Marian Panait, Gheorghe Costea, Nelu Costea si Gheorghe Ion au lucrat in gospodaria proprie peste 300 de linguri din lemn de plop netratat si au folosit metode si unelte traditionale. Cei 3 designeri au vrut sa valorifice prin intermediul instalatiei produsele traditionale si sa le aduca mai aproape de mediul urban.
Instalatia are rostul de atrage atentia asupra mesterilor rudari din Spantov si asupra obiectelor pe care le fac. Ideea ne-a venit pur si simplu din interactiunea cu mesterii, vazandu-i la lucru, de la obiectele create de ei, dar si din interactiunea cu textura lemnului si cu greutatea obiectului in sine si din faptul ca cele mai comune obiecte realizate de ei erau linguri. In plus, ce ni s-a parut fain era ca faceau linguri de diferite dimensiuni. Pe langa cele mici, lingurile foarte mari de un metru sunt oarecum iesite din comun fata de ceea ce suntem noi obisnuiti in viata moderna pentru ca isi aveau un rost in gatitul traditional la ceaun.
Asa ca ne-a venit ideea de a folosi toate aceste linguri pe care ei le aveau si in alt fel: intr-o instalatie care sa se joace cu aceste diferente de scara ale obiectului si care sa creeze un spatiu acoperit, umbrit si, de ce nu, ludic cu care trecatorul sa interactioneze. Poti sa ajungi cu mana la linguri si sa le lovesti, iar ele lovindu-se intre ele vor scoate sunete. Asa ca lingurile care pana acum aveau un rost utilitar (asociat cu bucataria/gatitul de cele mai multe ori) primesc pentru scurt timp un nou rol si povesti prin interactiunea cu publicul, intr-un spatiu urban, declara Ruxandra Sacalis, designer.
“ Mesterii din Spantov” reprezinta o initiativa locala ce promoveaza mestesugul romilor rudari din localitate si demonstreaza ca solutiile eficiente de dezvoltare vin si din cadrul unei comunitati. Proiectul aduce venituri intr-o comunitate cu un grad ridicat de saracie, unde aproximativ 40% din persoane sint de etnie roma.
In 2013, Fundatia PACT, impreuna cu tinerii din comunitatea Spantov, au inventariat traditii locale si au aflat ca desi in trecut, in randul comunitatii rome din Spantov mestesugul prelucrarii lemnului era foarte raspandit, astazi mai exista doar cativa mesteri in varsta care il practica. In acest sens, consultantii PACT, impreuna cu Asociatia ,,Impreuna pentru Viitor” si-au propus sa demareze o afacere sociala cu focus pe valorificarea produselor traditionale ale mestesugarilor rudari.
In acest sens, PACT organizeaza in comunitate intalniri intre mestesugari, tineri artisti si designeri din Bucuresti pentru a dezvolta produse noi, care imbina design-ul cu mestesugul rudarilor. Instalatia de la Street Delivery este unul din rezultatele acestei colaborari.
Proiectul a mobilizat deja 8 tineri din domenii precum: branding, comunicare si designeri din Bucuresti, care au mers in Spantov ca voluntari si au lucrat impreuna cu mesterii si cu alti 20 de voluntari tineri din comunitate pentru a creste potentialul acestei afaceri sociale, dar mai ales, pentru a mentine si pentru a transmite mai departe traditiile si metodele de lucru din Spantov.
Proiectul “Mesterii din Spantov” este finantat de Petrom prin programul Idei din Tara lui Andrei
.
|