Incepand de luni, 13 iunie, de la ora 16:00, aflati povestea a noua supravietuitori la 57 de ani de la momentul arestarii lor. Ei au facut parte din ceea ce se numea in anul 1959 Frontul Eliberarii Nationale.
“Am cules povesti incredibile despre un sistem bolnav si amintiri pastrate cu grija in buzunarul sufletului atunci cand, la eliberare au semnat Pactul Tacerii. I-am vazut cum masurau din ochi sau cu pasul dimensiunile camerei in care candva isi petrecusera zi dupa zi dupa zi...cautau din priviri farama aceea de suflet de adolescent uitata intr-un colt de celula. I-am urmarit cum isi reconfigurau cu toate simturile reperele temporale, spatiale si sentimentale ale locurilor in care au inteles ca lupta pentru supravietuire inseamna pastrarea valorilor.”
spune Andreea Ionescu, realizatoarea serialului.
Serialul ii urmareste pe protagonisti de pe bancile scolii la sediul Militiei Capitalei apoi la Uranus si Malmaison, cu o perioada de rodaj la Jilava si in cele din urma in lagarele de munca fortata ale Romaniei.
Un grup de zece tineri refuzau regimul comunist al anilor ’50, minciuna si impostura. Se nascusera in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, isi petrecusera copilaria intr-o tara zguduita de seisme politice, aflau in fiecare zi pe pielea lor ce inseamna nedreptatea. Si au actionat. Partial matur, partial copilareste. Au fost arestati pe 14 mai 1959 cu doua saptamani inainte de bacalaureat. Nu au vorbit niciodata despre viata din timpul detentiei, calvarul anchetelor, interogatoriilor, despre sentintele aberante, bataile si umilintele suferite de ei, minori, in regimul comunist. La eliberare li s-a impus tacerea. Pana astazi, cand ne spun povestea lor.
”Acolo, in detentie am invatat ce inseamna cu adevarat prietenia, sacrificiul, solidaritatea”
-este marturisirea facuta de catre Alexandru Teodorescu la finalul cartii
”Celula de minori”, volumul de la care a plecat acest serial.
O poveste de viata spusa in 8 episoade STORYmania, incepand de luni, 13 iunie, de la ora 16.00, la Radio Romania Cultural si pe www.radioromaniacultural.ro
.
|