Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
Conferinta SMART Diaspora 2020+: Experți români din țară și străinătate găsesc soluții pentru valorificarea potențialului strategic al diasporei românești
(Viață)
Marti, 15 septembrie 2015, Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), cu sprijinul Administratiei Prezidentiale, au organizat, la Palatul Cotroceni, conferinta „SMART Diaspora 2020+. Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti”.
Conferinta a debutat cu intonarea Imnului Romaniei in prezenta invitatilor de onoare si a vorbitorilor principali: Excelenta Sa Klaus Werner Iohannis, Presedintele Romaniei si Excelenta Sa Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe. Sesiunea de deschidere a fost moderata de Sandra Pralong, Consilier de Stat, Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor din cadrul Administratiei Prezidentiale. 

SD (2)_photo credits Dragos Asaftei


In deschiderea conferintei, Excelenta Sa Klaus Werner Iohannis, Presedintele Romaniei, a adresat un cuvant de salut reprezentantilor CAESAR si LSRS si participantilor la conferinta: „Ati initiat acest proiect, SMART Diaspora, care isi propune valorificarea potentialului strategic al tinerilor inalt calificati de peste hotare si atragerea lor inapoi in tara. Toate acestea sunt, cred eu, dovada unui profund atasament fata de Romania. Tin sa va multumesc pentru tot ceea ce faceti, pentru ca aduceti cu voi peste tot excelenta si performanta. Sunt convins ca veti avea aici, la Palatul Cotroceni, un dialog consistent din care se vor putea degaja raspunsuri la preocuparile diasporei, care sunt in buna masura si ale noastre, ale celor din tara.”


Excelenta Sa Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, a declarat: „Dumneavoastra, ca reprezentanti ai elitei tinerilor romani de peste hotare, sunteti parte integranta a obiectivelor, eforturilor, valorilor, dar si a responsabilitatilor acestei comunitati la care ma refer (comunitatea de valori). Insusi contextul complicat al acestor zile ne arata ca suntem datori ca impreuna sa asiguram si sa generam prin eforturi comune stabilitate sociala si securitate. Or, aceasta realitate demonstreaza mai mult ca oricand actualitatea a ceea ce afirmam inca de la inceputul colaborarii noastre, anume necesitatea activarii resursei strategice pe care o reprezinta tinerii, implicarea lor in procesul de dezvoltare a Romaniei, prin valorificarea expertizei dobandite in strainatate, prin idei, solutii si actiuni cat mai concrete.

SD (6)_photo credits Dragos Asaftei


Sebastian Burduja, Presedinte fondator LSRS si Presedinte al Fundatiei CAESAR, a continuat sesiunea de deschidere declarand: „Principala resursa a unei tari sunt oamenii ei, iar principala provocare a Romaniei de astazi este asezarea oamenilor potriviti la locul potrivit, dupa munca si dupa merit. Pe platformele Ligii si ale Fundatiei CAESAR, care astazi reunesc peste 12.000 de membri, am lansat an de an acelasi apel: Primiti-ne inapoi acasa! Dati-ne sansa sa contribuim la constructia Romaniei pe care ne-o dorim. Astazi avem motive de optimism ca apelul nostru incepe sa fie nu doar auzit ci si ascultat. Diaspora inseamna suma oamenilor carora Romania nu a putut, pana acum, sa le ofere oportunitatea de a-si implini visurile acasa. Vrem ca toti copiii pe care Romania ii creste astazi sa aiba sansa de a-si implini aspiratiile acasa, intr-o tara din care sa nu mai fie constransi sa plece. Aceasta e Romania pe care ne-o dorim si va invitam sa o construim impreuna.”
Dan Nechita, Director General al Fundatiei CAESAR a subliniat rolul pe care diaspora il poate juca in constructia „Romaniei in 3D” – o Romanie dezvoltata, democratica si demna: „O Romanie demna prin valorificarea diasporei inseamna noi lideri autentici – persoane competente, de caracter si cu pasiune pentru aceasta tara. O Romanie demna prin valorificarea diasporei inseamna, de asemenea, un aparat imens la dispozitia noastra pentru promovarea intereselor Romaniei peste hotare – de la probleme punctuale precum aderarea la Schengen sau accesul la programul Visa Waiver al Statelor Unite, la repozitionarea Romaniei din suplicant in anticamera in participant de drept la masa marilor decizii regionale si globale.

SD (9)_photo credits Dragos Asaftei


Prima sesiune de discutii, cu tema „Diaspora civica si politica: Cum consolidam influenta romaneasca peste hotare”, i-a avut ca invitati pe: Laurentiu Stefan, Consilier Prezidential, Departamentul Politica Interna al Administratiei Prezidentiale; Lazar Comanescu, Consilier Prezidential, Departamentul Politica Externa al Administratiei Prezidentiale; Sebastian Hotca, Secretar de Stat, Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni; si Ana Maria Patru, Presedinte Autoritatea Electorala Permanenta. Sesiunea a fost moderata de Dan Nechita, Director General al Fundatiei CAESAR. 

Discutiile din a doua sesiune, pe tema „Repatrierea: Ce ii impiedica pe specialisti sa se intoarca in tara” s-au axat cu precadere pe doua domenii de importanta strategica: educatie si sanatate. Sesiunea i-a avut ca invitati pe Sorin Mihai Cimpeanu, Ministrul Educatiei; Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii; Raed Arafat, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Afacerilor Interne; Diana Loreta Paun, Consilier de Stat, Departamentul Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale si Ligia Deca, Consilier de Stat, Departamentul Educatie si Cercetare al Administratiei Prezidentiale. Sesiunea a fost moderata de Sebastian Burduja, Presedinte Fondator al LSRS si Presedinte al Fundatiei CAESAR. 

SD (4)_photo credits Dragos Asaftei


In cadrul discutiilor au mai luat cuvantul domnii senatori Ben-Oni Ardelean si Viorel Badea; Adrian Curaj, Director General al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii; Marilen Pirtea, Rector al Universitatii de Vest Timisoara, Carmen Marcus, reprezentant al Comisiei Europene in Romania pe problematica strategiei Europa 2020 si a Semestrului European si Cristina Leorent, Director General TVR International, – alaturi de jurnalisti, reprezentanti ai mediului asociativ din diaspora si ai mediului neguvernamental, cadre medicale din tara si din diaspora, cercetatori si antreprenori.    

Cei peste 180 de participantii la conferinta au agreat sa dezbata in grupuri de expertiza solutii viabile pentru valorificarea potentialului strategic al diasporei romanesti. Aceste grupuri de lucru sunt axate pe 4 directii prioritare: 
1.Statul in slujba diasporei: Grupul de lucru se va concentra pe imbunatatirea performantei statului si a institutiilor romanesti in protejarea si promovarea drepturilor cetatenilor romani din diaspora.
2.Repatriere si dezvoltarea Romaniei: Grupul de lucru va cauta solutii pentru stimularea repatrierii in sectoare de interes strategic precum sanatatea, educatia si administratia publica si pentru implicarea diasporei in modernizarea si dezvoltarea economica a Romaniei.
3.Activarea diasporei pentru consolidarea influentei Romaniei peste hotare: Grupul de lucru va formula propuneri pentru consolidarea mecanismelor prin care Statul Roman colaboreaza cu mediul asociativ din diaspora pentru a promova imaginea si interesele Romaniei in lume. 
4.Diaspora civica si politica: Grupul de lucru se va axa pe solutii pentru incurajarea implicarii diasporei in viata civica si politica a Romaniei.
Printr-un proces de consultare cu reprezentanti ai diasporei si experti in domenii relevante tematicilor mentionate, aceste grupuri de lucru vor oferi un cadru pentru a continua dialogul inceput cu ocazia conferintei si vor avea ca scop elaborarea unor propuneri si directii de actiune concrete, ce vor fi prezentate public in cursul anului 2016. 

Conferinta „Smart Diaspora 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti” face parte din suita de proiecte ale Fundatiei CAESAR si Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) derivate din Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora), elaborata in cadrul acestor doua organizatii si lansata public in data de 8 ianuarie 2013. Aceasta strategie reprezinta o propunere de politici publice care are ca scop valorificarea potentialului strategic al tinerilor inalt calificati de peste hotare si facilitarea contributiei lor la dezvoltarea Romaniei.

SD (12)_photo credits Dragos Asaftei


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate