Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 iunie 2018
Recomandări
Mircea Tiberian, noul curator al concertelor de jazz de la ArCub
(Muzică)
Dupa ce a adunat, in sezonul estival, la Bucharest Jazz Festival zeci de mii de spectatori la concertele in aer liber, jazzul se muta din octombrie la ArCub cu a doua stagiune Artist in Residence, organizat de Primaria Capitalei prin ArCub. Noul curator Artist in Residence, renumitul pianist si compozitor de jazz Mircea Tiberian anunta un program incarcat de premiere si proiecte originale prezentate in urmatoarea perioada pe scena ARCUB.
Modelat dupa programe similare din San Francisco, New York si Amsterdam, Artist in Residence invita muzicienii de jazz din Romania sa curatorieze un sezon de concerte cu o tema propusa de ei insisi. Dupa ce a cantat alaturi de mari nume ale jazzului mondial, Mircea Tiberian devine in aceasta toamna artistul in rezidenta, curatorul si unul dintre performerii celei de-a doua stagiuni Artist in Residence. Tema propusa de pianistul si compozitorul Mircea Tiberian pentru noua serie de concerte de la ArCub este Jazz – un limbaj muzical al viitorului

“In zilele noastre lumea muzicii e din ce in ce mai distinct impartita intre larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potential creativ si o minoritate rezistenta, deschisa inca spre firesc, spre arta vie. in acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzica in timp real se pare ca poseda inca mijloacele de supravietuire. O dovedeste numarul din ce in ce mai mare de improvizatori intr-un context institutional destul de putin ofertant. Ce-i determina pe muzicieni sa aleaga aceasta cale a expresiei artistice? Se pare ca a face muzica improvizata, a o elabora in colectiv e, pana la urma, o indeletnicire placuta ce se si potriveste mai bine noilor comandamente moral-sociale sau estetice ale contemporaneitatii. Asa se explica, pe langa numarul crescand, si mobilitatea  acestor creatori spontani, prezenti in mai toate sectoarele vietii muzicale. Bucuria de a canta a  muzicienilor de jazz, implicarea lor in actul artistic ma fac sa ma gandesc la un viitor cind, poate, nu vor mai exista ascultatori ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent si inspiratie. Din pacate, daca lucrurile vor continua pe fagasul pe care au pornit, nu toata lumea va mai avea legaturi cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fara sa o inteleaga. intregul spatiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi.  Totusi, la fel ca in scenariile filmelor science-fiction, imaginez o comunitate mica ce va continua sa celebreze prin sunet, expresie, dans si cuvant creativitatea muzicala. si vreau sa cred ca asta va conta pentru formatia spirituala a omului.
De aceea, avand onoarea sa fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis sa plasez seria concertelor din aceasta stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz - a musical language of the future.” declara Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.

AIR stagiunea 2 - 600x400


Artist in Residence contine o serie de sase concerte organizate in perioada octombrie – decembrie 2017 la Sala Mare ARCUB. In deschiderea stagiunii, artistul curator, Mircea Tiberian, va sustine concertul special Looking Forward to the Past, alaturi de Michael Acker la bas si de John Betsch (SUA) la tobe. Tiberian / Acker / Betsch va concerta pe 5 octombrie la ARCUB alaturi de invitata speciala din Marea Britanie, vocalista Marta Hristea von Friedeburg.

Program Artist in Residence octombrie – decembrie 2017:

5 octombrie: Mircea Tiberian / Michael Acker / John Betsch & invitat special Marta Hristea – Looking Forward to the Past
24 octombrie: Matt Maneri / Evan Parker / Lucian Ban – lansarea albumului Sounding Tears
9 noiembrie: Dumitrio – Proverbe
16 noiembrie: Don Braden / Joris Teepe / Gene Jackson – Trio of Liberty
7 decembrie: John Edwards / Mark Sanders / David Frydryk / Sian Brie - Reimagining Migration
21 decembrie:  R. C. & The Melody Makers 

Mircea Tiberian este compozitor si pianist de jazz cu o vasta activitate concertistica ce se intinde pe mai mult de patru decenii si include peste 20 de albume discografice, cele mai recente fiind Pale Dot, Raphael si Both Sides of the River. Experienta artistului s-a extins si in aria pedagogiei, fiind actualmente profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, fondatorul si coordonatorul sectiei de Jazz / Pop music. Tiberian este activ si in domeniul literar sau muzicologic. Pe langa volume de specialitate precum Tehnica improvizatiei in muzica de jazz, el a publicat carti ce trateaza fenomenul muzical in general: Notes on Music and Music Notes, Cartea de muzica, Jazz inside out, Domeniul muzical – o lume cu patru dimensiuni, Sunetul de referinta.


Biletele pot fi achizitionate online de pe arcub.ro sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).
Pret: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).

Muzica, si indeosebi jazz-ul, a fost intotdeauna in centrul preocuparilor ARCUB. Din 2011, Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB organizeaza singurul festival international de jazz din Bucuresti, aducand pe scena din Piata George Enescu nume importante ale jazz-ului romanesc si international contemporan. In 2014, ARCUB a inaugurat seria de concerte Jazzaj. Sambetele jazzului la ARCUB au insemnat concerte bilunare, prin care fanii genului au ramas conectati la ritmurile de jazz ale momentului, s-au delectat cu experienta live a celor mai recente albume si au facut cunostinta cu interpreti noi si consacrati ai jazz-ului romanesc si european iar din 2016 ARCUB a lansat programul Jazz la ARCUB  - Artist in Residence, stagiunea de jazz curatoriata de artistul in rezidenta.
Programul se bucura de un foarte mare succes in randul iubitorilor de jazz.
Artistul – curator devine centrul atentiei, acesta este atat curator cat si performer in cadrul stagiunii care prezinta publicului artisti din Romania dar si artisti internationali in concerte originale care ilustreaza tema de rezidenta propusa.
Artist in Residence a devenit o platforma pentru creativitatea scenei muzicale de jazz din Romania.

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival si al Zilelor Bucurestiului.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate