Acum niște ani |
22 aprilie 2025 |
|
|
Maestrul Sabin Păutza dirijează la Iaşi un spectacol unic în capitala Moldovei |  | (Muzică) | Sabin Pautza este artistul complet care a imbratisat cu succes atat cariera de compozitor cat si pe cea de dirijor si interpret.
Aclamat pe scenele din intreaga lume, acesta revine la Iasi pentru a conduce Spectacolul de Gala „Clasic 300” de pe data de 2 iunie. |
Cat de des gasiti timp pentru a va intoarce in Iasi?
Din 1990 vin cel putin o data pe an la Iasi. Nu a trecut nici un an dupa Revolutie in care sa revin in tara si sa nu trec pe la Iasi, fie ca tineam cursuri la Conservator, fie aveam concerte la Filarmonica, fie amandoua, ca acum. Jumatate din cei din orchestra de la Filarmonica mi-au fost studenti. Si Viorel Munteanu mi-a fost student si Bujor Prelipcean la fel. Am ramas in legatura cu oamenii acestia si imi face placere sa ma intorc la Iasi. Eu aici am crescut, aici m-am realizat, nu la Bucuresti. Acolo am facut facultatea, dar pentru mine Iasul a fost orasul de suflet, locul in care m-am simtit cel mai bine si am crescut. Poate ca nicaieri in alta parte nu as fi putut face la fel. Cel putin in perioada aceea cand am venit eu, in ‘65 Iasul avea o aura, un aer special. Erau niste umbrea ici. Vedeai casa lui Codreanu, teiul lui Eminescu, aici era Junimea, Teatrul National, erau scriitori, marii moldoveni care au facut istorie si au facut cultura.
Venind in fiecare an, ati putut remarca vreo schimbare a orasului?
Iasul a devenit un oras cosmopolit. S-a impestritat. Nu stiu daca e bine sau rau, dar nu mai este „dulcele targ al Iesilor”. Din pacate, s-a modernizat, ca toate orasele, dar aceasta modernizare are si aspecte negative. Simti ca se schimba si nu neaparat in bine. Eu zic ca oamenii sfintesc locul si oamenii fac istoria si eu zic ca moldovenii sunt puternici si nu vor uita niste lucruri care tin de traditie, de cultura, de mandria lor. Chiar si limba asta… Eu cand vin la Iasi uit ca sunt banatean. Cand ma duc in Bucuresti nu vorbesc ca ei. Limba moldoveneasca are farmecul ei. Eu sper ca tanara generatie din Iasi sa nu se indeparteze prea mult de acele generatii care au facut mandria Moldovei si a Iasului, oamenii aceia mari care au scris istoria, care au facut teatru, muzica si literatura la Iasi. Iasul a fost intotdeauna un puternic centru de cultura si pentru mine a insemnat o pepiniera ideala pentru a ma dezvolta. Aici am inceput cariera mea de compozitor, de dirijor, de profesor si de fiecare data ma intorc cu mare placere. Inca mai am multi prieteni aici dar din pacate nu pot sa ii vad pe toti.
Ce veti oferi iesenilor pe 2 iunie, la Spectacolul „Clasic 300”?
Vor fi 14 selectii muzicale. Dar vom oferi publicului si surprize. Printre melodiile pe care le vom prezenta iesenilor se regaseste si un medley cu muzica din filme. Orchestratie la muzica din filme celebre, „Casablanca”, „Romeo si Julieta”. Toata lumea recunoaste melodiile acestea. Voi avea si un aranjament propriu de-al meu cu melodiii rusesti. Muzica lor e frumoasa. Vor fi cel putin doua ore de program pentru ieseni.
Cum a fost reintalnirea cu fostii elevi la lucrul pentru Spectacolul de Gala „Clasic 300”?
A fost foarte bine. Eu sunt putin stresat pentru ca saptamana viitoare nu putem repeta in toate zilele, pentru ca mai sunt programate si alte concerte. Trebuie sa ne impartim timpul iar pentru mine nu ajunge, pentru ca programul spectacolului este unul foarte dens si divers si ia mult mai mult timp sa-l cizelezi decat un spectacol obisnuit.
Ce gen de evenimente ar putea ridica statutul Iasului?
Putem invita personalitati. Daca vine un solist mare, un actor mare asta se poate constitui intr-un eveniment si asta ridica pulsul urbei. Sunt oameni care vin si schimba ceva. Daca aduci cantareti mari aici, poti sa faci un stadion plin. Am putea face multe lucruri, dar trebuie fonduri pentru acestea, trebuie sprijin de la autoritati. Publicul ar fi doritor de astfel de evenimente si acestea ar ridica si Iasul.

Maestrul Sabin Pautza este unul dintre cei trei invitati de marca ai Spectacolului Clasic 300 ce va avea loc pe data de 2 iunie. Acesta va urca pe scena alaturi de soprana Mioara Cortez si de violonistul Gabriel Croitoru, cel caruia Statul Roman i-a incredintat celebra vioara Guarneri – „Cathedral”, cea pe care a cantat si maestrul George Enescu. Aproape 2.000 de spectatori, personalitati ale vietii culturale, academice, reprezentanti ai mediului de afaceri si ai administratiei locale se vor bucura de acordurile ariilor celebre din muzica lumii intr-un ambient unic in spatiul cultural iesean si national. Explanada Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” se va transforma pentru o seara intr-o mare sala de spectacole in aer liber.
Spectacolul este organizat in cadrul Iasi Educational Trade Show – IETS, evenimentul Iasului in educatie, sub a carui egida, timp de trei zile se vor desfasura expozitii de Carte, de Oferte in Educatie, de Tehnologii educationale, un Targ de Joburi si Marsul Absolventilor.
Pretul biletelor la Spectacolul de Gala „Clasic300” este cuprins intre 50 si 70 de lei, acestea putand fi achizitionate online de pe site-ul www.iets.ro/bilete, de la librariile Carturesti, agentia Filarmonicii, cafeneaua Maideyi, libraria Avant-Garde si de la Galeriile Anticariat Grumazescu.
.
| |
|
|
|
|