Soprana Leontina Văduva își dăruiește ziua de naștere copiilor cu autism | |
(Muzică) |
Dupa 30 de ani in care a daruit bucurie, prin vocea sa desavarsita, de pe cele mai mari scene ale lumii, marea soprana Leontina Vaduva demonstreaza, inca o data, ca talentul imens izvoraste dintr-un suflet pe masura. La aniversarea a 30 de ani de cariera, isi daruieste ziua de nastere, 1 decembrie, copiilor cu autism sustinuti de Asociatia Help Autism. |
Incepand cu anul 2014, in fiecare primavara, de Ziua Internationala a Constientizarii Autismului, 2 aprilie, Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Asociatia Help Autism organizeaza “Suflet in Culori”, concert caritabil in beneficiul copiilor cu autism. La editia din acest an, pe scena evenimentului s-a aflat si soprana Leontina Vaduva care, odata cu aceasta participare a hotarat sa ramana in continuare aproape de cauza copiilor cu autism.
“In aceasta primavara, am avut bucuria de a canta din nou la Bucuresti, pe marea scena a Ateneului Roman, de aceasta data pentru o cauza de suflet. Alaturi de muzicianul Grigore Lese, regretatul organist Maestrul Nicolae Licaret si pianista Laure Cambau am incercat sa aduc bucurie si sa daruiesc un gram de speranta copiilor cu autism. Cred cu tarie ca sprijinul fiecaruia dintre noi poate insemna o sansa la recuperare pentru copiii cu autism, de aceea am hotarat ca in acest an special pentru mine, an aniversar Leontina Vaduva 30, sa-mi daruiesc ziua de nastere acestei cauze dragi sufletului meu. Va rog, asadar, sa nu-mi trimiteti daruri, ci sa trimiteti un gand bun si o donatie pentru cei 400 de copii ai Asociatiei Help Autism.”
scrie soprana pe contul deschis pe platfoma de crowdfunding unde fanii sai ii pot transmite urarile de bine, printr-o donatie pentru copiii cu autism. http://helpautism.galantom.ro/
Leontina VADUVA – dupa studii la Conservatorul din Bucuresti, sub indrumarea profesoarei Arta Florescu, soprana Leontina Vaduva a debutat pe plan international in 1986 la Teatrul Capitole din Toulouse in Manon de Jules Massenet. Rolul, devenit una dintre cele mai dragi carti de vizita, a purtat-o spre debutul londonez de la Royal Opera House Covent Garden, etapa care i-a adus prestigiosul premiu Lawrence Olivier (1988). Stabilita in Franta, tara care a adoptat-o de la bun inceput, si care i-a acordat in 1999 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, Leontina Vaduva a devenit rapid una dintre cele mai bune ambasadoare ale repertoriului francez interpretand magistral rolurile Micaëla, Antonia, Julieta si Mireille pe cele mai importante teatre ale lumii. Rolul debuturilor in Statele Unite ale Americii (San Francisco, 1996, Metropolitan Opera, New York, 2000) a fost Mimi din Boema lui Puccini. Discografia artistei include Rigoletto (1993), Povestirile lui Hoffmann (1996), Boema (1996) si recitalul Opera Arias (1997), dirijat de Plácido Domingo. Un capitol special in videografia artistei il reprezinta DVD-ul cu Romeo si Julieta, inregistrat in 1994 la Royal Opera House Covent Garden din Londra, sub conducerea muzicala a lui Sir Charles Mackerras si in regia lui Nicolas Jöel, devenit referinta absoluta pentru celebra opera a lui Gounod. Deosebitele sale calitati artistice i-au adus numeroase distinctii, printre care Medalia orasului Toulouse, premiul Royal Philarmonic Society of Music – Londra si Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter oferit de Presedintele Romaniei.
In ultimii ani soprana Leontina Vaduva a fost prezenta pe scena Ateneului Roman si a Salii Radio din Bucuresti in cadrul evenimentelor organizate de Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura: Recitalul omagial Verdi–Wagner. Corespondente (2013), Gala Aniversara “Viorica Cortez si Prietenii” (2014) si Recitalul omagial ENESCU 60 (2015). in 2014 Leontina Vaduva a lansat CD-ul Verdi–Wagner: Corespondete, iar in 2015 calendarul 2016 Leontina Vaduva 30.
In Romania, sunt aproximativ 30 000 de persoane care sufera de Tulburari din Spectrul Autismului. in lume, 1 din 68 de copii sufera de aceasta tulburare. Autismul poate sa apara in orice familie, indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie. Autismul nu se poate vindeca, dar cu interventie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot trai o viata independenta. Fara terapie, simptomele autismului si comportamentele disfunctionale se agraveaza in timp. Din pacate, aceasta interventie este de durata si foarte costisitoare, iar costurile depasesc de cele mai multe ori veniturile unei familii. Iata de ce implicarea in campaniile de strangere de fonduri reprezinta, de cele mai multe ori, singura sansa a acestor copii de a beneficia de terapie adecvata care sa ii ajute sa se integreze in scoala si societate.
Asociatia Help Autism se implica activ de peste 6 ani in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Considerata varf de lance in actiunile de schimbare a statutului autismului in Romania, pe langa servicii de terapie oferite in cadrul celor 5 centre, 6 parteneriate public-private, constituite in parteneriat cu Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Bucuresti, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dambovita, si la domiciliu, Asociatia Help Autism - www.helpautism.ro defasoara cursuri de formare in terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri si sedinte de consiliere pentru parinti si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA - stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.
.
| |
|
|