“Ne bucuram ca ELITE ART Club UNESCO poate organiza un astfel de eveniment, capabil sa reprezinte Romania in lume. Dorim ca prin proiectele noastre sa apropiem muzica clasica de publicul larg si sa cream un public tanar care sa iubeasca acest tip de muzica”, a declarat Mihaela Dragomir, presedintele ELITE ART Club UNESCO, cu ocazia conferintei de presa prilejuita de lansarea proiectului.
Mihaela Dragomir - foto Catalina Filip
Concursul International de Dirijat Jeunesses Musicales este dedicat tinerilor dirijori de toate nationalitatile, avand varsta pana in 35 de ani. Acestia se pot inscrie pana la data de 15 august 2015, urmand regulamentul disponibil pe site-ul proiectului: www.bucharestcompetition.ro. Conform regulamentului, juriul va selecta maxim 50 de tineri dirijori care vor putea participa la concurs. Acestia urmeaza sa parcurga cele patru etape, in urma carora doar trei dintre ei vor reusi sa ajunga in finala. Ultima etapa a concursului va avea loc pe data de 26 septembrie 2015, cand finalistii vor dirija un Concert de Gala in Sala Mare a Ateneului Roman, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucuresti.
Nicolae Ratiu - foto Catalina Filip
La conferinta de lansare a participat si Nicolae Ratiu, membru fondator al Fundatiei PRO Patrimonio. Fundatia desfasoara un amplu proiect de restaurare a casei memoriale George Enescu de la Mihaileni si devine partener al proiectului „Concursul International Jeunesses Musicales Bucharest” in 2015.
Laurentiu Dasca - foto Catalina Filip
Concursul International de Dirijat Jeunesses Musicales s-a extins de la an la an, evenimentul devenind un promotor al muzicii si traditiei culturale romanesti. La editia din 2014 au participat 88 de concurenti din 37 de tari de pe 5 continente. “ Anul trecut, numarul participantilor inscrisi l-a depasit pe cel de la orice categorie a Festivalului George Enescu. Un concurs de dirijat este un concurs de leadership: dirijorul coordoneaza orchestra, orchestra creeaza muzica, iar muzica genereaza cultura”, a spus Laurentiu Dasca, manager de proiect al ELITE ART Club UNESCO.
Pentru ca anul acesta se implinesc 60 de ani de la moartea lui George Enescu, organizatorii au introdus ca proba obligatorie in prima etapa a concursului dirijarea Rapsodiei I a marelui compozitor. Etapa a doua cuprinde probe cu orchestra si dirijarea unor lucrari de Constantin Silvestri, scopul concursului fiind si acela de a promova creatia romaneasca.
Concurentii acceptati in prima etapa vor fi evaluati de un juriu format din 7 personalitati ale vietii muzicale internationale: Mark Stringer (SUA – presedintele juriului), Sigmund Thorp (Norvegia), Jacek Rogala (Polonia), Horia Andreescu, Nicolae Licaret, Bujor Prelipcean si Gheorghe Costin (Romania).
“Nivelul acestui concurs a crescut de la an la an, la editia din 2014 numarul concurentilor a fost neasteptat si a fost nevoie de o triere. Proiectul este foarte important pentu ca aceasta meserie nu se invata in scoala, ea se poate invata doar prin contactul direct cu orchestra, pe care noi il mijlocim, prin acest concurs international” a spus Gheorghe Costin, dirijorul principal al Filarmonicii Banatul din Timisoara si cel mai vechi membru din juriul concursului Jeunesses Musicales.
La finalul competitiei juriul va acorda 3 premii pentru implicarea artistica si pentru a incuraja dezvoltarea tinerilor dirijori: premiul I in valoare de 2.500 de euro, premiul al II-lea in valoare de 2.000 de euro, premiul al III-lea in valoare de 1.500 de euro. Cel mai bine clasat participant roman va primi un premiu special in valoare de 1.000 de euro. Totodata, castigatorii vor primi angajamente la pupitrul Orchestrelor Filarmonica din Craiova, Timisoara, Sibiu, Iasi si Kielce (Polonia).
Evenimentul este organizat de Asociatia ELITE ART Club UNESCO, reprezentant exclusiv in Romania al Jeunesses Musicales International si este finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Programului PA17/RO13 “Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european”.
.
|