Din 2006 pana in prezent, PACT a lucrat in 162 de comunitati mici, cu oameni care s-au implicat voluntar pentru a mobiliza intreaga comunitate din care fac parte, pentru a forma organizatii comunitare active pe termen lung, care sa identifice nevoile lor comune si sa gaseasca solutii pentru a le rezolva.
“Apar tot mai multe initiative locale si tot mai trainice. Sunt tot mai multi oameni, care iau exemplul de la altii si decid sa faca lucruri ca sa le fie si lor, si celor de langa ei mai bine. Echipa fundatiei PACT a lansat in acesti 10 ani, 41 de proiecte proprii derulate pe o perioada de un an sau doi, in care s-au implicat 21,851 de persoane din comunitati mici. Am acordat finantari pentru 156 de proiecte locale, cu suma totala de 2,298,979 RON. Am petrecut pe teren 2,215 zile, iar grupurile de initiativa locala au mobilizat 3,190 de voluntari”,
declara Ruxandra Sasu, director executiv.
Fundatia PACT lucreaza in comunitati mici din sud, dar in acesti 10 ani a strans si in Bucuresti o comunitate formata din parteneri, colaboratori, voluntari cu expertiza, companii si donatori individuali cu care avem o viziune comuna pentru sudul tarii.
#donatoride10
In ultimii patru ani, am organizat 4 cercuri de donatori, in care 12 proiecte comunitare au fost sustinute cu suma totala de 62,296 RON. Comunitatea de donatori PACT este formata din 200 de donatori individuali si companii si se afla in continua crestere.
#proiectede10
41 de proiecte proprii, printre care prima platforma online, Oamenii sudului - www.oameniisudului.com, cu accent pe povestile oamenilor din sud, dezvoltata impreuna cu Decat o Revista.
„In cele cateva luni, cat am fost pe teren sa-i cunoastem pe Oamenii sudului si sa le scriem povestile, am descoperit nu doar cativa oameni ambitiosi, care vor sa schimbe lucrurile din jur, in ciuda greutatilor locale, ci mici comunitati de oameni pusi pe treaba. In Eselnita, Mehedinti, un grup de profesoare ajuta copiii cu mai putine sanse sa depaseasca diferentele la invatatura. In Corbeni, Arges, mame si sotii isi lasa gospodariile deoparte cateva ore pe saptamana ca sa invete tineretul sa coasa si sa croseteze. Sunt oameni care, dincolo de rutina si problemele de acasa, si-au dat seama ca pot avea un rol activ in lumea din sat, dand din ceea ce stiu sa faca si altora care nu sunt inca la fel de norocosi sau curajosi.”
sustine Oana Sandu, reporter la Decat o Revista.
#campaniide10
In paralel cu interventiile de dezvoltare comunitara pe care le avem in comunitati, in ultimii doi ani am construit si campanii de advocacy, iar la nivel national, impreuna cu reteaua RuralNet (www.ruralnet.ro), am demarat campania “Sustine accesul ONG-urilor la PNDR 2014-2020!”.
De exemplu, in Corbeni, Arges, peste 150 de copii erau nevoiti sa mearga 10 km pana in oras pentru ca in comunitatea lor nu exista un loc de joaca si nu erau in siguranta pe strada.
Am sustinut grupul de initiativa locala din Corbeni si alte 4 grupuri locale sa invete metode si tehnici de advocacy pentru a convinge autoritatile locale sa rezolve problemele cetatenilor si sa mobilizeze intreaga comunitate pentru o cauza comuna.
#parteneriatede10
Fundatia PACT a incheiat doua parteneriate strategice cu Fundatia Vodafone Romania si cu OMV Petrom. Alaturi de Fundatia Vodafone Romania, am finalizat runda de finantare Implicat in comunitatea mea, prin care am sustinut 12 proiecte comunitare in domeniile educatie, sanatate si servicii sociale necesare categoriilor defavorizate, din 12 sate si orase mici din judetele Arges, Braila, Buzau, Dolj, Galati, Olt si Mehedinti. Proiectele au avut ca beneficiari 616 copii, 125 de tineri si 146 de adulti, iar cei 385 de voluntari au sustinut 19.800 de ore de voluntariat. Contributia locala pentru aceste proiecte s-a ridicat la 75.000 de lei.
19 localitati din Romania primesc finantari de pana la 200.000 de euro de la OMV Petrom si Fundatia PACT prin programul „Idei din tara lui Andrei”. Competitia „Idei din tara lui Andrei” a strans 239 de aplicatii pentru proiecte de dezvoltare comunitara, educatie pentru angajabilitate, eco-eficienta & eco-inovatie. Cele mai bune 19 proiecte au fost alese de un juriu format din 20 de lideri de opinie si reprezentanti ai ONGurilor, dar si in urma votului public, proportia fiind de 60% – 40%.
In 2016, vom continua sa folosim instrumente si metode adaptate specificului si contextului local si sa mobilizam resurse de la nivel national pentru a actiona ca un accelerator de dezvoltare pentru comunitatile din sudul tarii. Sprijinim 12 cluburi de tineri, care vor propune proiecte pentru comunitate, noi afaceri sociale locale si cinci proiecte comunitare din judetele Braila, Tulcea si Constanta.
Fundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare este activa in domeniul dezvoltarii comunitare in 19 judete din sud-vestul, sudul si sud-estul tarii. Credem ca fiecare comunitate trebuie sa capete curajul, increderea si capacitatea de a avea un rol activ in a-si construi propriul viitor. De 10 ani, echipa noastra sprijina oameni cu initiativa din comunitatile mici din sudul Romaniei sa construiasca o viata mai buna pentru membrii lor, prin facilitare, instruire, consultanta si finantare. Pe baza de voluntariat, cetatenii din aceste comunitati formeaza organizatii comunitare care identifica, mobilizeaza resurse si actioneaza local pentru a rezolva probleme cu care se confrunta.
Mai multe detalii despre proiectele Fundatiei PACT se regasesc pe www.fundatiapact.ro si www.facebook.com/FundatiaPACT.
Satul Ocolna numara 1500 de locuitori, toti de etnie rroma si se afla la 9 km de Comuna Amarasti si la 10 km de Dabuleni, in judetul Dolj. Desi nu detine nimeni pamant, singura sursa de venit cat de cat sigura pentru o parte din locuitori, pe langa ajutorul social, este cultivarea de pepeni pe teren luat in arenda. Iulie 2012.
Nu are nimeni pamant in Ocolna, (banca care ii ajuta cu bani s-a reprofilat si numai ofera microcredite) peste 60% din populatia din 1500 de locuitori (400 de familii)
Romi Ursari 100% vorbitori de limba rromani, astfel copiii care ajung la gradinita se descurca un pic mai greu, pt ca atunci invata limba romana. Nici parintii nu vorbesc limba romana cand sunt mici. .
|