Cand a inceput pasiunea pentru sculptura?
Pasiunea pentru sculptura am descoperit-o in timpul liceului cand, dupa doi ani de pictura monumentala, am simtit nevoia celei de a 3 a dimensiuni si am decis sa ma transfer la sectia de sculptura.
Cum ti-ai ales cariera? De unde vine atractia ta catre zona asta?
Ma simt atras de aceasta zona pentru ca oricat de putin as modela un material acesta mi se pare a fi mai expresiv si in concordanta cu ce vreau sa reprezint intr-o lucrare decat daca pictez sau desenez. Dar asta nu inseamna ca nu imi place pictura sau desenul. Cand am mai mult timp ma ocup si de ele.
Care sunt valorile tale personale? Ce, cine te inspira?
Cele mai importante valori ale mele cred ca sunt reprezentate de lucrarile pe care le fac si cred ca pentru oricine e la fel. Ceea ce face un artist reprezinta cel mai mult pentru el.
Cel mai mult ma inspira tot ce poate insemna Romania, si din trecut si din prezent cu toate partile bune, dar si cele triste, si separarea asta de lumea care ne inconjoara din cauza evolutiei din ce in ce mai rapida a tehnologiei.
Ai vreo pasiune de taina, vreun hobby neasteptat?
Mai fac destul de multe lucruri pe langa sculptura, dar nu stiu daca le-as putea numi „hobby-uri”. Imi place foarte mult sa calatoresc, mai ales in orase sau sate de langa munti.
Daca ai putea face ceva din nou, ce ai face?
Nu m-am gandit vreodata sa schimb ceva dar daca voi face ceva din nou nu cred ca ar fi o diferenta foarte mare fata de acum, deocamdata e bine. De obicei sunt foarte hotarat.
Care este calitatea umana pe care o apreciezi cel mai mult?
Cel mai mult apreciez acele calitati care ajuta la o relatie de socializare cu ceilalti cat mai buna, cum ar fi corectitudinea, interesul, sinceritatea...
Care este cea mai importanta realizare pana acum?
Una din realizarile care m-au multumit pana acum a fost cand am primit „Premiul pentru Sculptura” in cadrul expozitiei anuale „Atelier 35” Iasi 2013.
A fost munca asidua sau noroc?
A fost doar perseverenta si multa daruire in tot ce am facut pana acum.
Cum stai cu timpul? Faci distinctie intre "timpul personal" si "timpul sculpturii" sau esti tot timpul conectat la munca?
Timpul pe care il acord artei il depaseste cu mult pe cel liber, cel mai mult timp il petrec in atelier lucrand.
Ce gen de sacrificii sau renuntari te-ai vazut nevoit sa faci de-a lungul anilor ca sa te poti bucura astazi de succes?
Cel mai mare sacrificiu pe care l-am facut pana acum a fost sa investesc aproape totii banii in materiale si tot ce am mai avut nevoie ca sa pot lucra.
Care este partea cea mai frumoasa a muncii tale si care cea mai grea?
Cea mai frumoasa parte a muncii mele este atunci cand sunt multumit de ea, imi vad lucrarile terminate si expuse, iar cea mai grea, daca dam deoparte toata munca fizica pe care trebuie sa o depun, alta nu cred ca mai este.
Ce le spui celor asemeni tie care se ciocnesc de atatea bariere incat sunt pe punctul de a se descuraja?
Cred ca o regula importanta este aceea de a nu renunta. Prima data trebuie sa te impaci pe tine insuti si apoi se pot face si compromisuri.
Ce-ti promiti pentru anii ce vin? Gasesti cai de realizare a visurilor tale aici, in Romania?
Pentru anii urmatori sper sa raman la acelasi ritm de lucru si sa imi fac mai mult timp si pentru pictura sau daca nu sa le imbin pe amandoua.
Da, eu vad Romania ca pe un spatiu foarte bun pentru ceea ce fac si sper sa fie asa sau sa creasca si mai mult.
In arta femeile si barbatii au sanse egale?
Mereu au fost sanse egale pentru amandoua categoriile. E adevarat poate in sculptura intalnim mai putine femei, dar ele sunt mai prezente in alte ramuri: pictura, grafica, fotografia...
Te multumeste ceea ce creezi, in absenta unei recunoasteri publice? Preferi una actuala celei postume?
Pentru mine tot ce creez este la fel de valoros si sunt la fel de multumit chiar daca vede o singura persoana sau chiar daca vad mai multe persoane ce am realizat.
Care ar fi ingredientele unei expozitii de succes?
O expozitie de succes poate fi atunci cand toate lucrarile au o tema comuna, un subiect comun pe care se dezvolta; cand nu sunt contraste foarte mari de abordare a tehnicii in care sunt realizate. Sunt mai multe ingrediente daca este sa le spunem asa.
Putem vorbi de sansa in arta?
Nu cred ca exista asa ceva. Eu cred ca arta se face din placere si ca un fel de meditatie.
Exista diferente intre sculptura izvorata in solitudinea atelierului si cea desfasurata alaturi de un colectiv?
Cred ca atunci cand lucrezi intr-un colectiv difera doar ritmul de lucru, sau poate foarte putin si tehnica dar asta se intampla mai rar.
Daca nu ai fi ales calea sculpturii incotro ai fi luat-o?
Probabil as fi ramas in zona picturii, sau chiar streetart, fara nume fara sa stie cineva.
Cum ai inceput noul an?
Anul 2014 l-am inceput cu Expozitia de Sculptura Analiza Simplitatii, pe care va invit sa o vizitati la Galeria de Arta Grand Hotel Traian Iasi, Piata Unirii, nr.1
Seria de lucrari prezentate in aceasta expozitie este dezvoltata in mare parte conceptual, avand si o seminificativa influenta din curentul minimalist, materialele in care au fost realizate sustinand foarte bine tema fiecareia.
Mai bine de jumatate din sculpturi vor fi asezate direct pe podea, fara nici un fel de suport, acestea stand pe "propriile picioare". Avand un volum destul de simplu, ele pot fi interpretate ca simbol.
Expozitia poate fi admirata pana pe 31 ianuarie 2014. Vernisajul va avea loc pe 15 ianuarie 2014, ora 16.00. Prezinta Prof. Dr. Ioan Raducea.
.
|