Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 ianuarie 2025
1881 • S-a nascut Ion Minulescu, poet, prozator ?i dramaturg român (m. 1944)
1895 • S-a nascut Clara Haskil, pianista originara din România (m. 1960)
1931 • Are loc, la sala Femina, premiera filmului "Ecaterina Teodoroiu", film sonor (cu dialog în inserturi) despre eroina de la Jiu
Recomandări
The Beatles
(Muzică)
In 1959 membrii unei trupe rock-and-roll numite Johnny and the Moondogs isi cautau un nume nou, cu priza la public. Conducatorul grupului, John Lennon, era admirator al grupului pop american Buddy Holly and the Crickets, asa ca a inceput sa se joace cu diferite nume de insecte, pana cand, cum povestea el insusi, "m-am gandit la carabusi (beetles).
In gluma, m-am hotarat sa scriu cuvantul Beatles ca sa semene cu muzica beat!"

Un prieten propune ca trupa sa se cheme Long John and the Silver Beatles. John Lennon nu vrea sa i se spuna "Long John", dar nu are nimic impotriva carabusilor argintii, Silver Beatles. In 1960, in timp ce cantau in cluburile din Hamburg, numele va fi scurtat ajungand la forma in care grupul avea sa devina celebru. 


Intr-o dupa amiaza, in octombrie 1961, un adolescent in geaca neagra de piele si blugi intra intr-un magazin de discuri din Liverpool si cere un disc produs in Germania intitulat My Bonnie. Patronul, Brian Epstein, il intreaba cine a scos albumul. "Nu cred sa fi auzit de ei", ii raspunde tanarul. "L-a scos un grup numit The Beatles." In lunea urmatoare doua fete vor sa cumpere un disc al trupei cu nume ciudat. Epstein intreaba in stanga si in dreapta despre The Beatles. Afla ca sunt o trupa locala care s-a intors recent de la Hamburg si canta acum la The Cavern, un club de jazz din Liverpool. 


Early Promotional Posters    Another Early Promo Poster


Dupa cateva zile, Epstein coboara niste trepte soioase si intra intr-un subsol imen si intunecos, intesat cu vreo 200 de tineri ce danseaza dezlantuiti. Si pentru ca "localul era igrasios si urat mirositor", Epstein e pe punctul de a pleca, cand pe scena isi fac aparitia The Beatles. Desi i se parusera murdari si ciufuliti, Epstein avea sa spuna ca nu mai auzie muzica precum a lor. 



Dupa ce i-a vazut prima data pe Beatles la The Cavern, in Liverpool, Brian Epstein scria: ”Se intorceau cu spatele la public... faceau glume intre ei... Mi-au placut improvizatiile lor si am fost fascinat de... muzica noua, cu ritmul ei de bas rasunator.”


Curand Epstein devine managerul personal al trupei si, impreuna cu producatorul de discuri George Martin, se apuca sa le modeleze cariera muzicala. Ringo Starr il va inlocui pe bateristul initial al trupei, Pete Best, a carui percutie nu li se parea destul de puternica. Grupul scoate primul album britanic in octombrie 1962. Love me do era inregistrat pe fata A, iar pe revers, P. S. I love you. Era inceputul unui parteneriat care, in urmatorii 5 ani, avea sa vanda peste 200 de milioane de discuri. 


Lui Brian Epstein, care suferea de crize acute de depresie, anii acestia ii vor aduce nefericire si disperare. Incepe de la o vreme sa ia somnifere si antidepresive si moare in cele din urma din cauza unei supradoze in locuinta sa de burlac din Londra in august 1967. Nu implinise inca 33 de ani. 

Dezbinati de ciocniri de personalitate si de conflicte financiare si juridice, The Beatles se destrama in decembrie 1970. Cei patru continua sa compuna, dar fiecare in stilul sau. Paul McCartney - casatorit cu americanca Linda Eastman, care schimbase fotografia pe muzica - isi alcatuieste propriul grup de succes, Wings, la inceputul anilor `70 si inregistreaza 25 de hituri. 


Si Ringo Starr va scoate propriile albume de succes. El se va casatori cu actrita de origine germana Barbara Bach si va aparea in cateva filme. George Harrison - insurat si patron al unei companii discografice - lanseaza o serie de hituri solo si apare in concerte de caritate. John Lennon urmeaza o cariera solo si, impreuna cu sotia sa Yoko Ono, artista si cantareata pop japoneza, se angajeaza intr-o campanie excentrica de promovare a pacii in lume. 


Urmeaza tragedia. Luni 8 decembrie 1980, la 22:30, Lennon se intorcea la apartamentul sau din Manhattan de la o sedinta de inregistrari intr-un studio din New York, ce durase toata ziua. Cand a iesit din limuzina, un tanar care il astepta afara a strigat "Hei John!" Barbatul a alergat spre el si a tras cinci gloante in Lennon de la foarte mica distanta. Lennon a fost dus imediat la spital, unde s-a constatat ca murise deja. Asasinul - Mark David, agent de paza ramas somer - s-a predat politiei. Motivul, a spus el, fusese dorinta de a deveni la fel de celebru ca Lennon




sursa: www.theguardian.com


www.jewishcurrents.org


www.collider.com


www.nytimes.com

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate