Ziua Yehudi Menuhin
Vineri, 22 aprilie, se implinesc 100 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai importanti muzicieni ai secolului XX, violonistul, dirijorul, profesorul Yehudi Menuhin, cel mai cunoscut si iubit dintre discipolii lui George Enescu. De altfel, Yehudi Menuhin a avut o importanta influenta in impunerea creatiei enesciene, a mostenirii enesciene, in general, la nivel international, marturisind in numeroase ocazii despre cat de importanta a fost influenta lui George Enescu asupra sa. Yehudi Menuhin a fost in mai multe ocazii oaspete al Festivalului International “George Enescu”, inca de la prima editie, din 1958.
Unul dintre cei mai importanti violonisti ai secolului XX, Yehudi Menuhin a interpretat nu numai muzica clasica, ci si jazz si muzica traditionala, inregistrarile realizate alaturi de Stephane Grappelli, respectiv, Ravi Shankar, ramanand legendare.
O generoasa selectie din discografia violonistului si dirijorului Yehudi Menuhin, poate fi ascultata la Radio Romania Muzical in cadrul Zilei Yehudi Menuhin, vineri, 22 aprilie, intre orele 10.00 si 15.30, in cadrul emisiunii in doua parti realizate de Irina Cristina Vasilescu si Andreea Chiselev.
In aceeasi zi de 22 aprilie, la Radio Romania Muzical este programat de la ora 15.30 si un concert din cadrul Festivalului Yehudi Menuhin de la Gstaad – Elvetia, locul unde Menuhin insusi a locuit incepand cu anul 1957. Din cadrul acestui festival care aduce in contemporaneitate reverberatia unui mare talent poate fi ascultat un concert cameral ce a avut loc in 2015, sustinut de violoncelista Sol Gabetta si pianistul Jean Yves Thibaudet. Emisiunea “Concerte de 5 stele” este prezentata de Ana Voinescu.
Tot despre Menuhin si mostenirea sa este vorba si in emisiunea “Music box”, programata duminica, 24 aprilie, de la ora 13.05, cand poate fi (re)ascultat discul “A tribute to Yehudi Menuhin” semnat de violonistul britanic Daniel Hope, un fost elev al lui Yehudi Menuhin si ultimul interpret care a aparut in concert alaturi de Menuhin, inainte de moartea lui (12 martie 1999). Albumul cuprinde piese semnificative pentru relatia dintre Menuhin si Hope, dar si piese contemporane dedicate lui Menuhin; auditia este insotita chiar de comentariile lui Daniel Hope, desprinse dintr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Radio Romania Muzical. Albumul a fost lansat pe 5 februarie 2016 si a putut fi ascultat in premiera la Radio Romania Muzical pe 29 februarie 2016. Realizator: Cristina Comandasu.
O dimineata Shakespeare
Sambata, 23 aprilie, se implinesc 400 ani de la disparitia celui care ramane cel mai important dramaturg al tuturor timpurilor, un reper pentru lumea literara internationala: William Shakespeare. Piesele sale de teatru, ca si sonetele lui, au inspirat de-a lungul timpului numerosi compozitori.
In 23 aprilie, intre orele 7.00 si 10.00, Andreea Chiselev va invita sa descoperiti lumea muzicii nascuta sub influenta lui William Shakespeare: de la renascentistii Thomas Morley si Robert Johnson, contemporanii lui Shakespeare, la celebre lucrari semnate de Berlioz, Ceaikovski, Prokofiev, Verdi, Mendelssohn; apoi, din nou, la muzica celui mai cunoscut compozitor renascentist englez, John Dowland, readus in contemporaneitate de interpretarea surprinzatoare a starului pop-rock Sting si apoi, la cea mai recenta lucrare contemporana inspirata de sonetele lui Shakespeare – selectiuni de pe albumul “Take all my loves”, semnat de compozitorul americano-canadian Rufus Wainwright, a carui lansare este programata pe 22 aprilie 2016.
Un week-end Prokofiev
Pe 23 aprilie se implinesc si 125 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai importanti compozitori ai secolului XX: Serghei Prokofiev. Un nume de referinta pentru cultura muzicala rusa, Serghei Prokofiev este autorul unor celebre muzici de balet (printre ele, “Romeo si Julieta” si “Cenusareasa”), a sapte simfonii, 6 concerte pentru pian, doua pentru vioara si trei pentru violoncel si orchestra. Muzica lui Prokofiev, intr-un limbaj cu nuante moderne, se distinge prin sensibilitate si rafinament, ceea ce ascultatorii Radio Romania Muzical pot descoperi ascultand cele doua editii ale emisiunii “Gradina de sunete”, difuzate pe 23 si 24 aprilie, de la ora 11.00. Realizator: Gabriel Marica.
Concerte si spectacole, in direct, de pe marile scene ale lumii
Nu mai putin de patru transmisiuni in direct de pe mari scene internationale pot fi ascultate saptamana aceasta la Radio Romania Muzical.
Miercuri, 20 aprilie, de la ora 21.30, noul director muzical al Festivalului International George Enescu, Vladimir Jurowski, va conduce orchestra al carei dirijor principal este din 2007, prestigioasa Orchestra a Filarmonicii din Londra. Un program cu lucrari din spatiul francez al finalului de secol XIX si inceputul secol XX, solist al orchestrei fiind pianistul spaniol Javier Perianes. Comenteaza Monica Isacescu.
Joi, 21 aprilie, de la ora 21.30, din nou, un concert transmis in direct de la Londra, de data aceasta, de la Wigmore Hall, unde se celebreaza “100 de ani de cultura irlandeza in Marea Britanie”. Un motiv in plus pentru a asculta acest concert este faptul ca un cvartet alcatuit din patru muzicieni romani, Cvartetul Contempo, actualmente ansamblu al Radioteleviziunii Irlandeze, va evolua pe scena de la Wigmore Hall. Comenteaza Anca Ioana Andriescu.
Vineri, 22 aprilie, de la ora 21.00, la Radio Romania Muzical poate fi ascultat in direct un concert de la Hanovra. Orchestra Radiodifuziunii din Hanovra, reputatul dirijor Andrew Manze si solista, mezzosoprana Janine Baechle, propun o seara Gustav Mahler, cu celebra Simfonie a V-a in prim plan.
Sambata, 23 aprilie, de la ora 20.00, poate fi ascultat in direct la Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural un spectacol de la Teatrul Metropolitan din New York. O opera inspirata de Shakespeare – “Othello” de Giuseppe Verdi – cu o distributie “magnifica”, dupa cum scria un cronicar american: Aleksandr Antonenko – Othello, Zeljko Lucic – Iago si Hibla Gerzmava – Desdemona. Comenteaza Luminita Arvunescu si invitatul ei, Mihai Canciovici.
Radio Romania Muzical poate fi ascultat pe frecventele FM 97.6 si 104.8, online la www.romania-muzical.ro, sau prin aplicatiile pentru IOS si Android. Toate emisiunile au arhiva audio online la adresa www.romania-muzical.ro.
.
|