Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 aprilie 2024
Recomandări
Colloquium. Esenţial, o colecţie care împrieteneşte cititorul cu domeniul ştiinţelor sociale şi politice
(Știință)
Termenii de specialitate din orice domeniu nu sunt, in mod obisnuit, pe placul tuturor. 
Iti trebuie o curiozitate si o motivatie puternica pentru a te apropia de lecturi care te confrunta cu teorii, clasificari si statistici.
 
Totusi, in cazul unor astfel de aparitii editoriale, exista abordari ale conceptelor puse in discutie care vizeaza si publicul larg, nu doar specialistii. Tocmai de aceea, pentru titlurile care se inscriu in colectii gandite sa teoretizeze anumite concepte, este necesara o atentie deosebita acordata structurii textului, flexibilitatii si comprehensibilului, autoritatii in domeniu pe care o au autorii, surselor bibliografice alese. Orice detaliu este important pentru a face dintr-o carte care prezinta carcateristicile unui anumit domeniu de studiu, o carte cautata si, de ce nu, introdusa in bibliografiile si notele de subsol ale altor lucrari.

Editurile mari, in plina extindere sau cu un plan editorial axat pe enciclopedic, pun la dispozitia cititorilor, dincolo de beletristica, una sau mai multe colectii care abordeaza aspecte teoretice ale cunoasterii si ale modului de functionare a lumii in care traim. 

Si Editura Adenium din Iasi isi arata intentia de a se inscrie pe aceasta linie prin includerea in lista de carti tiparite a unor titluri grupate in Colectia Colloquium. Cu cele trei serii, Colloquium. Esential, Colloquium. Universal si Colloquium. Original, colectia se adreseaza unui public interesat de lecturile care au legatura cu felul in care este construita si inteleasa cultura social-politica din spatiul romanesc.

Esti student si te streseaza referatele, eseurile pe care le ai de predat si examenele pe care trebuie sa le sustii la materii care se intersecteaza cu marketingul politic, comunicarea, curente politice, si forme de guvernamant, politici publice? Predai si scopul tau este sa iti surprinzi studentii cu noi lecturi care sa le consolideze si sa le diversifice cunostintele sau sa le ascuta simtul critic si capacitatea de analiza? Practici jurnalismul de investigatie sau te-ai specializat pe editoriale si articole de opinie? Sau pur si simplu te intereseaza mecanismul interior de functionare al lumii politice? Colectia Colloquium isi propune sa acopere nevoia de informare a categoriilor socio-profesionale care se regasesc  in raspunsul la astfel de intrebari. 

Prin cele 12 aparitii de pana acum, Colloquium nu se doreste a fi o colectie adresata doar unei nise, dupa cum tine sa precizeze si coordonatorul sau, Daniel Sandru: “Acest proiect editorial se adreseaza, in egala masura, studentilor si profesorilor de specialitate, jurnalistilor ce activeaza in domeniul politic, specialistilor in comunicare politica si electorala, consultantilor politici, politicienilor si, evident, publicului larg interest de politic.”

comunicarea-new-media-participare-si-populism


Cativa dintre autorii tineri care si-au canalizat energia si curiozitatea pentru a obtine da-ul necesar tiparirii in Seria Esential a colectiei Colloquium de la Editura Adenium sunt Corina Barbaros cu “Marketingul politic. Repere teoretice si strategii de actiune", Antonio Momoc si “Comunicarea 2.0. new media, participare si populism”, Dorina Ticu cu “Politicile publice. Rationalitate si decizie in spatiul administrativ” si Matei Demetrescu, Codrin Taut cu “Guvernalitatea. Forme si tehnici ale puterii in Occident”.

marketingul-politic-repere-teoretice-strategii-de-actiune


De ce ar trebui luate in considerare aceste aparitii editoriale? Ma intreb, te intebi, ne intrebam in momentul in care ne cade privirea pe copertele  lor in librarii. Si, ca de fiecare data cand se ia decizia de a pune pe rafturile bibliotecii personale una sau mai multe carti, argumentele pro si contra, echilibrul sau dezechilibrul dintre aceste doua categorii de argumente pot fi cei mai buni sfatuitori. Pe langa buget, evident.

Sa incepem cu argumentele pro. In primul rand, rasfoim cuprinsul si informatiile despre autor, pentru a verifica experienta in domeniu si abordarea. Daca este sa ne referim la cele patru aparatii din Colectia Colloquium. Esential, nu putem sa nu remarcam ca, in mare parte autorii sunt nascuti dupa 1980, ca au, asadar, o prospetime intelectuala si sunt in continua cautare.

Corina Barbaros, 31 de ani, este asistent universitar doctor la Catedra de Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi, Antonio Motoc este conferentiar doctor la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Dorina Ticu, 30 de ani, este cadru didactic la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi, in timp ce Matei Demetrescu, 30 de ani si Codrin Taut, 35 de ani, sunt specialisti in domeniul stiintelor politice, domeniu pe care l-au aprofundat in articole pentru publicatii de specialitate sau in lucrarile de diploma si de doctorat.

Faptul ca au ales sa se specializeze pe un anumit segment al mai vastului camp al culturii social-politice, ii obliga sa isi aleaga cu atentie sursele bibliografice si sa contureze, in acelasi timp, propriul punct de vedere, propria perspectiva asupra notiunilor pe care le pun in discutie. 

Daca sarim de la informatiile despre autor la recomandarile facute pe coperta din spate a fiecareia dintre carti, aflam de la coordonatorul seriei, Daniel Sandru, ca este un proiect editorial  “realizat in premiera in spatiul academic romanesc”. 

In fiecare din cele patru aparitii din cadrul seriei Esential, “Marketingul politic. Repere teoretice si strategii de actiune”, “Comunicarea 2.0. new media, participare si populism”, “Politicile publice. Rationalitate si decizie in spatiul administrativ”, “Guvernalitatea. Forme si tehnici ale puterii in Occident”, se poate observa incercarea de a sintetiza, de a compara, de a exemplifica. 

Notiuni precum guvernalitate, liberalism, neoliberalism, decizia si modelele decizionale in spatiul public, politici publice, comunicarea interpersonala, comunicarea de masa, publicitate, relatii publice, propaganda politica, manipulare, new media, democratie directa, democratie digitala sunt luate din samanta lor, definitia, si purtate prin mai multe registre, intrepatrunse, puse in relatie, asezate in spatiul cel mai fertil pentru a-si arata adevaratele intelesuri si dedesubturi.

Prin cele patru titluri extrase din Colectia Colloquium. Esential, provocarea Editurii Adenium este sa parcurgi opt capitole in care sa descoperi principalele teorii referitoare la marketingul politic, trei capitole despre “fragilizarea si infantilizarea individului si tehnicizarea politicului”, trei capitole care expun problemele actuale ale campului politicilor publice, patru capitole care sfredelesc comunicarea, noile tehnologii si felul in care new media influenteaza sfera politica si raporturile de putere.

politicile-publice-rationalitate-decizie-in-spatiul-administrativ


Un argument impotriva alegerii acestor titluri oferite de Editura Adenium din Iasi ar putea fi tocmai acea tinerete a autorilor de care vorbeam. Ne putem intreba cat de autozitati sunt ei pentru a-i cita in lucrarile noastre sau in practica. De ce nu am apela, mai curand, la autori consacrati la nivel international? In cazul in care un astfel de argument este suficient de puternic, doar curiozitatea si nevoia de validare sau de invalidare a potentialului pe care acesti tineri autori il au, ne poate convinge sa le dam o sansa. 

De la coperta-fata, pana la coperta-spate, aparitiile editoriale din Colectia Colloquium. Esential pun accentul pe informatia trecuta prin mai multe surse, pe claritate, pe un aspect care te duce cu gandul la o prezentare pe un retroproiector oprit exact in momentul in care apare imaginea reprezentativa pentru tema aflata in discutie, pe noile tendinte in domeniu, pe prospetime, pe structura clasica de manual, de lucrare stiintifica in distribuirea informatiei in pagini, pe specificitatea unui anumit domeniu de cercetare.

guvernamentalitatea-forme-si-tehnici-ale-puterii-in-occident


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate