International Conference of Young Scientists | |
(Știință) |
Comitetul International de Conducere a Conferintei Internationale a Tinerilor Cercetatori, cunoscuta international ca si ICYS (International Conference of Young Scientists), are onoarea ca anul acesta sa organizeze evenimentul pentru prima data in Romania, in Cluj-Napoca. Conferinta este la a XXIII-a editie si se bucura de un numar foarte mare de participanti. |
Peste 250 de elevi pasionati de stiinta si tehnologie din peste 25 de tari isi prezinta, in perioada 16-22 aprile 2016 in Cluj-Napoca, proiectele de cercetare realizate in afara curiculei scolare a tarii din care fac parte. Conferinta ICYS este considerata campionatul mondial de lucrari de cercetare stiintifica dedicata elevilor de liceu. Este organizata in fiecare an de o institutie gazda; pentru a XXIII-a editie, evenimentul este sustinut de Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice prin Inspectoratul Scolar Judetean Cluj. Totodata, ICYS este membru al Federatiei Mondiale pentru Concursuri in Fizica, concursul fiind inclus si in Calendarul M.E.C.S. al Olimpiadelor si Concursurilor scolare 2015/2016.
Conferinta Internationala a Tinerilor Cercetatori 2015, Izmir, Turcia
Elevii romani, Raul-Flaviu Chiorean si Ciprian Osan, la Seara Culturala
Acum 23 de ani, reprezentanti ai Universitatii ,,Eötvös Loránd” Budapesta, Ungaria si ai Universitatii de Stat Minsk, Belarus au decis sa organizeze impreuna o conferinta dedicata elevilor dupa aceeasi metodologie de desfasurare a conferintelor de cercetare academice. Prima editie a avut loc in anul 1994, la Visegrad, Ungaria cu participarea a cinci tari printre care si Romania. In scurta vreme, concursul a fost recunoscut si apreciat nu doar in Europa, ci in intreaga lume, prin participarea elevilor din tari de pe toate continentele.
Exista multe tipuri de conferinte, Conferinta Internationala a Tinerilor Cercetatori este una speciala, avand cinci categorii de concurs: inginerie (fizica aplicata si teoretica), matematica, informatica, stiintele mediului (ecologie) si stiintele vietii (biologie), la care se adauga o sesiune de prezentare de postere. Acest tip de competitie are o importanta pentru a invata elevii ce inseamna o lucrare de cercetare, pentru a-i incuraja sa isi prezinte rezultatele lucrarii si pentru a-i dezvolta intr-un mediu academic de inalta clasa, intr-o atmosfera internationala. Limba de lucru este limba engleza, iar juriul este format din profesori universitari, oameni de stiinta ai unor universitati prestigioase din lume.
Cum a ajuns acest evenimentul in Romania?
Conferinta Internationala a Tinerilor Cercetatori 2015, Izmir, Turcia Delegatia Romaniei: Dr. Prof. Dumitru Georgescu, Kinga Ilyes, Andrei Georgescu, Eliza Maria Olariu, Raul-Flaviu Chiorean, Ciprian Osan, Dr. Prof. Adelhaida Kerekes, Prof. Victor Paunescu,
Carina-Mihaela Petric, Gabriel Baban
Pentru prima data in 23 de ani, Romania preia conducerea si isi asuma intreaga responsabilitatea si isi pune ideile pe tava pentru a construi primului eveniment de acest gen din tara. In anul 2013 Romania isi depune candidatura pentru a organiza evenimetul si tot atunci prin votul acordat de Comitetul International de Conducere, format din 7 reprezentanti internationali (din Ungaria, Olanda, Germania, Polonia, Belarus, Indonezia), aceasta castiga. Bucuria si extazul din primele secunde ne-au facut sa aducem intreaga planeta la Cluj Napoca si suntem tare mandri de asta
Elevii romani au participat la ?ecare editie si au adus acasa nenumarate premii, de la medalii de aur, argint, bronz si premii speciale pentru cele mai bune prezentari. Acestia muncesc in toate domeniile: ?zica, matematica, stiintele mediului si formeaza o echipa tot mai mare in ?ecare an.
Conferinta Internationala a Tinerilor Cercetatori 2013, Bali, Indonezia Delegatia Romaniei: Alexandra Mustea, Raul-Flaviu Chiorean, Dr. Prof. Adelhaida Kerekes, Maria Baban, Prof. Ligia Minican, Robert, Szabo, Armand Oszlanszky, Rahel Mezei
Conferinta Internationala a Tinerilor Cercetatori 2016
Echipa de organizare ICYS este compusa in mare partie din studenti si elevi, dar toti membrii sunt voluntari. In momentul de fata, ICYS are 27 de tari participante confirmate. (Belarus, Brazilia, Cehia, Croatia, Filipine, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Korea de Sud, Lituania, Malaesia, Olanda, Nigeria, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Thailanda, Turcia, Regatul Unit, Ucraina, Macedonia, Sri Lanka si Franta) si continuam inscrierile.
Noi credem ca acest eveniment joaca un rol important in educatia elevilor talentati, deschizand noi posibilitati in a-si exstinde cunostintele spre stiinta. Acum, cand se constanta o scadere permanenta a interesului pentru stiinta in randul tinerilor, un eveniment de cercetare, precum ICYS, care atrage generatia tanara are o semnificatie aparte. Marea majoritate a fostilor participanti sunt acum studenti la universitati de renume mondial si lucreaza in construirea unei cariere in acest domeniu. Cu siguranta prima lor aparitie in domeniu de cercetare a fost un factor decisiv in viitorul lor de cercetatori. .
| |
|
|