Iar un festival international, cu invitatii si evenimentele sale, starneste, de fiecare data, curiozitati care trebuie satisfacute.
Un astfel de festival este Festivalul International de Literatura de la Timisoara(FILTM), „La Vest de Est / La Est de Vest”, aflat in 2013 la cea de-a doua editie.
Organizat in perioada 23-25 octombrie si initiat de trei prieteni care au ajuns sa inteleaga in timp fluctuatiile pietei de carte si ale mediului cultural de la noi, Oana Boca, Ioana Gruenwald si Robert Serban, festivalul isi propune sa continue, intr-o maniera deschisa publicului larg, traditia studiilor comparatiste initiate de Fundatia „A Treia Europa”.
In 2013, la cea de-a doua editie, Festivalul International de Literatura de la Timisoara (FILTM), „La Vest de Est / La Est de Vest” vizeaza, printre altele, o mai buna cunoastere a literaturii sirbe de astazi. Si, pentru ca, atunci cande vine vorba de informatie, constatam ca in fiecare dintre noi se ascunde un pofticios cu apucaturi de indiscret tinute sub control, cu stangacie sau cu abilitate, dupa caz, un scurt dialog cu cei direct implicati intr-un eveniment public nu poate decat sa ne atate si mai tare. Iar in cazul festivalului de la Timisoara, acest dialog s-a legat chiar cu unul dintre oamenii cu ideea, respectiv Oana Boca, Managing Partener la Headsome Communication. Si el pune degetul pe cateva interogari primare pentru consumatorul de informatie: cum?, unde?, cine?, ce?
Cum ti-a venit ideea initierii acestui festival?
Nu sunt singura in povestea asta. La inceputul lui 2012, am simtit, alaturi de Ioana Gruenwald si Robert Serban (co-organizatorii FILTM), ca e posibil un festival independent de literatura la Timisoara. Timisoara, un oras cu o traditie unica in sfera studiilor culturale si cu un mix identitar absolut fascinant – in opinia noastra, e orasul romanesc cel mai ancorat, dintotdeauna a fost asa, la realitatea culturala central-europeana. Stiam ca nu e imposibil sa pui pe picioare un festival independent de literatura in Romania, de 6 ani, organizez FILB-ului (Festivalul International de Literatura de la Bucuresti). In plus, aveam oarece contacte in tarile vecine, in special in tarile din fosta Iugoslavie, un spatiu atat de viu, de agmolerat si de plin de contraste. Asa s-a nascut FILTM, cu un slogan care noua ne e foarte drag, „La Vest de Est / La Est de Vest”, si care e si reprezentativ pentru ceea ce inseamna Timisoara: Estul lor & Vestul nostru.
Cum ai caracteriza in cinci cuvinte care sa inceapa cu aceleasi initiale pe care le contine FILTM –ul (Festivalul International de Literatura de la Timisoara), evenimentul pe care il ai in pregatire impreuna cu Headsome Communication?
As propune: Fabricat, Independent, La TiMisoara. La detaliul acesta identitar, de „festival independent”, tinem foarte mult. Stim, si ne „doare” adesea, faptul ca independenta vine la pachet cu o mare povara, aceea a emotiilor legate de siguranta financiara. Am socotit, insa, ca e de preferat sa porti lupta asta cu finantarile decat sa inghiti in sec si sa accepti derapajele unui sustinator unic. In plus, prin adoptarea, chiar de la debut, a FILTM de catre Fundatia Traduki din Berlin, acesta a devenit parte a marii familii a festivalurilor independente de literatura din Centrul si Sud-Estul Europei.
Ce compromisuri nu sunteti dispusi, tu si colegii tai de festival, sa faceti pentru a-i creste artificial popularitatea?
Nu vom incerca niciodata sa crestem artificial publicul festivalului, asadar nu vom incarca autobuze cu elevi, sa-i aducem fara voia lor la lecturile publice si dezbaterile din cele trei seri. Preferam sa ne pastram silueta fragila, sa crestem in mod natural si pe verticala.
Ce v-a invatat prima editie a FILTM, cea din 2012?
Am invatat sa pregatim pui cu sos de visine, rulada de porc cu caimac karadjordjeva snicla si ne-am convins cat de mandri si sofisticati sunt banatenii. Iar faptul ca ne stim publicul un pic mai bine e cel mai mare castig!
Ce le transmiti si, eventual, le promiti celor care isi vor trece in agenda pe octombrie Timisoara, 23-25, Festivalul International de Literatura?
„Contractul” pe care il avem noi cu iubitorii de literatura care vin la FILTM a fost semnat inca de anul trecut, pe o perioada nedeterminata. Fiecare dintre „parti” stim care ne sunt obligatiile: noi, organizatorii, ne angajam sa pregatim cititorilor 3 seri frumoase de festival, cu lecturi publice, dialog dezinhibat, pe teme de interes pentru toti cei care vor sa aprofundeze aria culturii central-europene, iar publicul se obliga sa nu ne intrebe vreodata cine a fost Danilo Kiš.
Asadar, in principiu, anul acesta n-am prea avea noutati. Doar niste „date” din addendumul la contract, anume:
Victor Erofeev (Rusia) – pentru prima data in Romania!
Iuri Andruhovici (Ucraina) – pentru prima data in Romania!
Fabio Geda (Italia) – pentru prima data in Romania!
Edo Popovic (Croatia) – pentru prima data în Romania!
Duško Novakovic (Serbia)
Igor Marojevic (Serbia) – pentru prima data in Romania!
Daniel Vighi
Razvan Petrescu
T. O. Bobe
Veronica Niculescu
Robert Serban
Alexandru Potcoava
Acestor premiere li se adauga seara de imprietenire romano-sarbeasca, ultima seara a Festivalului, cand, pe langa lecturi publice si dialog, vom avea si mancare si muzica sarbeasca, iar play-list-ul include si melodiile Ksenijei Cicvaric, cunoscuta interpreta rumana din Timocul Sarbesc, mama lui Duško Novakovic, chiar unul dintre invitati. Ne cam stim intre noi la FILTM!
Gandurile unuia dintre organizatorii Festivalului International de Literatura de la Timisoara legate de editia din acest an le avem, asadar, la indemana, dar nimic nu se compara cu experienta pe viu. “Sa vezi ce accent englezesc misto avea scriitorul acela rus care isi citea fragmente din propriile carti!,“Cat de simpatic a putut sa fie croatul acela aflat pentru prima data in Romania!”, “Mancarea sarbeasca a fost chiar o surpriza placuta pentru mine!” sunt inceputuri de fraza pe care numai prezenta la FILTM le poate incuraja in discutiile cu apropiatii.
.
|