Ei au primit din partea institutiei de invatamant unde si-au finalizat studiile preuniversitare distinctia "Summae Laudis Alumni", destinata absolventilor cu rezultate stiintifice de exceptie, multi dintre ei olimpici cu un palmares impresionant.
La randul lor, ei le-au impartasit actualilor elevi din experienta proprie in ce priveste accesul la institutiile academice de top ale lumii si i-au indemnat sa le urmeze calea.
La plimbare cu geniul John Nash ("A beautiful mind"), laureat Nobel
Tinerii si-au povestit aventura din scolile inalte la care au ajuns. Andra Constantinescu l-a admirat la Princeton pe marele matematician John Nash, omul de stiinta dupa care s-a turnat pelicula "A beautiful mind", si a cinat, da, chiar a cinat cu laureatul Nobel Erich Wieschaus.
Andra Constantinescu
" Pe Nash il poti vedea cum ia masa, cum se plimba prin campus". Anca Haraga a explicat ca studiaza stiintele managementului la The London School of Economics and Political Sciences. Ea a explicat ca atunci cand are o nedumerire merge si il intreaba pe profesorul sau Christopher Pissarides, laureat Nobel in domeniul economiei.
"Poti sa-i intrebi orice, sunt foarte deschisi", a explicat ea.
Studenta spune ca se bucura ca are acces la cea mai mare biblioteca in domeniul social din lume, aceasta cuprinzand zeci de milioane de volume. In ultimele doua decade ale anului universitar, biblioteca este deschisa 24 de ore din 24, iar studentii pot ramane aici chiar mai multe zile.
"Exista acolo dusuri, paturi, se poate dormi, dar inca nu am experimentat acest lucru", a mai spus tanara. In ce priveste taxa la LSE, aceasta este de 8500 de lire sterline pe an, insa ea nu are probleme pentru ca a primit o bursa integrala. Tudor Balan a explicat cat de relaxati sunt profesorii si studentii la Cambridge.
"La unele colocvii profesorii stau efectiv culcati pe canapele in timp ce discuta cu studentii despre orice subiect posibil".
Insa a probat pe propria piele si inconvenientele conservatorismului britanic. La chiuveta curge separat apa rece ca gheata si fierbinte de te topesti, asa incat trebuie sa rezolvi repede cateva integrale daca vrei sa incerci sa gasesti o solutie care de fapt nu prea exista. 6% dintre absolventii de la Cambridge aleg ca dupa terminarea universitatii sa ia efectiv o pauza.
"Aleg sa nu mai faca nimic o perioada, dar si pentru ca isi permit, mai ales ca unii platesc o taxa anuala de 9000 de lire sterline".
Ioana Zamfir e mandra ca a ales Yale. Aici foarte putini renunta dupa primul an, cum se intampla la alte universitati de top, unde unii cedeaza ingroziti de ritm si volumul de cunostinte. Taxa de 6000 de dolari pe an este descurajatoare, insa universitatea ofera ajutoare financiare celor care au nevoie.
Andrei Piroi este student la fizica la Oxford si e fericit ca aici nu e ca la alte universitati mari ale lumii.
"Daca vrei sa studiezi doar fizica, doar asta studiezi. La cursuri, prezenta nu este obligatorie". Mai mult, Piroi povesteste ca insusi tutorele sau il indemna sa nu se prezinte la acestea.
"Mergi la ore doar daca nu stii ceea ce se preda. Nu e nici pe departe un program incarcat. Insa, ca sa intri trebuie sa dai o testare riguroasa din specialitatea pe care o urmezi, asa cum am facut si eu. Acolo descoperi ca pe oricine intrebi ceva dai peste un lider mondial intr-un domeniu. Se discuta despre orice. Nu esti verificat totdeauna la lucrarile pe care le dai. Trebuie doar sa faci 15 laboratoare. Universitatea este foarte bogata, asa ca este o risipa de nedescris. Zeci de sali sunt pline cu calculatoare care stau nefolosite. Nu e asa greu, dar trebuie sa inveti. Pentru ca iti dai seama de prestigiul institutiei de invatamant esti in mod obligatoriu silitor. Dar, asa cum au povestit si ceilalti, se fac chefuri joia, vinerea, sambata, duminica, si exista zeci de posibilitati de a-ti petrece timpul daca dispui de asa ceva", a spus Andrei Piroi. .
|