Renumitul violonist italian Uto UGHI în concert la Ateneul Român | |
(Muzică) |
Pentru a marca Presedintia italiana a Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2014), dar si Ziua Internationala a Muzicii (1 octombrie 1975), miercuri, 1 octombrie 2014, incepand cu ora 19.00, pe scena Ateneului Roman din Bucuresti, Ambasada Republicii Italiene in Romania, in calitate de Presedinte prin rotatie al Consiliului Uniunii Europene, Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Filarmonica George Enescu, in parteneriat cu Muzeul National George Enescu, Universitatea de Arte George Enescu din Iasi si Grand Hotel Continental, organizeaza un concert extraordinar sustinut de Maestrul Uto UGHI si pianistul Bruno CANINO, eveniment ce deschide stagiunea camerala a Filarmonicii George Enescu. |
Programul concertului va cuprinde piese de Giuseppe Tartini, Antonín Dvorák, Ludwig Van Beethoven, Camille Saint-Saëns si Pablo De Sarasate.
BILETELE SE PUN IN VANZARE LA CASA DE BILETE A ATENEULUI ROMAN
(STR. CONSTANTIN ESARCU NR. 2), MARTI-VINERI, 12:00-19:00, TEL: 0213156875
Mostenitorul traditiei care a vazut nasterea si inflorirea in Italia a primelor mari scoli de vioara, Uto Ughi a aratat un talent extraordinar inca de la o varsta frageda: la varsta de sapte ani, si-a facut, pentru prima data, aparitia in public interpretand Ciconna din Partitura nr. 2 de Bach si unele Capricii de Paganini. Si-a efectuat studiile sub indrumarea lui George Enescu. Cand avea doar doisprezece ani, criticii muzicali au scris: "Uto Ughi trebuie sa se considere un interpret artistic si tehnic matur".
Si-a inceput turneele europene evoluand in cele mai mari capitale. De atunci, cariera sa a continuat fara incetare. A cantat peste tot in lume, la cele mai importante festivaluri, cu cele mai renumite orchestre: Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonica din Boston, Orchestra din Philadelphia, New York Philarmonic, Orchestra Simfonica din Washington si multe altele, sub conducerea unor dirijori precum Barbirolli, Bychkov, Celibidache, Cluytens, Chung, Ceccato, Colon, Davis, Fruhbeck de Burgos, Gatti, Gergiev, Giulini, Kondrascin, Jansons, Leitner, Lu Jia, Inbal, Maazel, Masur, Mehta, Nagano, Penderecki, Pretre, Rostropovich, Sanderlin, Sargent, Sawallisch, Sinopoli, Slatkin, Spivakov, Temirkanov.
Maestrul Uto UGHI canta pe o vioara Guarneri del Gesù din 1744 si pe un Stradivarius din 1701, numit "Kreutzer", pentru ca a apartinut violonistului omonim caruia Beethoven i-a dedicat faimoasa sa Sonata.
Pianistul Bruno Canino s-a nascut la Napoli si a studiat pianul si compozitia la Conservatorul din Milano, unde a si predat timp de 24 ani, iar in aceeasi perioada, timp de zece ani, a predat pian si muzica de camera si la Conservatorul din Berna. Ca solist si pianist de muzica de camera a concertat in sali de concerte si la festivaluri importante din Europa, America, Australia, Japonia si China. Canta intr-un duo pianistic cu Antonio Ballista si colaboreaza cu muzicieni de renume, cum ar fi Salvatore Accardo, Uto Ughi, Pierre Amoyal, Itzhak Perlman, Sergej Krylov. Intre 1999-2002 a fost directorul Sectiei de Muzica a Bienalei de la Venetia si s-a dedicat in special muzicii contemporane, colaborand, printre altele, cu Pierre Boulez, Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Bruno Maderna, Luigi Nono, Sylvano Bussotti, de la care, deseori, a interpretat lucrari in prima auditie.
Bruno Canino a cantat sub bagheta lui Claudio Abbado, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio, Pierre Boulez si cu orchestre precum Filarmonica La Scala, Orchestra Academiei Santa Cecilia, Berliner Philharmoniker, Filarmonica din New York, Philadelphia Orchestra, Orchestre National de France. Numeroase sunt si inregistrarile sale, printre cele mai recente amintim Variatiile Goldberg de Bach, integralele pentru pian de Casella si Debusy din care au rezultat primele doua CD-uri. A sustinut masterclass-uri pentru pian solo si muzica de camera in Italia, Germania, Japonia, Spania si participa la Festivalul Marlboro din Statele Unite, de peste treizeci de ani. Cartea sa Vademecum del pianista da camera este publicata la editura Passigli.
Organizatori: Ambasada Republicii Italiene in Romania in calitate de Presedinte prin rotatie al Consiliului Uniunii Europene, Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Filarmonica George Enescu
Parteneri: Muzeul National George Enescu, Universitatea de Arte George Enescu din Iasi, Grand Hotel Continental si Aurel Virlan Photography
.
| |
|
|