Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Daniel Murariu, chirurg plastician român care profesează în SUA: „Dacă aş fi rămas în România, nu ştiu dacă aş fi făcut medicina“
(Știință)
Medicul Daniel Murariu, nascut in Romania, dar educat in SUA, povesteste ce l-a determinat sa initieze proiecte caritabile prin care ofera interventii chirurgicale de reconstructie pacientilor cu malformatii craniofaciale. Doctorul Daniel Murariu (34 de ani) este din Iasi, dar a plecat din clasa a VII-a in Statele Unite ale Americii unde traieste si profeseaza si in prezent, mai exact la Universitatea din Virginia, universitate la care urmeaza o supraspecializare in chirurgie plastica.
Legaturile sale cu Romania sunt, insa, permanente. Astfel, in 2006 a initiat Fundatia „Daniel Murariu“, prin intermediul careia acorda burse de studiu tinerilor de la tara fara posibilitati materiale. De asemenea, unul dintre proiectele  ample in care este implicat in prezent vizeaza crearea la Iasi a primului centru craniofacial din Europa de Est, la initiativa medicilor din Iasi si din SUA. Pana atunci, a organizat un proiect pe trei ani la Institutul Regional de Oncologie prin care mai multi copii romani cu malformatii craniofaciale vor fi operati pro bono de echipe mixte de medici romani si americani. Doctorul Daniel Murariu isi ocupa timpul atat cu medicina, cu voluntariatul si misiunile medicale, cat si cu celelalte pasiuni ale sale, pianul, pe care l-a studiat in clasele primare, istoria antica, echitatia si apicultura.

646x404 (3)


De ce militati pentru infiintarea la Iasi a primului centru de chirurgie craniofaciala din Europa de Est?

Ideea mi-a venit pe cand faceam deplasari cu echipa de la Tulane (n.r. – Universitatea Tulane din SUA, unde a studiat medicina dr. Murariu) in Romania pentru a lucra cu medicii specialisti de aici. Impreuna cu medicii de familie din satele romanesti mergeam si faceam consultatii. Atunci am intalnit mai multe persoane din conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, inclusiv pe medicul plastician Dragos Pieptu. Cu dansul am discutat multe dintre neajunsurile chirurgiei plastice din Romania. Si asa am ajuns la concluzia ca trebuie infiintat un astfel de centru. Malformatiile craniofaciale sunt mai rare, e drept, dar la o populatie de 20 de milioane este nevoie de unul sau chiar mai multe centre de chirurgie craniofaciala. Mai ales intr-o tara membra a Uniunii Europene cum este Romania. Si atunci ne-am gandit sa facem o misiune chirurgicala Rotaplast (n.r. – organizatie umanitara non-profit care ofera operatii de reconstructie gratuite copiilor si adultilor care au nevoie, din tari in curs de dezvoltare) pentru a opera pacienti care sunt in baza de date a spitalelor, ca un prim pas.

OPERATII PENTRU „BUZA DE IEPURE“

Ce presupune acest proiect?

Pacientii cu malformatii craniofaciale (n.r. – dintre care cele mai cunoscute sunt „buza de iepure“ si „gura de lup“) pentru care se doreste infiintarea centrului sunt pacienti care au nevoie de mai multi specialisti. Nu pot fi tratati doar de un chirurg plastic, ci e nevoie si de ortodonti, ortopezi, orelisti, oftalmologi, neurochirurgi, in functie de problema pe care o au. Si atunci trebuie aplicat sistemul de echipa. Si exact asta ofera centrele de acest gen, comune in Statele Unite ale Americii. Un pacient vine la un astfel de centru si intr-un cabinet se intalneste cu chirurgul plastician, in al doilea cu logopedul, in al treilea cu ortodontul sau cu ortopedul, in al patrulea cu neurochirurgul. si tot asa. Dar, daca nu ai un astfel de centru, adica in situatia actuala din Romania, mergi la specialisti diferiti, in spitale diferite, trebuie sa-l cauti pe fiecare dintre acesti specialisti. O persoana cu probleme craniofaciale poate avea si douasprezece operatii pe parcursul vietii, la anumite intervale de timp. Nu se pot face in orice moment.

Cum au fost selectati pacientii operati in aceasta primavara la Iasi?

