Proiectul, care se deruleaza timp de un an (august 2018 - august 2019) si care implica un efort de cooperare intre arheologi, istorici si cercetatori romani si americani, a debutat cu o prima etapa desfasurata in perioada 28 august – 14 septembrie 2018.
Din partea Muzeului National de Istorie a Romaniei a participat in echipa mixta romano-americana, dr. Alexandru Badescu, seful sectiei Patrimoniu. Echipa de specialisti a efectuat activitati de investigare arheologica de suprafata in trei din cele sase puncte de interes: sat Zilisteanca, comuna Posta Calnau, judetul Buzau; sat Tanganu, comuna Fundeni, judetul Calarasi; Giurgiu, judetul Giurgiu. Celelalte trei puncte urmeaza a fi cercetate cu implicarea muzeelor din judetele Dambovita si Arges.
Activitatea de investigare a locurilor date de coordonatele geospatiale au implicat masuratori, utilizarea detectoarelor de metale, plasarea temporara a steagurilor de marcare in zonele cu rezultate relevante, cercetarea obiectelor metalice si inregistrarea tuturor punctelor in care au fost descoperite fragmente din cele trei aeronave americane prabusite la inceputul lunii iunie 1944.
In aceasta faza a proiectului s-a urmarit restrangerea zonei de interes si, in mod special, obtinerea unor informatii referitoare la membrii echipajelor care sunt, inca, “disparuti in misiune”.
Departamentul Apararii din cadrul Guvernului Statelor Unite ale Americii estimeaza ca mai mult de 82000 de americani lipsesc, inca, in actiune, iar Agentia de Evidenta Prizonieri de Razboi/Disparuti in Misiune face eforturi pentru a gasi trupurile soldatilor disparuti, in vederea repatrierii acestora.
.
|