„Un film de arta solid, cu accente de umor negru”, scria „The Hollywood Reporter” dupa premiera mondiala de la Karlovy Vary, unul dintre cele mai vechi si mai importante festivaluri din Europa. Prestigioasa revista britanica „Sight & Sound” a apreciat interpretarea subtila a tanarului actor Igor Babiac si suflul de thriller psihologic al filmului: „Rareori un personaj principal a fost portretizat cu atata acuitate, simpatia initiala a publicului fiind subminata progresiv de intelegerea faptului ca acesta actioneaza mult dincolo de normele morale si de rutina incalcarii legilor”.
Cu un scenariu scris de Corneliu Porumboiu si Igor Cobileanski, „ La limita de jos a cerului” spune povestea lui Viorel (Igor Babiac), un traficant marunt de droguri care traieste intr-un orasel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al sau il taraste dupa el in visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa il bate la cap sa isi gaseasca un serviciu, iar femeia pe care o iubeste urmeaza sa plece cu iubitul care trebuie sa iasa din arest preventiv. Viorel decide sa isi schimbe viata in bine, insa realizeaza curand ca binele e o chestiune relativa...
Filmarile au avut loc in Republica Moldova, iar post-productia a fost realizata la Bucuresti. In distributie apar Igor Babiac, student la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau, Sergiu Voloc – actorul distribuit de Igor Cobileanski in toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actrita de teatru din Bucuresti, indragitul actor Igor Caras-Romanov si Angela Ciobanu. Imaginea poarta semnatura lui Oleg Mutu, unul dintre cel mai bine cotati directori de imagine din Romania, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen si Cristina Ionescu. Producator este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producator executiv si story editor, Mihaela Popescu.
„La limita de jos a cerului” a primit o finantare de 1.282.395 de lei din partea Centrului National al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidentei la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.
***
Regizorul Igor Cobileanski s-a nascut in 1974, la Chisinau. A absolvit Facultatea de Regie si Film a UNATC Bucuresti, in 1995. A revenit la Chisinau, unde a inceput sa regizeze videoclipuri (sase numai pentru trupa Zdob si Zdub), spoturi publicitare si filme documentare („Murind pentru Madrid”, „Rasaritul Baltilor”, „Legendele Tipovei”, in intervalul 1999 - 2000).
In 2006, a regizat primul sau scurtmetraj de fictiune, „Cand se stinge lumina”, unul dintre cele mai populare filme scurte autohtone din ultimul deceniu. Au urmat „Sasa, Grisa si Ion” (2006) si „Plictis (si inspiratie)” (2007), selectate la numeroase festivaluri internationale si premiate la Trieste Film Festival sau Betting on Short Film Festival. „Plictis (si inspiratie)” a castigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2008. Cobileanski a mai regizat lungmetrajul de televiziune „Tache”, cu Mircea Diaconu in rolul principal.
Cu sprijinul: Centrului National al Cinematografiei, Programului MEDIA al Uniunii Europene si Netherlands Production Platform, 8Cent East Market Warsaw, Les Arcs
Co-finantatori: Starcom Mediavest Group, Zenith Media, Initiative Media, Mindshare, Mediaedge, Media Direction, Raiffeisen Bank, Romaqua Group, Spoon Media, Optimedia, Violet Advertising,
foto: Evghenii Morari
.
|