Ei au fost alesi din bazele de date ale spitalelor din Moldova. Unii sunt pacienti care au fost operati prima data acum 15-20 de ani. Si, desi ar fi trebuit sa mai beneficieze de operatii la un anumit interval de timp, neavand un centru specializat in care sa mearga, au ramas doar cu acea operatie. Iar in cadrul intalnirii cu ehipa din America, au fost supusi si la trei-patru interventii. In urmatorii trei ani, pe toata perioada grantului, vrem sa formam o echipa multidisciplinara care sa se ocupe de ei. Si asteptam ca si statul roman sa gaseasca solutii pentru crearea centrului. O idee ar fi sa ni se ofere un spatiu pentru o clinica in noul Spital Regional de Urgente care va fi construit la Iasi.

REZIDENTUL AMERICAN, UN RASFATAT

Pentru ca, se stie, pacientul trebuie pregatit inainte de operatie, iar cei care asista la operatie trebuie sa comunice foarte bine intre ei, dumneavoastra cum va alegeti echipa cand operati?

La spitalul unde sunt acum in America, asistentele si cei care dau instrumentele necesare operatiei, adica din echipa de scrub tech, sunt pe specializari. Cei cu care lucrez eu, pe partea de chirurgie plastica, sunt mereu aceiasi, cunosc foarte bine aceasta latura a chirurgiei, dar stiu sa faca si alte lucruri, daca sunt urgente si este nevoie de personal si in alte sali de operatie. Stiu ce vor medicii care opereaza, ce le place, ce nu le place. Ne cunoastem foarte bine intre noi. Anestezistul poate nu e mereu acelasi, se mai schimba. In Romania, in schimb, nu exista scrub tech, rezidentul ii face treaba, e „chinuit“, mai mult observa operatia decat participa efectiv la ea. Pe langa rezidentul roman, rezidentul american pare un rasfatat.

627x0

Doctorul Daniel Murariu in timpul unei operatii



Apropo, ati plecat la o varsta frageda din tara. Cat de mari sunt diferentele intre cele doua sisteme – cel american si cel romanesc?

Sunt diferente, si bune, si rele. Daca as fi ramas in Romania, nu stiu daca as fi facut medicina. Situatia din spitale, atunci cand am inceput eu educatia, nu cred ca m-ar fi determinat sa fac medicina. Nu ma refer numai la lipsa acuta de finantare, ci si la mentalitate. De multe ori, medicii sunt prezentati intr-o lumina negativa, mai ales in presa. intr-un fel sunt respectati, dar, in acelasi timp, sunt acuzati pentru tot ce nu merge in sistemul medical, li se reproseaza ca stau numai dupa spaga. Sistemul medical din Romania este atat de prost finantat, incat e de mirare ca mai sunt oameni care lucreza in conditiile astea. Din experienta mea in Statele Unite ale Americii, meseria de medic este una foarte stresanta. Este greu de inteles ca, dupa ce stai atatea ore in spital si ai stresul ca viata unor pacienti depinde de tine, trebuie sa te gandesti la ce vei pune pe masa, la banii pentru chirie si ca nu iti poti asigura un confort minim al vietii. Eu cred ca ar trebui sa le creasca salariile medicilor din Romania, nu pot fi abuzati in halul asta.

CATE UN PIAN PESTE TOT UNDE STA

Cum arata o zi obisnuita din viata doctorului Daniel Murariu?

De obicei, ma trezesc la ora 5 si un sfert dimineata, la ora 6 si un sfert incep activitatea la spital, unde stau pana la ora 17.00-18.00, daca nu sunt de garda. Apoi vin acasa si mai lucrez ori la proiectele de cercetare pe care le am, ori la proiectele din Romania. Sau ma relaxez, pur si simplu, ma ocup si de hobby-uri. Mai nou, am descoperit ca imi place apicultura. Locuiesc undeva in afara orasului, la casa, am trei hectare de pamant si m-am gandit sa incerc. Probabil ma influenteaza si experientele din copilarie, bunicii aveau stupi de albine. De asemenea, imi place sa cant la pian, am pian acasa in Virginia, am si la parinti in Chicago, am si la Iasi, peste tot pe unde stau mai mult sau mai putin am cate unul.  

BURSE DE STUDIU PENTRU COPIII ROMANI DE LA TARA

Cum pastrati legatura cu tara natala, in ce proiecte sunteti implicat in Romania?


Am Fundatia „Daniel Murariu“, pentru a ajuta cu burse de studiu copiii de la tara, sa poata sa isi continue studiile la Iasi, dar de ea se ocupa si voluntarii, nu numai eu. Mama mea ii gaseste  pe cei care vor primi bursele, apoi ii selecteaza, in functie de continutul dosarului. Acesti bursieri alesi fac, la randul lor, munca de voluntariat, in incercarea de a-si cultiva spiritul civic. Pana in prezent, am implementat 4 proiecte in Romania, cu sprijinul Clubului Rotary. Unul dintre proiecte a vizat Clinica TBC de la Spitalul de Boli Infectioase care a fost dotat cu un autoturism Dacia Duster pentru a ajuta la monitorizarea si tratarea bolnavilor TBC din satele iesene. Apoi, s-a donat echipament pentru depistarea si tratarea bolilor de inima la Spitalul de Copii „Sfanta Maria“, iar impreuna cu Fundatia Bethany, am ajutat mamele abuzate si copii lor.

