Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 decembrie 2024
1843 • Se naste Carmen Sylva, poeta si regina Elisabeta a României, sotia regelui Carol I al României (d.1916)
1873 • Se naste Ovid Densusianu, poet, lingvist, folclorist si istoric literar (d. 1938)
1907 • Se naste Ion Luican, cântaret de muzica populara român (d. 1992
Recomandări
Vioara lui George Enescu a cucerit elevii din liceele bucureştene
(Muzică)
Peste 1.500 de elevi din cinci licee bucurestene au avut, in saptamana 12-16 octombrie, in orar, un moment deosebit.
Au avut privilegiul de a auzi pe viu, chiar in liceul lor, in afara salii de concert, Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a apartinut lui George Enescu, pusa la dispozitie de  Muzeul National George Enescu, in patrimoniul caruia se afla.

Proiectul „Vioara lui George Enescu in licee” a avut loc la: Liceul  Bilingv “Miguel de Cervantes”, Colegiul Tehnic Media; Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I; Colegiul Tehnic de Aeronautica “Henri Coanda”; Colegiul Tehnic Dinicu Golescu.

Proiectul este finan?at prin Programul „Esti Bucuresti” de  Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului Bucuresti - ARCUB, Primaria Municipiului Bucuresti, este organizat de Fundatia Culturala Marconi, in parteneriat cu: Muzeul National ”GEORGE ENESCU si liceele gazda.

Violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail au incercat sa le ofere celor tineri  o mostra de muzica de cea mai buna calitate, pentru a le trezi dorinta de a o asculta apoi si in sala de concert. 

Vioara in Licee 2015_Liceul Media_Foto Virgil    Oprina_5_WEB


Reactiile elevilor prezenti la concertele masterclass au fost entuziaste, ei intelegand ca muzica clasica poate fi pe gustul tuturor, mai ales pentru ca cei doi muzicieni au ales un program atractiv, cu piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian, oferind si explicatii despre acestea, exemple din istoria muzicii sau mici povestioare despre compozitori si epoca in care acestia au creat.

Vioara in Licee 2015_Liceul Media_Foto Virgil    Oprina_9_WEB


Intrebati de ce au venit la concert, elevii au avut raspunsuri diferite:
Am venit pentru ca mi s-a parut  foarte important. Noi, fiind clasa a XII-a,  ne-am terminat programul de dimineata si am venit special pentru concert. Ne-am intors la scoala.  M-a facut,  curios,  pur si simplu, povestea despre vioara lui Enescu care a fost de 300 de ani si nu prea am fost la concerte de vioara si am fost foarte curios sa vad  despre ce este vorba.  

Initial am venit ca sa scap de ore,  banuiesc, ca majoritatea colegilor, doar ca,  in final, chiar mi-a placut, mi se pare o muzica  placuta si este o muzica total diferita fata de ceea ce asculta copiii din ziua de azi.  Eu cred, ca ar trebui sa cante in mai multe locuri, ca sa-i cunoasca mai multa lume, sa vada ca,  de fapt, nu este o muzica chiar atat de plictisitoare si chiar merita. Este foarte frumoasa

Violonistul Gabriel Croitoru, la randul sau profesor, este foarte hotarat ca prin proiectele sale sa atraga cat mai multi tineri spre sala de concert:

Incercam sa imbinam  si sa aducem pe intelesul tuturor acest gen de muzica si dupa reactie, zic eu, ca am si reusit, copiii au stat foarte cuminti. Erau, zic eu,  dornici de a asculta muzica de genul acesta, cred ca nu s-au asteptat sa le placa si ma bucur daca am reusit sa-i atragem, macar pe o parte dintre ei.

Vioara lui George Enescu isi va continua drumul, in perioada 22 octombrie-3 noiembrie, prin satele si orasele Romanie, intr-un proiect organizat de Radio Romania.

Vioara in Licee_Cervantes_Foto_Virgil Oprina_5_WEB


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate