noi romanii avem daruri de la Bunul Dumnezeu cum altii nu au, ca acestea trebuie cultivate si incurajate, iar daca le avem, sa le cultivam daruind acesti talanti mai departe celor ce vin in lume spre a-i inmulti. Da, o spun acum si pentru totdeauna: sa ne ajutam unii pe altii! Sa investim mai lesne intr-un frate de-al nostru si sa-i recunoastem meritele si sa-l rugam frumos sa ne daruiasca din mainile sale trudite lucruri lucrate cu multa dragoste. Ca multi se uita la ban cand vor ceva, nu e usor de constatat astazi, este evident, mai ales cand trebuie dat din mana, dar va spun drept cu mana pe inima ca un strain te jecmaneste animalic pe langa unul de-al tau care isi cunoaste of-ul si nevointele, caci si el se hraneste zilnic din acelasi blid ca tine. Domnul Lucian Poenari, de dragul artei, nu pentru a castiga aici, ci acolo sus, face ceea ce face, dar si el merita sa-si aiba castigand cinstit painea lui. Ori, daca nu investim in astfel de oameni si nu le dam painea lor, atunci o vom da altora si ai nostri vor pieri caci au ales sa realizeze ceva autentic romanesc si ca (poate e nenorocul) s-au nascut pe plaiurile patriei noastre.
Se apropie Sarbatorile Pastelui, Sfintele Sarbatori in care invatam sa fim mai buni, darnici, rabdatori si milostivi. Acum este timpul darului, de a da si a primi! Azi uitam sa apreciem frumosul si de aceea, in graba fara timp, aruncam putinii banuti din buzunar, pe lucruri poate atractive pentru moment, dar care nu au nici o valoare, nu semnifica nimic pe termen lung... Ma intreb poate retoric: De ce nu am incerca in acest an ceva diferit? De ce nu am vrea sa facem o bucurie atat unui om harnic cat si celor apropiati noua? De ce? Uite ce propun! Nu e ceva deplasat, eu cred ca merita!
Sa ne procuram un stilou sau un pix realizat manual de catre mesterul Lucian Poenari. Pentru ca este ceva special. Sa va spun cu cuvintele lui si de ce: „Fiecare pix sau stilou pe care-l fac e unic, datorita lemnului... dar si din cauza mainilor care niciodata nu reusesc sa urmeze un tipar. La fel ca si semnatura, instrumentul va fi unic pentru tine. Exista o multitudine de tipuri, forme si culori care definesc pixurile si stilourile mesterite de mine, incat nu cred ca vor fi vreodata doua identice... Si cu toate acestea, pentru a spori gradul de unicitate si personalizare, ele sunt inscriptionate cu numele posesorului sau, la cerere, cu orice mesaj. Sunt sigur ca unul din ele ar putea sa faca parte din tinuta ta, sau ar putea sa aduca zambete pe buzele unui prieten care l-ar primi cadou”. Ce pot sa spun mai mult? Decat ca merita! Asadar, pentru cei ce cauta frumosul, iubesc arta si neamul, doresc ceva personal(izat), se simt mandrii ca sunt romani si vor sa faca un bine unui semen de al lor… atunci, iubite cititor, nu mai incape vorba ci fapta, iti recomand din tot sufletul sa comanzi chiar astazi unul dintre frumoasele stilouri, pixuri ori accesorii sculptate de mesterul Lucian Poenari. El iti va sta bucuros la dispozitie pentru a realiza ceva cu adevarat frumos si elegant pentru tine accesand site-ul sau: www.poenari.ro .
| |
|
|