Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
MNLR Iași va deschide la FILIT un punct muzeal dedicat lui Garabet Ibrăileanu
(Istorie)
Muzeul National al Literaturii Romane Iasi a semnat parteneriatul cu Asociatia „Patrimoniu pentru comunitate? Iasi si cu Primaria Orasului Targu Frumos pentru deschiderea unui punct muzeal dedicat criticului literar Garabet Ibraileanu. Este al patrulea punct muzeal pe care MNLR Iasi il deschide in ultimii doi ani si va fi inaugurat in luna octombrie 2016, in cadrul celei de a IV-a editii a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT).
Expozitia documentara va reconstitui muzeografic viata si activitatea criticului literar si a scriitorului G. Ibraileanu si va cuprinde manuscrise si fotografii, mobilier specific epocii in care a trait, volume etc.

Una dintre cele mai influente personalitati din literatura romana, Garabet Ibraileanu s-a nascut la Targu Frumos, la 23 mai 1871, intr-o familie de negustori armeni. Teoretician, critic literar, profesor de istoria literaturii romane la Universitatea din Iasi, mentor al unei generatii intregi si al revistei „Viata romaneasca”, de la aparitia careia s-au implinit 110 ani. Ibraileanu n-a condus numai o revista; a condus o adevarata scoala literara si a facut-o cu o pasiune unica, in care se concentra cu toate puterile sale, ca pentru singura justificare a existentei sale. El a format mai multe generatii de intelectuali, cititori ai Vietii Romanesti. Le-a stilizat si le-a sistematizat conceptiile. A stimulat si indrumat multe talente literare. (Demostene Botez, Memorii)

garabet-ibraileanu-copil


Despre deschiderea punctului muzeal de la Targu Frumos, Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi, a declarat: Una dintre dorintele mele este de a promova Iasul ca judet turistic. Iasul are istorie, oameni de cultura si numeroase atractii turistice pe care trebuie sa le valorificam. Dupa inaugurarea punctelor muzeale de la Cotnari (Cezar Petrescu), Miroslava (Dimitrie Anghel) si Golaiesti/Medeleni (Ionel Teodoreanu), Muzeul National al Literaturii Romane Iasi propune un nou punct de reper pe harta Iasului. Dorim sa contribuim la punerea in valoare a operei lui Garabet Ibraileanu si a potentialului turistic din zona Tg. Frumos. Iasul este unul dintre judetele culturale, istorice ale Romaniei.

De asemenea, primarul Orasului Targu Frumos, Ionel Vatamanu, saluta initiativa MNLR Iasi: Locul in care s-a nascut Garabet Ibraileanu trebuie sa aiba un muzeu in care traitorii si trecatorii sa isi poata aminti ce a reprezentat Garabet Ibraileanu pentru dezvoltarea culturii romanesti, care sa conserve si sa transmita valorile patrimoniale, spirituale si culturale ale orasului. Apreciem ideea si importanta deschiderii unui Punct Muzeal in Orasul Targu Frumos.

Mai multe detalii despre activitatea Muzeului National al Literaturii Romane Iasi si despre muzeele si punctele muzeale literare iesene se regasesc pe pagina de Facebook a institutiei. 

garabet-ibraileanu-adult


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate