Ambele concerte – programate pe 17 si pe 18 decembrie – s-au desfasurat cu casa inchisa, publicul avand ocazia sa-l urmareasca pe al doilea online, in transmisiune directa pe pagina oficiala de facebook a Corului. Astfel, pe langa cei 1800 de spectatori prezenti in Sala Ateneului Roman, peste 300 000 de persoane au urmarit evenimentul in mediul virtual.
“Craciunul trebuie sa fie pretutindeni, indiferent ca este in fata Ateneului, vestit de colinde frumoase, sau ca este in foyer, unde oamenii au primit programe de sala deosebite si noul DVD al Madrigalului, care contine Concertul de Craciun de la Palatul Cotroceni. Pentru anul viitor pregatim trei sali ale Ateneului, care vor umple sufletele romanilor prin concertul traditional de Craciun al Corului Madrigal. impreuna cu programul Cantus Mundi, vom organiza in anul care vine un concert extraordinar si in Piata Constitutiei, si la Sala Palatului, pentru ca miscarea a prins o asemenea amploare, atat in Bucuresti, cat si in Romania, incat trebuie sa ii cuprindem pe toti copiii pe aceeasi scena”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”.
Programul serii a cuprins atat colinde romanesti, cat si din repertoriul international, prima parte incluzand piese cantate in premiera absoluta: “Suita corala de colinde romanesti”, de maestrul Constantin Arvinte.
“Sper ca ascultatorii nostri au plecat acasa fericiti, amintindu-si de acel moment din copilaria lor cand cantau impreuna cu bunicii astfel de colinde. Mai mult de atat, generatiile viitoare, din care face parte si fiul meu, care a fost astazi aici cu colegii de clasa, sper ca au inteles ca aceasta traditie trebuie intretinuta, trebuie iubita si dusa mai departe intr-un mod foarte sensibil si foarte frumos”, a declarat Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”.
In pauza concertului, publicul a avut parte de o surpriza de proportii in foyer: glasurile a sute de copii din Corurile Cantus Mundi, dirijate de Cezar Verlan, au adus o emotie noua, care s-a adaugat magiei deja create de Corul Madrigal in Sala Mare. La incheierea evenimentului, toti copiii au cantat traditionalul colind “Mos Craciun cu plete dalbe”, vocile lor impletindu-se cu cele ale Corului Madrigal, dar si cu intreaga sala, care aplauda in picioare, coplesita de surpriza de final. Cele 15 coruri invitate in cele doua zile de concert numara pentru 700 de copii din reteaua Cantus Mundi, veniti din judetele Alba-Iulia, Arad, Braila, Dolj, Giurgiu, Iasi, Prahova, Sibiu si din Bucuresti. impreuna, au contribuit la crearea unui moment fara precedent in istoria Ateneului Roman.
“Este pentru prima oara, pentru unii dintre ei, cand se afla aici, emotiile ii coplesesc si ne fac noua, dirijorilor, munca putin mai grea. Dar sentimentul este unul inaltator, bucuria este foarte mare – s-a vazut asta si pe fetele lor, si in reactia publicului”, a declarat Cezar Verlan, dirijorul secund al Corului National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”.
Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”, cel mai apreciat ansamblu coral profesionist autohton, este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe intreg mapamondul, impunandu-se astfel ca un adevarat „brand de tara”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala.
.
|