Vineri, 19 mai, se implinesc 50 ani de la debutul celebrului Placido Domingo la Opera de Stat din Viena, pe scena careia a revenit constant in indelungata lui cariera. In acel spectacol din 1967 a interpretat un rol din opera „Don Carlos” de Giuseppe Verdi.
50 ani mai tarziu, Placido Domingo va urca din nou pe scena Operei de stat din Viena, intr-o gala ce-i este dedicata de binecunoscuta institutie, unul dintre cele mai renumite teatre lirice din lume. In program: cate un act din trei opere de Giuseppe Verdi – ”Bal mascat”, ”Traviata”, ”Simon Boccanegra”, dar si uvertura operei ”Nabucco” a aceluiasi compozitor. Alaturi de Placido Domingo, nume importante ale operei contemporane: soprana Sonya Yoncheva, tenorul Ramon Vargas, soprana Ana Maria Martinez, dar si doua nume romanesti, basii Dan Paul Dumitrescu si Alexandru Moisiuc. Placido Domingo, ajuns la varsta de 76 ani, va interpreta, asa cum o face in ultimii ani, roluri pentru voce de bariton. El s-a consacrat in constiinta publica drept unul dintre marii tenori ai celei de a doua jumatati a secolului XX.
Gala “Placido Domingo – 50 ani pe scena Operei de Stat din Viena” poate fi ascultata in direct la Radio Romania Muzical, vineri, 19 mai, de la ora 20.00. Comenteaza Luminita Arvunescu.
Sommernachtkonzert cu Orchestra Filarmonicii din Viena
Pe langa binecunoscutul concert de Anul Nou de la Viena, Orchestra Filarmonicii din Viena sustine in fiecare an un alt concert devenit traditie: Sommernachtkonzert – Concertul de vara – din Gradina Palatului Schönbrunn din Viena. Este cadoul facut de celebra orchestra locuitorilor Vienei si turistilor, un concert in aer liber avand ca invitati nume de prima marime ale scenelor internationale. Primul Sommernachtkonzert a avut loc in 2004 si de atunci s-a desfasurat anual.
In 2017, concertul de vara de la Schönbrunn va fi dirijat de Christoph Eschenbach, unul dintre cei mai respectati dirijori ai momentului. Solista va fi cea mai cunoscuta si iubita cantareata americana de opera a momentului: soprana Renée Fleming, o vedeta in adevaratul sens al cuvantului.
Programul muzical este construit in jurul unei idei - “Povesti si mituri” - printre lucrarile propuse regasindu-se fragmente din baletul “Frumoasa din padurea adormita” de Ceaikovski, Aria lunii din opera “Rusalka” de Dvorak, uvertura operei “Hänsel si Gretel” de Engelbert Humperdinck, dar si teme de John Williams din coloana sonora a seriei “Harry Potter”.
Concertul poate fi ascultat in direct, joi, 25 mai, de la ora 21.30, la Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural. Comenteaza Andreea Chiselev. In preambul, de la ora 21.00, un istoric al acestui concert devenit traditional, dar si impresii la cald de la reporterii Radio Romania Cultural prezenti la Viena, cu sprijinul Ambasadei Austriei la Bucuresti si al Biroului de Turism al Austriei in Romania.
.
|