Proiectul este finantat prin Programul „Esti Bucuresti” de Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului Bucuresti - ARCUB, Primaria Municipiului Bucuresti, este organizat de Fundatia Culturala Marconi, in parteneriat cu: Muzeul National ”GEORGE ENESCU si liceele gazda.
Violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail vor fi protagonistii acestei noi aventuri muzicale menita sa valorifice mostenirea marelui compozitor care, la vremea sa, a cantat in scoli, pe front, in spitale incercand sa aduca prin muzica alinare, dar si sa convinga cat mai multi oameni de frumusetea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lasa impresii de neuitat mai ales in mintea si sufletelor oamenilor simpli si copiilor, care inca nu se intalnisera cu o astfel de muzica.
Acum vioara lui Enescu va rasuna in liceele bucurestene, in incercarea de a le oferi celor tineri o mostra de muzica de cea mai buna calitate si pentru a le trezi dorinta de a o asculta apoi si in sala de concert.
Violonistul Gabriel Croitoru si-a propus in turneele sale, asa cum a facut si marele compozitor roman, sa ajunga in cat mai multe localitati din Romania. Aceste calatorii i-au ramas in memorie mai ales datorita intalnirii cu elevii din satele romanesti: „ Erau extrem de placut impresionati. Am facut un fel de lectii deschise. Le-am explicat: uite cum arata un pian, cum arata o vioara. Unii auzisera de instrumentele respective, altii nu. In orice caz, eu cred ca am atras multa lume de partea noastra si daca numai cinci la suta vor reveni intr-o sala de concert si tot este un castig. Eu si Horia suntem niste mesageri ai muzicii clasice care doresc sa mai deschida o cale catre sufletul oamenilor si cred ca am reusit.” (Gabriel Croitoru)
La randul sau, profesor fiind, Gabriel Croitoru intelege sa lase, la randul sau, mostenirea altor generatii si de aceea continua acest demers in cele cinci licee, prilejuind elevilor sansa de a asculta sunetul minunat al viorii Guarneri del Gesu, supranumita „Catedrala” si un program ce cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian: Elgar - Salut d'amour ; Provost - Souvenir de Vienne; Kreisler - Tambourin chinois; Sarasate – Zapateado; Kreisler - Caprice viennois; Enescu – Lautarul; Kreisler – Liebesleid; Kreisler – Liebesfreud; Kreisler - Mic mars vienez.
Amanunte pe www.streetartmuzical.fundatiamarconi.ro, www.vioaraluienescu.ro
.
|