Fundația Alexandrion lansează concursul de creație al trofeului premiilor Constantin Brâncoveanu | |
(Viață) |
Lansarea concursului de creatie pentru noul trofeu al Premiilor Constantin Brancoveanu, oferite de Fundatia Alexandrion, a avut loc luni seara in cadrul unui eveniment gazduit de Hotelul Radisson Blu din Bucuresti. In cadrul acestuia a fost anuntata componenta juriului, valoarea premiului pus in joc de catre Fundatie, calendarul si coordonatele de creatie ale concursului de creatie pentru noul trofeu al Galei Constantin Brancoveanu. |
Astfel, conform datelor trecute in Regulamentul oficial, competitia se adreseaza sculptorilor si artistilor plastici care doresc sa creeze noul simbol al premiilor oferite anual de Fundatia Alexandrion valorilor culturii romanesti.
Inscrierile se pot face in perioada 13 martie – 01 iunie 2018, direct pe site-ului Fundatiei Alexandrion www.fundatia-alexandrion.ro, in sectiunea Concurs de creatie - Trofeul Constantin Brancoveanu. Conform Regulamentului oficial aflat pe www.fundatia-alexandrion.ro machetele care vor fi inscrise in concurs trebuie expediate prin curier sau pot fi depuse la sediul Fundatiei Alexandrion (Str.Nicolae Grigorescu nr. 19A, Otopeni – Ilfov, cod postal 075100, alaturi de datele de identificare si de contact ale creatorului.
7.000 de euro (brut) este valoarea premiului oferit de Fundatia Alexandrion celui care va reusi sa convinga juriul ca lucrarea sa reprezinta cel mai bine valorile si spiritul Brancovenilor. Presedintele Fundatiei Alexandrion, Nawaf Salameh, a explicat la evenimentul de lansare motivul pentru care doreste schimbarea statuetei:
“Gala Premiilor Constantin Brancoveanu ajunge in 2018 la cea de-a V-a editie. Asa ca deja exista in jur de 50 de astfel de exemplare, iar noi vrem sa pastram lucrarea intr-o editie limitata. Mai mult, cand am lansat Gala Brancoveanu, in 2014, am fost intrebat de ce nu am facut un concurs pentru alegerea trofeului. Iata ca acum a venit momentul si facem si acest concurs. M-ar bucura nespus ca lucrarea castigatoare sa fie creata de un artist tanar, pe care sa il ajutam sa devina cunoscut. Dar decizia este a juriului. ”
Nawaf Salameh
Conform regulamentului oficial, lucrarile care vor fi validate pentru jurizare trebuie sa fie inspirate din viata si personalitatea Sfantului Martir Constantin Brancoveanu, a carui existenta a fost marcata de sacrificiu, in numele credintei, al limbii, culturii romane si al poporului sau.
Lucrarea tridimensionala trebuie sa se incadreze intre 30 si 35 de centimetri si sa cantareasca intre 2 si 2,5 kilograme. Aceasta va fi prezentata sub forma de macheta, cu precizarea materialului propus, impreuna cu fisa tehnica de productie si datele producatorului (producatorilor).
Lucrarea castigatoare va fi selectata in baza Regulamentului de concurs de catre un juriu de specialitate format din critici si istorici de arta, sculptori, artisti plastici si reprezentanti ai Fundatiei Alexandrion:
Doina Mandru, istoric de arta-presedintele juriului,
Nawaf Salameh, presedintele Fundatiei Alexandrion – vicepresedintele juriului,
Ioan Scurtu, istoric - membru al juriului,
Mircea Roman, sculptor - membru al juriului,
Magda Carneci, istoric de arta - membru al juriului,
Stefan Ramniceanu, artist plastic, membru al juriului Premiilor Constantin Brancoveanu - membru al juriului
Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului National Peles - membru al juriului
Catalin Balescu, rector UNARTE – membru al juriului
Ioana Vlasiu, critic de arta.
Dupa finalizarea perioadei de inscrieri, timp de 15 zile va avea loc jurizarea lucrarilor.
“Dragi colegi din artele plastice, va incurajez sa fiti cat mai creativi si sa aveti curajul de privi extraordinara deschidere a lui Constantin Brancovenau spre modernitate si sa facem din el si un simbol, nu doar o imagine mai mult sau mai putin apropiata destinului sau de martir. El nu a fost numai un martir. A fost un intemeietor de modernitate”,a declarat Doina Mandru, presedinta juriului la evenimentul de lansare a concursului pentru noul trofeu Constantin Brancoveanu.
Castigatorul concurului va fi anuntat public pe 18 iunie 2018 pe site-ul Fundatiei Alexandrion, www.fundatia-alexandrion.ro.
Fundatia Alexandrion a fost infiintata in anul 2003 ca urmare a numeroaselor activitati de responsabilitate sociala desfasurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate sociala ale grupului au fost preluate si au inceput sa fie desfasurate sub umbrela acesteia. Cele mai importante demersuri ale Fundatiei sunt legate de sfera culturala – Gala Premiilor Constantin Brancoveanu, ajunsa in 2018 la cea de-a cincea editie, si Gala Premiilor Matei Brancoveanu, ajunsa deja la a patra editie.
De-a lungul timpului, Fundatia Alexandrion si-a pus amprenta si in sustinerea performantelor sportului romanesc. Trofeele Alexandrion, care onoreaza performanta internationala a sportivilor romani, au ajuns in 2018 la cea de-a treia editie. Fundatia a fost alaturi de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman la Olimpiadele din 2004 de la Atena, din 2008 de la Beijing si din 2012 de la Londra.
.
| |
|
|