„Inainte de a face medicina, am studiat si istoria antica“

Proiectele in care v-ati implicat, inclusiv cel de la Iasi, vorbesc de pasiunea dumneavoastra pentru chirurgia plastica. Dar, de ce ati ales dintre toate specializarile chirurgiei, pe cea plastica si reconstructiva?


Mi-au placut finetea taieturii care se aplica in chirurgia plastica, detaliile si rezultatele pe care le poti obtine dupa, mai ales ca poti opera orice parte a corpului. Dar nu trebuie confundata chirurgia plastica cu cea estetica, cum se intampla des. In mare parte, un chirurg plastician face operatii de reconstructie.


646x404 (4)

Doctorul Daniel Murariu in vizita la Iasi


Aveti un mod deosebit de a va pregati pentru o operatie?

Trebuie sa stiu exact ce operez, ce alternative sunt, ce tehnica chirurgicala poate fi aplicata pe acel caz. Discut cu pacientii, mai ales cu cei emotionati, inainte de operatie, incerc sa-i linistesc, sa-i incurajez ca va fi totul bine. Operatiile au un anumit protocol de la care nu deviez.

Pentru ca v-ati nascut in Romania si v-ati maturizat in America, cum a fost trecerea de la copilaria in Romania la adolescenta in Statele Unite ale Americii si de la studiul pianului la studiul medicinei?

A fost un mic soc, dar, cand esti copil, altfel privesti lucrurile, te acomodezi mai repede. Mai cant si acum la pian, dar nu cred ca, daca as fi continuat pe partea asta, as fi reusit sa fac performanta. Oricum, in America mi-am facut repede prieteni, am inceput sa joc baschet, fiind si destul de inalt pentru asta. O parte din familie fugise acolo prin anii ’80 si asa am avut si noi unde merge.

Cand v-ati dat seama ca ati vrea sa fiti medic?

In timpul liceului, o zi pe saptamana faceam cercetare, mergeam la o universitate din Chicago. Eu am ales sa fac cercetare pe neurostiinte, am operat pe animale. Mi-a placut sa operez si de aceea, m-am inscris intr-un program de voluntariat intr-un spital. Dar, cum in America sistemul te obliga sa faci si o alta facultate, inainte de a face medicina, am studiat si istoria antica.

V-ati gandit vreodata sa va mutati din nou in Romania?

Nu. Poate doar cand ma voi pensiona.

Dar, cand va ganditi la Romania, ce va lipseste?

Muschiuletul si telemeaua. Dar, acum mi-am gasit un magazin langa Washington care are aceste produse. Bineinteles, imi mai lipsesc familia, prietenii, casa bunicilor, locurile retrase, linistite din afara orasului.

Ce credeti ca ar trebui sa se intample pentru ca sistemul medical din Romania sa se schimbe?

Ar trebui, in primul rand, finantat corespunzator. Proportia din PIB  pentru sanatate in Statele Unite este undeva la 17%, media europeana e de 6-7%, iar in Romania e de 4%. Nu se poate face medicina la nivel inalt cu o astfel de suma. Nu poti avea un sistem medical performant, cand iti pleaca o treime din medici.  

627x0 (1)


CV:
Premiat de statul Hawaii
Numele: Daniel Murariu
Data si locul nasterii: 6 mai 1980, Iasi
Starea civila: necasatorit
Studiile si cariera: A studiat in clasele I-IV la Liceul de Arta „Octav Bancila“ din Iasi A studiat istoria antica la Tulane College din cadrul Tulane University, intre 1999 si 2003
A urmat cursurile Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, intre 2003 si 2008.
A facut rezidentiatul in chirurgie generala la Universitatea din Hawaii, intre 2008 si 2013. S-a supraspecializat in chirurgie plastica la Virginia University. In 2006, a infiintat Fundatia „Daniel Murariu“. A primit din partea statului Hawaii o Proclamatie pentru actiunile caritabile desfasurate pe plan national si international.
Locuieste in: Charlottesville, Virgina, SUA

.

Miron Andreea16:35 / 09.11.2019Buna ziua!Am citi articolul Dvs acum ceva timp. S-a înființat acest centru la Iasi pana in momentul de fata?
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate