In acest an, juriul a acordat 13 mentiuni speciale pentru proiecte culturale din 11 tari europene. Unul dintre proiectele care au primit aceasta distinctie speciala la categoria Educatie, formare profesionala si actiuni de constientizare, este Olimpiada Mestesuguri Artistice Traditionale, organizat de mai bine de doua decenii de Muzeul Astra.
Managerul general al Muzeului Astra, dl Ciprian Anghel Stefan, impreuna cu dna Mirela Iancu, directorul dep. marketing C.N.M. Astra, au primit inalta distinctie in cadrul unei ceremonii speciale organizata la Turku, in Finlanda. Ceremonia a fost prezidata de tenorul Placido Domingo si de Tibor Navracsics, Comisar european pentru Educatie, Cultura, Tineret si Sport.
Juriul a recunoscut calitatile deosebite ale acestui proiect prin urmatoarea declaratie oficiala: ”Olimpiada Mestesuguri Artistice Traditionale este o competitie care incurajeaza tinerii din Romania, cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, sa continue practicarea mestesugurilor traditionale si sa creasca gradul de constientizare asupra patrimoniului cultural. Aceasta initiative are la baza educatia pentru patrimoniu si a dovedit o implicare pe termen lung pentru a-si indeplini misiunea.”
Ajunsa la cea de-a XXII-a editie, Olimpiada Mestesuguri Artistice Traditionale va avea loc in perioada 25-30 iulie 2017 in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului.
"Aceasta mare realizare ne onoreaza, dar ne si motiveaza in egala masura. Olimpiada micilor mesteri este o adevarata pepiniera a mestesugurilor artistice traditionale. An de an, la Sibiu, timp de o saptamana cei mai tineri mostenitori ai traditiei se intrec in dibacia mainilor si in frumusetea costumelor, cu seriozitte si bucurie, in cel mai mare muzeu in aer liber al Europei, dovedind ca nu esti niciodta prea mic pentru a stapani secretele tesutului, brodatului, picturii de icoane pe lemn sau sticla, prelucrarii lemnului, confectionatului mastilor sau incondeierii oualor. Multi dintre laureatii primelor editii se intorc acum la Sibiu in calitate de instructori, dovedind ca traditiile pot fi si sunt duse mai departe la Muzeul Astra. Iata ca juriul Europa Nostra a recunoscut calitatile deosebite ale acestui proiect pe care o sa-l continuam in aceeasi nota constructiva.”, a declarat Ciprian Anghel Stefan, managerul Muzeului Astra.
De retinut este si faptul ca aceste mentiuni se acorda contributiilor deosebite la conservarea si consolidarea patrimoniului cultural european, care sunt apreciate in mod special de juriu, dar care nu au fost incluse in selectia finala pentru a primi un premiu. Romania a luat pe langa cele doua premii pentru conservare si serviciu dedicat si unul dintre cele 7 mari premii prin Centrul Cultural din Blaj si Public Choice Award, dl Zoltan Kallos. Muzeul Astra le adreseaza acestora felicitari pentru astfel de realizari si proiecte deosebite.
La Ceremonia de Premiere din Turku au participat circa 1.200 persoane, incluzand profesionisti din domeniul patrimoniului, voluntari, sustinatori din intreaga Europa, precum si inalti reprezentanti ai institutiilor UE, ai Statelor Membre si ai tarii gazda. Ceremonia de Premiere a constituit evenimentul public final al Congresului European al Patrimoniului, care a reunit sute de actori din domeniul patrimoniului din toata Europa la Turku intre 10 si 15 mai.
INFO EUROPA NOSTRA
De aproape 40 de ani, Europa Nostra sarbatoreste si promoveaza bunele practice din domeniul patrimoniului cultural. Premiile Europa Nostra au fost infiintate in anul 1978 pentru a oferi recunoastere initiativelor deosebite in conservarea patrimoniului cultural. Pana in 2001, au fost acordate peste 650 de premii pentru tot atatea proiecte exemplare, devenind sursa de inspiratie pe tot continentul prin puterea exemplului. Incepand cu anul 2002, ceea ce a inceput ca o initiativa a fundatiei Europa Nostra, a primit patronajul Uniunii Europene si a devenit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra 2017. Lansat de Comisia Europeana, a devenit cel mai prestigios premiu in domeniul patrimoniului cultural, omagiind cele mai bune realizari din domeniul conservarii, cercetarii, educatiei, formarii profesionale sau actiunilor de constientizare. Din 2002 au mai fost rasplatite peste 400 de realizari remarcabile in aceste domenii.
.
|