Rand pe rand, dupa seara de debut a Festivalului, pe scena vor urca artisti apreciati atat pe plan national, cat si pe plan international.
Astfel, pe 31 august, violoncelistul István Várdai, castigatorul Concursului de la Geneva, laureat al Concursului „Piotir Ilici Ceaikovski” din Moscova, un artist invitat la cele mai mari festivaluri de muzica clasica din Europa si pianistul Julien Quentin, doi dintre artistii recunoscuti la nivel mondial, vor interpreta Sonata pentru Violoncel si Pian Nr. 2 in Fa major Op. 99, de Johannes Brahms.
Pe 1 septembrie, Cvartetul Arcadia, unul dintre cele mai cunoscute ansambluri romanesti in plan international, va interpreta pe scena Salii Thalia celebrul Cvartet de Coarde Nr. 14 in do diez minor, Op. 131 de Ludwig van Beethoven, considerat una dintre cele mai frumoase compozitii ale tuturor timpurilor.
Tot in cadrul Festivalului International de Muzica Clasica „Clara Haskil”, pe scena Salii Thalia, pe 2 septembrie, de la ora 19.30, publicul va putea sa-l asculte in premiera pe o scena romaneasca si pe pianistul Adam Laloum, castigatorul Concursului International de Pian „Clara Haskil” (Vevey, Elvetia), editia 2009, un artist aflat in plina ascensiune internationala. Adam Laloum a colaborat cu dirijori de renume, precum Charles Dutoit si Valery Gergiev si cu Ion Marin, unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani in plan international.
Seara de 3 septembrie aduce in atentia publicului Festivalului lucrari de George Enescu si Dinu Lipatti, intr-un recital sustinut de violonista franceza Marina Chiche si de pianista de origine romana Alina Azario.
„Ne-am dorit sa sarbatorim pe o scena romaneasca, intr-un tandem muzical care reuneste o artista straina, o violonista foarte cunoscuta din Franta, Marina Chiche, si o artista de origine romana, muzica lui George Enescu. Pe de alta parte, am ales sa interpretez Nocturna lui Dinu Lipatti si fiindca este o lucrare dedicata Clarei Haskil. Este si o forma de a face cunoscut publicului din Romania si celui din strainatate una dintre lucrarile pianistului de geniu Dinu Lipatti, de altfel, un apropiat al Clarei”, a declarat pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului. Programul serii de 3 septembrie va mai include si lucrari de Bach, Debussy si de Bartók, cunoscutele Dansuri populare romanesti.
In ultima seara de festival, pe 4 septembrie, va concerta pianistul elvetian François-Xavier Poizat. Despre François-Xavier Poizat, legendara Martha Argerich spunea ca „este un pianist de o remarcabila virtuozitate si cu un lirism profund”.
© David von Becker .
|