Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 mai 2024
Recomandări
Controversata poveste de dragoste dintre Maria Cantacuzino şi George Enescu
(Istorie)
Povestea de dragoste dintre printesa Maria Cantacuzino si marele compozitor George Enescu este una care a nascut si inca mai naste curiozitati, mai ales ca, inainte de casatoria lor, Maria a incercat sa se sinucida. Maria Cantacuzino, alintata de apropiati Maruca, se nastea in 1878 intr-o familie de boieri moldoveni din Tescani.
Doi ani mai tarziu, in 1881, in nordul Moldovei, in judetul Dorohoi, venea pe lume si cel care ii va deveni al doilea sot, dupa Mihail Cantacuzino, compozitorul George Enescu.  

Maria Cantacuzino, una dintre cele mai excentrice prezente din viata mondena a inceputului de veac XX, considerata cea mai frumoasa printesa aristocrata a vremii, prietena apropiata a reginei Maria, a fost si a ramas pana in ultimele clipe ale vietii compozitorului, marea sa iubire. Inainte de a deveni sotia lui George Enescu, in 1937, ea s-a iubit cu printul Mihail G. Cantacuzino si cu filosoful Nae Ionescu. Pe marele muzician roman l-a cunoscut la Sinaia, in Castelul Peles, unde compozitorul era adesea invitat de catre regina Elisabeta a Romaniei.

Tumultoasa viata amoroasa a Mariei Cantacuzino

Frumoasa Maruca nu a avut o viata sentimentala lina. Inca de la 18 ani a  fost ceruta de sotie de un boier muntean din marele clan al Cantacuzinilor, Mihail. Dar, povestea de dragoste nu a fost nici pe departe una desprinsa din romane. Mihail iubea mai mult vinul si domnitele de consumatie si nu a apreciat afectiunea timida a sotiei.

646x404 (5)


Aceasta casatorie i-a adus Mariei doi copii, precum si titlul de printesa la care nu va renunta niciodata si care-o va apropia de regina Maria. Istoricul Ilie Kogalniceanu povesteste in „Destainuiri despre George Enescu" ca muzicianul a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, printesa Maruca Cantacuzino, in jurul anului 1907, dar ca legatura lor a inceput prin anul 1914. Enescu canta deseori in prezenta sotului Marucai la seratele mondene din casele ei.

Enescu acceptase, n-avea incotro, pozitia de cantaret de curte in casa Marucai", scrie Kogalniceanu.

Intalnirea dintre George Enescu si Maruca Cantacuzino nu a fost una lipsita de dramatism, mai ales ca printesa se lasa purtata de impulsurile emotionale, de depresie si a incercat sa se sinucida de doua ori. Una dintre tentative are legatura si cu Enescu, intrucat, pe langa suferinta pricinuita de despartirea de filosoful Nae Ionescu, o marcheaza si plecarea compozitorului in Franta, dupa terminarea razboiului, desi intre ei se infiripase o dragoste la prima vedere. Conform aceluiasi istoric,  Ilie Kogalniceanu, insusi sotul Mariei Cantacuzino, Mihail, o caracteriza pe aceasta drept „bizara, cu toane, extravaganta. Avea stari depresive sau de exuberanta ca si incercari de sinucidere. Credea in fantome, in spiritism“.

Desi a incercat sa isi toarne acid pe fata, George Enescu, iremediabil indragostit, o ia de sotie pe capricioasa printesa Maruca

Urmarita parca de blestemul sinuciderii tatalui sau, Maria Cantacuzino, macinata de suferinta din amor, decide sa se sinucida turnandu-si acid pe fata, un gest extrem si greu de inteles, mai ales ca era obsedata de frumusetea sa si fiecare aparitie pe care o avea in public era un adevarat spectacol de feminitate. Dupa tentativa sa de sinucidere, Enescu s-a intors de urgenta la Bucuresti, unde a cumparat o casa, pe Calea Victoriei, in care i-a fost alaturi. In 1937, s-au casatorit, fara ca Maruca sa renunte la titlul de printesa si la numele primul sau sot, Mihail Cantacuzino.

O slujba religioasa sfinti casatoria lor, in prezenta Cellei Delavrancea, ca martora, in noua lor locuinta, un apartament intr-un imobil cu vedere spre Cismigiu. Preotul incepuse slujba, cand deodata s-a deschis usa aparand Alice, fiica Marucai. Fara a saluta preotul, a sarutat-o pe maica-sa, apoi uitandu-se prelung la Enescu care-i intindea mana, i-a intors spatele si a plecat trantind usa. Alice il detesta pe Enescu, considerandu-l, prin originea sa modesta, nedemn de a se casatori cu o printesa”, descrie Ilie Kogalniceanu ceremonia in „Destainuri despre George Enescu”.

646x404 (6)


In ciuda statutului de sotie a lui George Enescu, Maruca dezvolta mai multe relatii extraconjugale cu oameni din lumea muzicii, precum Dinu Lipatti, dupa cum scriau cronicarii acelor vremuri. Enescu o iubea, insa, orbeste si trecea cu vederea toate aceste escapade amoroase ale printesei.

Enescu merita mai mult de la Maruca, pe care o iubea sincer si curat. Ea a mai clacat in timpul relatiei, dar el se facea ca nu vede, nu aude. Exact ca in cazul relatiei dintre Eminescu si Veronica Micle!”, explica istoricul Dan Falcan.

In 1946, Maruca Cantacuzino si George Enescu au renuntat la viata in  Romania si s-au mutat la Paris, acolo unde compozitorul si moare, in noaptea de 3 spre 4 mai 1955, pe jumatate paralizat, dar ramas lucid pana in ultima clipa. Maruca moare 13 ani mai tarziu in Elvetia, insa amandoi sunt ingropati in acelasi cimitir din Paris.

Cartile istoricilor Viorel Cosma si Ilie Kogalniceanu, care a trait in preajma compozitorului, arata ca Enescu a murit in mizerie, ca Maruca il obliga sa cante si sa dea lectii pentru a castiga bani, chiar si cand era foarte bolnav. Viorel Cosma subliniaza chiar ca pentru Enescu era important sa-i faca intotdeauna pe voie Marucai, „cea care a ramas pentru el si pentru altii o printesa autentica, la princesse aimee!"

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate