“Muzica apropie oamenii si constituie o legatura puternica intre popoare si culturi. in aceasta seara am vazut, inca o data, cat de stransa este prietenia dintre poporul roman si cel italian, prin acest minunat concert interpretat de doi dintre cei mai cunoscuti si iubiti artisti ai Italiei si Romaniei, carora le multumim mult”, a declarat Diego Brasioli, ambasadorul Republicii Italiene in Romania.
Violonistul Alexandru Tomescu a fost, pentru a doua oara, protagonistul concertului aniversar de Ziua Nationala a Italiei, aceasta si datorita stranselor sale legaturi cu aceasta tara. „Dupa o luna in care m-am dedicat exclusiv lui Enescu, intoarcerea la Bach si la muzica preclasica e cum nu se poate mai fireasca. Enescu insusi spunea despre Bach ca este painea lui cea de toate zilele. Pentru acest concert, am vrut sa ne apropiem cat mai mult de sonoritatea baroca originala, motiv pentru care am coborat inclusiv acordajul instrumentelor, de la 432 la 412 hertzi”, a spus Alexandru Tomescu.
Timp de o ora, peste 600 de oameni au ascultat vrajiti acordurile delicate ale clavecinului, impletite cu glasul special al viorii Stradivarius Elder Voicu din 1702. Programul muzical a cuprins fragmente din Concertul nr. 7 in Fa major si Sonata nr. 4 de Johann Sebastian Bach, Toccata VII de Girolamo Frescobaldi si Sonata op. V La Follia de Arcangelo Corelli. Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Diego Brasioli, un mare pasionat de muzica clasica, a dorit ca acest concert sa fie interpretat de violonistul Alexandru Tomescu si clavecinistul italian Andrea Coen, „ nu doar doi mari muzicieni, ci si doi buni prieteni personali”, dupa cum spune domnia sa. Alegerea lucrarilor lui J.S. Bach s-a bazat si pe faptul ca anul acesta se implinesc 330 de ani de la nasterea marelui compozitor.
La concertul de anul trecut dedicat Italiei, Alexandru Tomescu a fost decorat cu Ordinul “Steaua Italiei” in grad de Cavaler pentru merite deosebite in promovarea culturii italiene. in 1995, Alexandru Tomescu a castigat Concursul International “Niccolò Paganini” de la Genova, Italia. De-a lungul anilor violonistul a consacrat multe ore de studiu diferitilor compozitori italieni, totul culminand cu proiectul “Paganini – inger sau demon” prezentat in Turneul National Stradivarius din 2011, cand cele 24 de Capricii de Paganini – cantate fara intrerupere – au fost combinate cu scurt metraje.
Maestrul Andrea Coen s-a declarat foarte incantat de colaborarea cu violonistul Alexandru Tomescu si de publicul de la Bucuresti si se gandeste sa revina in Romania pentru un turneu. Andrea Coen a absolvit muzicologia la Universitatea Sapienza din Roma si a obtinut diploma de licenta in clavecin de la Royal College of Music din Londra. El are o cariera concertistica bogata in Italia, Europa, SUA si Japonia, sustinand recitaluri la clavecin, orga si piano forte, atat solo, cat si impreuna cu diverse ansambluri vocale si camerale. Andrea Coen colaboreaza cu artisti precum Christopher Hogwood, Monica Huggett, Aris Christofellis, Sergio Azzolini, dar si cu ansamblurile Seicentonovecento, Modo Antiquo, Collegium Pro Musica, L'Arte dell'arco si Odhecaton. Coen este consultant muzical pentru reteaua italiana de radio si televiziune (Radiotelevisione Italiana) si pentru reteaua de radio a Vaticanului (Radio Vaticana). El este profesor de clavecin si instrumente vechi cu clape la Conservatorul de Stat din L’Aquila (Italia) si a fost numit prim organist la biserica San Giacomo in Augusta (Roma). in 2008, Andrea Coen a sustinut recitaluri foarte apreciate la Fitzwilliam College, Cambridge, Ravenna Festival si Tokyo Opera City. inregistrarile sale solo apar sub marcile Stradivarius, Dynamic, EMI, Deutsche Harmonia Mundi, Denon, Musicaimmagine Records si Bongiovanni.
Organizatori: Ambasada Italiei la Bucuresti, Filarmonica George Enescu
Co-organizatori: Radio Romania Muzical, Quartz Media Production
Foto: Mihnea Ciulei .
|