Seria premierelor continua miercuri, cu noul lungmetraj al regizorului lituanian Sharunas Bartas, Peace to Us in Our Dreams, care a beneficiat de premiera internationala la Cannes 2015, iar in Bucuresti va fi difuzat pe 16 martie, de la ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco.
Focus pe experimentalistii romani
Zona experimentala a filmului romanesc, care de la infiintarea BIEFF a cunoscut o revigorare si se remarca din ce in ce mai mult ca domeniu prolific si extrem de animat, este adusa in atentia publicului de Experimented in Romania, duminica, 20 martie, la ora 17.00, Cinema Muzeul Taranului Roman. Programul este o selectie a celor mai recente video-performance-uri create de artisti romani, pe care BIEFF le proiecteaza pentru prima data pe marele ecran, ele fiind anterior expuse in galerii si muzee.
No Shelter from the Storm este o instalatie video plasata intr-o padure devastata si defrisata care nu mai poate gazdui si ascunde oamenii aflati in pericol. Alaturi de perspectiva ecologica, ce problematizeaza distrugerea in masa initiata de corporatiile multinationale, video-ul vorbeste despre conditia umana si despre singuratate intr-o tara care se lupta sa-si mentina habitatul. Nota optimista poate fi regasita in fluieratul celor doi artisti (Anca Benera si Arnold Estefan), perceput ca o trecere de la solitudine la solidaritate colectiva.
Bucuresti. O lume de Ion Barladeanu si Carmen Lidia Vidu
Ion Barladeanu este o figura deja cunoscuta in urma documentarului Lumea vazuta de Ion B., realizat de Alexander Nanau. Carmen Lidia Vidu il portretizeaza in filmul sau (Bucharest. A World of Ion Barladeanu and Carmen Lidia Vidu) pornind de la deja celebrele sale colaje. Regizoarea realizeaza la randul sau un colaj cinematografic ce surprinde deopotriva personalitatea imprevizibila a aclamatului artist fara adapost, amintirile sale incoerente si discursul ironic/critic fata de societatea romaneasca.
Revolutionary Gear de Veda Popovici
Veda Popovici propune in video-performance-ul Revolutionary Gear: The History of Art Retold through the Black Square o reconsiderare a unor creatii majore din istoria artei din perioada Antichitatii, a Renasterii sau a Orientalismului, ce infatiseaza femei. Autoarea atrage atentia asupra privirii patriarhale ce a generat toate aceste ipostaze ale feminitatii, punand in miscare un discurs feminist care te invita sa-ti alegi propriul echipament revolutionar: actiunea de a participa sau a contempla.
Un intim portret auto-reflexiv, At the Mirror, de Larisa Crunteanu, contureaza un ritual de trecere spre maturitate. Redand tensiunea dintre inocenta si senzualitate, corpul performativ al artistei radiaza deopotriva euforie si anxietate, dorinta puternica si in acelasi timp singuratatea de a deveni femeie. At the Mirror functioneaza si la un meta-nivel, intrucat fiecare difuzare este o inregistrare a proiectiei precedente. Asa cum spune artista: „este o lucrare ce dispare cu fiecare proiectie. La fel ca in cazul amintirior, imaginea dispare in final, lasand in urma o fictiune asemanatoare povestii originale.”
Expus la Viena si Paris, Exercising Failure al lui Dragos Alexandrescu construieste o personala si evocativa interpretare a perisabilitatii doctrinelor moderne. Rupand la propriu pagini din carti de capatai pentru ideologiile fundamentale ale sistemul de gandire occidental (capitalism, marxism, crestinism), artistul transforma lucrarile in material fizic brut, disponibil generatiilor viitoare pentru a explora necunoscutul.
Jongland inteligent cu tensiunea intre discursul vizual si cel sonor, Cobalt Blue, de Diana Miron, propune o reflectie captivanta asupra legaturii intre estetica si corp. Lucrarea va ramane adanc imprimata in memoria senzoriala a publicului, in zona inefabila in care artistul, publicul si creatia se intalnesc si se transforma reciproc.
Programul festivalului: http://bieff.ro/ro/2016/program
Bilete prin Eventbook.ro: https://eventbook.ro/program/bieff
Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF are loc in perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul taranului, Cinema Elvire Popesco si Universitatea Nationala de Muzica si este sustinuta de: Administratia Fondului Cultural National, Institutul Cultural Roman, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului tarilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elvetiei, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultura, Dacia, TNT, JTI, NouMax, MDV, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Universitatea Nationala de Arte, Muzeul National al taranului Roman, Centrul de Muzica Electroacustica al UNMB, Uniunea Cineastilor din Romania, Cinelab Romania, MUBI, Centrul National al Dansului Bucuresti, Saptamana Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea, Lara Zankoul Photography; bilete prin Eventbook.
15 martie 2016 .
|