Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 ianuarie 2025
1843 • Are loc premiera operei "Olandezul zburator" de Richard Wagner, la Dresda
1853 • Ia fiinta "Scoala de mica chirurgie", instalata lânga spitalul Filantropia, Bucuresti
1920 • Se naste Isaac Asimov, scriitor american de origine rusa (d. 1992)
Recomandări
Scrisoarea lui Alexandru Vlahuţă către fiica sa, Margareta
(Literatură)
Sa fii buna pentru ca sa poti fi fericita. Cei rai nu pot fi fericiti.
Ei pot avea satisfactii, placeri, noroc chiar, dar fericire nu. Nu, pentru ca, mai intai cei rai nu pot fi iubiti, si-al doilea,…al doilea…de! norocul si celelalte “pere malaiete”, care se aseamana cu el, vin de-afara, de la oameni, de la imprejurari, asupra carora n-ai nici o stapanire si nici o putere, pe cand fericirea, adevarata fericire in tine rasare si-n tine-nfloreste si leaga rod, cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea.

Si pregatirea este o opera de fiecare clipa, – cand pierzi rabdarea, imprastii tot ce-ai insirat si iar trebuie s-o iei de la inceput. De aceea si vezi asa de putini oameni fericiti… Atati cati merita…

A, daca nu ne-am iubi pe noi asa fara de masura, daca n-am face atata caz de persoana noastra si daca ne-am dojeni de cate ori am mintit sau ne-am surprins asupra unei rautati ori asupra unei fapte urate, daca, in sfarsit ne-am examina mai des si mai cu nepartinire (lesne-i de zis!), am ajunge sa razuim din noi partea aceea de prostie fudula, de rautate si de necinste murdara, din care se ingrasa dobitocul ce se lafaieste in nobila noastra faptura. Se stie ca durerea e un minunat sfatuitor. Cine-i mai deschis la minte trage invatatura si din durerile altora. Eu am mare incredere in vointa ta. Ramane sa stii doar ce sa vrei. si vad c-ai inceput sa stii asta. Doamne, ce bine-mi pare c-ai inceput sa te observi, sa-ti faci singura mustrari si sa-ti cauti singura drumul cel adevarat!

Asa, cearta-te de cate ori te simti egoista, de cate ori te musca de inima sarpele rautatii, al invidiei sau al minciunii. Fii aspra cu tine, dreapta cu prietenii si suflet larg cu cei rai. Fa-te mica, fa-te neinsemnata de cate ori desteptaciunea te indeamna sa strigi: “Uitati-va la mine!” Dar mai ales as vrea sa scriu de-a dreptul in sufletul tau aceasta: Sa nu faci nici o fapta, a carei amintire te-ar putea face vreodata sa rosesti. Nu e triumf pe lume, nici sprijin mai puternic, nici multumire deplina, ca o constiinta curata.
 
Pastreaza scrisoarea asta. Cand vei fi de 50 de ani ai s-o intelegi mai bine. Sa dea Dumnezeu s-o citesti si atunci cu sufletul senin de azi.
 
Te imbratiseaza cu drag,
 
Al. Vlahuta

foto: The Girl With The Pearl Earring (1665) - Johannes Vermeer 
sursa: http://en.wikipedia.org/
.

Eugen Filimon10:52 / 17.05.2021Tarziu,dar am citit acesta scrisoare ! Imi place atat continutul dar si povata de a o reciti cand implineste 50 de ani " cu sufletul senin de azi". Ce mare carturar a fost Vlahuta !
Dumitru Lupu10:40 / 15.07.2017Suprbă lecție de viață.Dacă fiecare om ar face ceeace scriitorul o îndeamnă pe fiica sa,lumea s-ar schimba de la temelie.
Dima Silvian17:05 / 22.01.2016Este scrisoarea pe care atunci cind o citesc imi hranesc sufletul! Este o lectie de viata atit de reala pe care in mod obligatoriu trebuie sa le-o predam mai departe copiilor nostrii si nu numai.!
Luminita Mihai16:43 / 23.11.2014Intr-adevar,abia dupa 50 de ani întelegem mai bine.Nustiu daca devenim mai întelepti dar nu ne mai intereseaza atat de mult lucrurile materiale.
Oana Calina15:29 / 23.11.2014E superba scrisoarea. Dar imi place si legatura dintre tablou si scrisoare. E minunat cum cele doua povesti se impletesc...
Draghița Nicolici08:33 / 08.10.2014O adevarată filozofie de viață! Minunate pilde ce ar fi un bun îndrumător pentru fiecare dintre noi!!!
Lacramioara Moisei22:03 / 14.04.2014Este una din favoritele mele!! Am citit-o fiicei mele de 13 ani,am recitit-o eu insumi de nenumarate ori. Mi-ar fi placut sa primesc o astfel de scrisoare de la tatal meu! O adevarata lectie de viata!! Multumim!
Ciresica18:53 / 10.02.2014Fetelor mele si...tuturor!
carmen23:11 / 09.02.2014fara
gabriela alexandru09:26 / 09.10.2013Imi place ,si asa este rautatea nu are ce cauta in noi
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate