Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 iunie 2021
Recomandări
Acord de colaborare semnat între Muzeul Național de Istorie a României și Agenția de Evidență Prizonieri de Război / Dispăruți în Misiune din cadrul Departamentului de Apărare a Guvernului Statelor Unite ale Americii
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei a semnat in luna august 2018 un parteneriat cu Agentia de Evidenta Prizonieri de Razboi. Disparuti in Misiune, din cadrul Departamentului de Aparare a Guvernului Statelor Unite ale Americii, in vederea colaborarii privind efectuarea unor activitati de investigare arheologica pentru a determina locurile exacte din Romania in care se presupune ca s-au prabusit sase aeronave militare, apartinand Armatei Americane, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Proiectul, care se deruleaza timp de un an (august 2018 - august 2019) si care implica un efort de cooperare intre arheologi, istorici si cercetatori romani si americani, a debutat cu o prima etapa desfasurata in perioada 28 august – 14 septembrie 2018. 

Din partea Muzeului National de Istorie a Romaniei a participat in echipa mixta romano-americana, dr. Alexandru Badescu, seful sectiei Patrimoniu. Echipa de specialisti a efectuat activitati de investigare arheologica de suprafata in trei din cele sase puncte de interes: sat Zilisteanca, comuna Posta Calnau, judetul Buzau; sat Tanganu, comuna Fundeni, judetul Calarasi; Giurgiu, judetul Giurgiu. Celelalte trei puncte urmeaza a fi cercetate cu implicarea muzeelor din judetele Dambovita si Arges.

Activitatea de investigare a locurilor date de coordonatele geospatiale au implicat masuratori, utilizarea detectoarelor de metale, plasarea temporara a steagurilor de marcare in zonele cu rezultate relevante, cercetarea obiectelor metalice si inregistrarea tuturor punctelor in care au fost descoperite fragmente din cele trei aeronave americane prabusite la inceputul lunii iunie 1944.

In aceasta faza a proiectului s-a urmarit restrangerea zonei de interes si, in mod special, obtinerea unor informatii referitoare la membrii echipajelor care sunt, inca, “disparuti in misiune”.

Departamentul Apararii din cadrul Guvernului Statelor Unite ale Americii estimeaza ca mai mult de 82000 de americani lipsesc, inca, in actiune, iar Agentia de Evidenta Prizonieri de Razboi/Disparuti in Misiune face eforturi pentru a gasi trupurile soldatilor disparuti, in vederea repatrierii acestora.

foto

Giurgiu_2

Tanganu_1


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate