In capitala, activitatile dedicate Orei Pamantului au fost organizate de Primaria Municipiului Bucuresti si Teatrul Excelsior si s-au desfasurat in Parcul Cismigiu, unde peste 600 de copii din corurile Cantus Mundi au cantat alaturi de membrii Corului National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”, dirijati de Anna Ungureanu. Inaintea inceperii evenimentului, toti copiii si-au incalzit glasurile, facand vocalize, indrumati de dirijorul celebrului ansamblu coral. Pe parcursul celor 60 de minute daruite naturii, copiilor li s-au alaturat si bucurestenii veniti la plimbare in parc.
Sub sloganul international “Daruieste naturii din energia ta!”, copiii au cantat si s-au bucurat impreuna, fara a apela la alte resurse de energie decat propria lor stare de bine. Repertoriul serii a inclus atat cantece cunoscute de catre coristii de toate varstele, piese internationale, cat si melodii folk, apreciate de publicul larg. Nelipsit a fost imnul Cantus Mundi, care a dat tonul concertelor din fiecare localitate, amintindu-le tuturor celor prezenti ca “doar muzica ne poate uni”.
“Seara aceasta a stat sub semnul prieteniei si al respectului fata de natura. Energia care i-a adus pe cei 5000 de copii impreuna astazi in atat de multe localitati din tara a fost o inspiratie pentru noi toti. Copiii stiu intotdeauna care sunt lucrurile cu adevarat importante: muzica si natura, iar Programul National Cantus Mundi sprijina si incurajeaza initiativele care au in centrul lor educatia corala si civica”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului National de Camera "Madrigal-Marin Constantin".
Ora Pamantului este un eveniment international, organizat in ultima sambata din luna martie a fiecarui an, incepand din 2007. Scopul acestui demers este de a sensibiliza utilizatorii de energie electrica in fata problemei dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea acestui tip de energie. Ora Pamantului consta in stingerea luminii si oprirea aparatelor electrocasnice neesentiale timp de o ora, in mod voluntar, atat de catre consumatorii individuali, cat si de institutii. In prezent, comunitatea de sustinatori ai acestui demers a atins 2 miliarde de oameni, in peste 7.000 de orase, din peste 152 de tari.
Initiat in anul 2011, de catre dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul National Cantus Mundi a fost institutionalizat prin Hotararea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simpla idee, o Directie a institutiei aflata in subordinea Ministerului Culturii - Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe harta talentul, educatia si dezvoltarea culturala a tinerilor din Romania. In 7 ani, 4100 de dirijori si 250 000 de coristi din cele 41 de judete ale Romaniei vor face parte din Programul National Cantus Mundi. Obiectivul Programului este ca in 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, sa existe coruri in fiecare scoala din Romania.
.
|