Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
MNLR Iași va deschide un punct muzeal dedicat scriitorului Dimitrie Anghel
(Istorie)
Muzeul National al Literaturii Romane Iasi a semnat un parteneriat cu Primaria Comunei Miroslava in vederea deschiderii unui nou punct muzeal la Miroslava. Iasi, dedicat scriitorului Dimitrie Anghel, in timpul saptamanii „Scoala altfel”.
Este al doilea punct muzeal deschis in judetul Iasi de catre MNLR Iasi, dupa cel dedicat lui Cezar Petrescu, inaugurat la Cotnari in cadrul editiei din anul 2015 a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT).

Expozitia din Centrul de Informare Turistica din comuna Miroslava va reconstitui muzeografic viata si activitatea scriitorului Dimitrie Anghel, valorificand fondul documentar al MNLR Iasi. Expozitia cuprinde fotografii ale poetului, cu momente si oameni care au trecut prin viata sa, carti in editii prime si traduceri de-ale sale, fotocopii dupa manuscrise, reviste literare la care a colaborat, de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea etc. 
In conacul de la Cornesti, comuna Miroslava, unde s-a nascut poetul Dimitrie Anghel, a existat un punct muzeal, in perioada 1971-1990. Aici erau expuse manuscrise, reviste, fotografii, carti ale poetului. Dupa Revolutia din 1989, punctul muzeal de la Cornesti a fost inchis temporar pentru restaurare, iar intre anii 1990-1992, conacul, beciul si celelalte anexe au fost demolate pana la fundatie.

Consideram oportuna infiintarea unui punct muzeal, un prim pas in vederea reconstructiei casei in care a locuit scriitorul care face cinste comunei noastre. Initiativa Muzeului National al Literaturii Romane Iasi ne onoreaza si, prin aceasta, speram sa contribuim la incurajarea turismului cultural judetean.  De asemenea, va fi un bun prilej pentru elevii care vor vizita expozitia in timpul saptamanii „Scoala altfel” de a afla mai multe despre un important reprezentant al literaturii romane.”, a declarat Dan Nita, primarul comunei Miroslava. 

Dan Lungu, directorul MNLR Iasi: „Apreciez deschiderea autoritatilor locale din Miroslava pentru acest proiect si le multumesc pentru cooperare. Deschiderea unui nou punct muzeal este o mare bucurie si un motiv de mandrie pentru orice manager. Astfel, MNLR Iasi contribuie din plin la promovarea patrimoniului literar si la reconstructia memoriei culturale. Sper ca, impreuna cu autoritatile locale, sa gasim solutii si pentru reconstructia casei scriitorului. Dimitrie Anghel merita mai mult decat o temelie napadita de ierburi.

Punctul muzeal „Dimitrie Anghel” devine astfel cel de-al  14-lea obiectiv aflat in componenta Muzeului Literaturii Romane Iasi, alaturi de Muzeul „Ion Creanga" (deschis in 1918, primul muzeu memorial-literar din tara), Muzeul „Vasile Alecsandri", Mircesti (deschis in 1928), Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul" (deschis in 1970), Muzeul „Mihai Codreanu", (deschis in 1970),  Muzeul „Vasile Pogor" (deschis in 1972), Muzeul „Otilia Cazimir" (deschis in 1972),  Colectia „Istoria teatrului romanesc" (deschisa in 1976), Muzeul „Mihail Sadoveanu"( deschis in 1980), Muzeul „G. Topirceanu" (deschis in 1985),  Muzeul „Mihai Eminescu" (deschis in 1989), Muzeul „Nicolae Gane" (deschis in 1993), Muzeul „C. Negruzzi", Trifesti (deschis in 1995), punctul muzeal „Cezar Petrescu” (deschis in 2015).

Curatorii expozitiei sunt reprezentantii MNLR Iasi: Iulian Pruteanu, Oana Melinte si Corina Irimita.
 
Mai multe detalii despre muzeele literare iesene si activitatea Muzeului National al Literaturii Romane Iasi: www.muzeulliteraturiiiasi.ro 

Dimitrie Anghel


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate