Juriul editie de anul acesta a Aristoteles Workshop este format din:
Regizorul Cristi Puiu, denumit de Variety “nasul noului val romanesc”, inceput odata cu Moartea Domnului Lazarescu. “Sieranevada”, ultimul lui film, a fost nominalizat pentru marele premiu la Cannes si este propunerea Romaniei la premiile Oscar.
Magdalena Popa Buluc, jurnalista de film si cultura, directoare a departamentului de cultura la ziarul Cotidianul intre anii 2009 si 2016.
Dan Curean, regizor si profesor la Facultatea de Teatru si Televiziune din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca. Dan Curean a semnat regia filmelor “People of Romania” si “Gone Wild” si a participat la prima editie Aristoteles Workshop, din 2006.
Kumjana Novakova, cofondatoarea si directoarea Festivalului de film Pravo Ljudski din Sarajevo, Bosnia si Hertegovina, si fondatoarea scolii de film documentar ACTive, in cadrul careia a produs si coprodus peste 20 de filme regizate de tineri artisti din balcani.
Nicolas Feodoroff, critic de film si arta, in prezent programator si membru al comitetului de selectie la Festivalul International de Film de la Marseille, anul acesta la cea de-a 27-a editie, festival recunoscut ca un izvor de noi talente in filmul documentar.
Thanos Stavropoulos, membru al echipei de programare si coordonare a Festivalului de film documentar din Salonic. Ajuns anul acesta la cea de-a 19-a editie, TDF, Festivalul de film documentar Salonic este legat de Festivalul International de Film de la Salonic.
Cele cinci echipe si filmele lor:
Echipa formata din regizorul Alexandru Badea, directorul de imagine bosniac Ivan Koroman si editorul Delia Oniga urmareste un tanar, Ghita, care traieste intr-o rulota in apropierea manastirii Prislop, unde lucreaza si face parte din grupul de tineri pe care parintele Irineu incearca sa-i reintegreze.
Echipa regizorului Dragos Hanciu, cu Ileana Szasz director de imagine si Maria Balanean editor, s-a stabilit in apropierea unui lan de porumb. Acolo descopera „un micro-univers, ciclic, unde viata unui om este construita din detaliile monotoniei/rutinei acestuia: ritmul tunului, ticaitul ceasului, pulsul gardului electric, purecii de la tv si tipetele celorlalti oameni care isi pazesc porumbul.”, spune regizorul.
Regizorul finlandez Sakari Suuronen si editoarea Ruxandra Pintilie urmaresc o zi din viata fotografului Vasile din satul Breb, imbinand imagini intimiste ale personajului cu viata satenilor.
Echipa Liliana Constantin, Diana Rusu merge pe urmele unei crime petrecute in sanul comunitatii ciobanilor din zona Sapanta, descriind universul spiritual al localnicilor.
Echipa formata din Marina Evelina Cracana si italianul Piero di Silverio incearca cu disperare sa gaseasca firul povestii unui film documentar. Oare vor reusi...?
Proiectia celor cinci filme va avea loc vineri, 23 septembrie, la Teatrul Municipal Baia Mare. Juriul va decide cel mai bun film documentar iar castigatorul va primi un premiu de 2000 euro, oferit de Farmexim.
Aristoteles Workshop se desfasoara anul acesta cu sprijinul Fundatiei Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitala Culturala Europeana 2021, al Consiliului Judetean Maramures, si al Centrului National al Cinematografiei.
.
|