Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Toamna, la FILIT se număra cărțile bune citite peste an
(Literatură)
Fiecare dintre noi are macar un scriitor preferat pe care ar dori sa il vada o data in viata in carne si oase, daca face parte din aceeasi perioada istorica cu acesta, sa ii ceara un autograf, sa respire acelasi aer, sa ii puna intrebari. Un festival de literatura cum este Festivalul International de Literatura si Traducere de la Iasi (FILIT) face posibile astfel de intalniri, de sase editii.
Editia a VI-a a FILIT s-a desfasurat in perioada 3-7 octombrie 2018. 5 zile dedicate catilor, celor care le scriu, celor care le traduc si celor care le citesc, 5 zile cu 300 de invitati din 23 de tari si cu peste 130 de evenimente.
La FILIT 2018 au fost invitati mari autori contemporani, scriitori cu milioane de exemplare vandute in intreaga lume, laureati sau nominalizati ai National Book Award, Man Booker Prize, ai Premiului Goncourt, Premiului Uniunii Europene pentru Literatura, Premiului Consiliului Nordic pentru Literatura. Printre vedetele internationale venite la Iasi anul acesta, s-au numarat americanul Jonathan Franzen si compatrioata sa Veronica Roth, islandezul Jón Kalman Stefánsson, francezii Sylvie Germain si Eric Vuillard.

„FILIT este un festival al comunitatii si asta ne-am dorit in fiecare an, sa fie comunitatea implicata si sa fie un festival ceva mai mult decat sunt obisnuiti oamenii. Un festival de literatura inseamna, in primul rand, o intalnire intre scriitori si traducatori sau intre scriitori, ei intre ei. Insa, noi ne dorim ca FILIT sa fie si un spatiu de intalnire intre profesionistii din lumea cartii si public”,
spunea Lucian Dan Teodorovici, directorul festivalului, la debutul celei de-a VI-a editii. Si i-a iesit. O spun cei care au venit macar o data in Iasi special pentru acest eveniment, o confirma si articolele din presa nationala, dar si internationala, scriitorii invitati.

43185341_1060801760746127_3332334437701517312_n

Asadar, uitandu-se pe statisticile din anii trecuti si pe lista cu invitatii din 2018, publicul FILIT-ului nu putea sa aiba decat mari asteptari pentru cea de-a VI-a editie a sarbatorii cartilor. Daca este sa ne referim la cifre, primele patru editii FILIT s-au prezentat astfel: peste 600 de invitati, peste 500 evenimente literare organizate, 90.000 de participanti in public, 600 voluntari, 350 jurnalisti romani si straini acreditati.

Cat despre scriitorii invitati anul acesta, dincolo de cei mentionati, deja, si prezenti pe scena Teatrului National in serile FILIT, indragostitii de literatura sub toate formele ei au avut de unde alege. La Iasi s-au plimbat pe strazi, prin scoli la intalnirile cu liceenii, prin cortul FILIT din Piata Unirii, pe la lansarile de carte din diverse locuri din oras, pe la muzeele iesene si prin lojele teatrului scriitori ca: Iuri Andruhovici (Ucraina), Kamila Shamsie (Marea Britanie), Eduardo Caballero (Spania), Evald Flisar (Slovenia), Catherine Lovey (Elvetia), Lluis-Anton Baulenas (Spania), Goce Smilevski (Macedonia), Roland Orcsik (Ungaria), Sveta Dorosheva (Ucraina/Israel), Lorenzo Silva (Spania), Yannick Haenel (Franta), Tomas Zmeskal (Cehia), Carl Frode Tiller (Norvegia), Catherine Gucher (Franta).

Nu au lipsit de la FILIT 2018, fireste, nici o parte din scriitorii romani care anima piata de carte din Romania actuala: Gabriela Adamesteanu, Irina Teodorescu, Liliana Lazar, Carmen Firan, Augustin Cupsa, Dorina Rusu, Ana Maria Caia, Andrei Craciun, Florina Ilis, Mihai Buzea, Iulian Ciocan,Tudor Ganea, Cristian Fulas, Alex Tocilescu, Bogdan Raileanu, Adela Greceanu, Adelin Petrisor, Viorel Ilisoi, Eugen Istodor si multi, multi altii.

Colectia „Scriitori de poveste” sau revizitarea clasicilor literaturii romane
In ceea ce priveste structura dupa care a fost organizata agenda Festivalului International de Literatura si Traducere de la Iasi (FILIT), in 2018, pe langa Serile FILIT, Scriitori in Centru – Casa FILIT, Casa Poeziei si intalnirile cu liceenii, au fost continuate si proiectele Casa Copilariei si Casa Fantasy, in urma succesului inregistrat anul trecut, cand au fost lansate. Astfel, publicul a avut ocazia sa se intalneascala Casa Copilariei cu autoarele Moni Stanila, Adina Rosetti, Delia Calancia, Simona Antonescu, Alexandra Rusu, iar la Casa Fantasy cu scriitorii Oana Arion, Cristina Nemerovschi, Oliviu Craznic, Florin Corneliu Pitea, Daniel Timariu.

Casa Poeziei i-a avut ca oaspeti, printre altii, pe Andrei Dosa, Florin Partene, Nicoleta Nap, Radu Nitescu, Nichita Danilov, Ioan Es. Pop, Alex Vasies, Theodor Duna, Andra Rotaru, Benji Horvath, Diana Geacar, Robert Serban, Nicolae Coande.

43335454_1062003453959291_975113221511839744_n

In anul in care sarbatorim Centenarul Marii Uniri, organizatorii festivalului au venit si cu un proiect care sa ii reviziteze pe clasicii literaturii romane. Astfel, la FILIT 2018 a fost lansata colectia de carti „Scriitori de poveste”, care readuce in centrul atentiei scriitorii carora le sunt dedicate muzeele din reteaua Muzeului National al Literaturii Romane Iasi: Ion Creanga, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Topirceanu, Otilia Cazimir, Vasile Pogor, Nicolae Gane, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Codreanu si Mitropolitul Dosoftei. 11 scriitori contemporani au acceptat provocarea de a scrie cate o biografie romantata, reprezentand povestea fiecaruia dintre cei 11 scriitori mentionati mai sus. Este vorba despre Simona Antonescu (Otilia Cazimir), Mihai Buzea (Vasile Pogor), Iulian Ciocan (Nicolae Gane), Dan Coman (Mihai Codreanu), Andrei Craciun (Ion Creanga), Cristian Fulas (Mitropolitul Dosoftei), Tudor Ganea (Mihail Sadoveanu), Adela Greceanu (Vasile Alecsandri), Florina Ilis (Mihai Eminescu), Bogdan Raileanu (Constantin Negruzzi), Alex Tocilescu (George Topirceanu).

Éric Vuillard, castigatorul premiului Goncourt in 2017 a impartit autografe la Iasi

Anul acesta, festivalul literaturii de la Iasi a inceput cu doua zile inainte de a incepe propriu-zis. In avanpremiera FILIT, in ziua de 1 octombrie, iesenii si-au putut da intalnire cu Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, in cadrul unui eveniment organizat in parteneriat cu Institutul Francez. Scriitor si regizor, Éric Vuillard a devenit cunoscut in intreaga lume dupa ce a castigat, in 2017, Premiul Goncourt pentru cartea “Ordinea de zi”, un text intens care ne trimite privirea in culisele celui de al doilea Razboi Mondial si care impresioneaza prin structura originala, nici eseu istoric, nici roman, dar si prin puternicul impact emotional pe care il au istoriile personale ale unor importanti oameni politici din perioada interbelica redate aici.

La Iasi, Éric Vuillard a analizat in profunzime, cu argumente care tin atat de istorie, cat si de literatura, realitatea, pornind de la subiectul ales pentru cartea sa “Ordinea de zi”. El insusi aflat intr-o relatie conflictuala cu scoala si cu societatea, in adolescenta, scriitorul si cineastul francez vorbeste despre conflict, despre politica compromisului, despre literatura care trebuie sa fie in permanenta conectata si la prezent.

„Astazi vedem ca oamenii politici sau cei din zona economica vorbesc foarte mult despre neutralitate, pretind ca se plaseaza pe un teren neutru si ne propun un discurs obiectiv. In acest context, eu cred (si asta se reflecta si in cartile mele) ca scrisul joaca exact rolul de a se plasa in inima evenimentelor, acolo unde nu mai exista neutralitate sau acolo unde neutralitatea devine imposibila. Spre deosebire, poate, de sociologie sau de istorie, literatura nu suporta neutralitatea. In literatura, vom avea intotdeauna o subiectivitate extrem de puternica. Asta nu inseamna ca literatura nu reflecta o realitate, ci ca aceasta realitate este trecuta printr-un filtru ideologic”, a spus acesta.

Serile FILIT si bucuria de a respira acelasi aer cu marii scriitori ai lumii

La inceput de octombrie, oriunde in Iasi te puteai intalni cu unul dintre invitatii la FILIT. Se putea intampla in cortul FILIT, cand iti beai cafeaua, intr-o librarie, intr-un parc sau chiar pe strada in plina zi. Ceva din atmosfera unui grup de lectura organizat ad-hoc in orice zona din oras a pus stapanire pe oameni si pe locuri.

Si anul acesta, FILIT-ul a dedicat cate o seara invitatilor de onoare. In 2018, lumea recompusa pe scena a fost cea a scriitorilor Sylvie Germain si Gabriela Adamesteanu, Jón Kalman Stefánsson,  Jonathan Franzen, Veronica Roth,  Viorel Ili?oi, Eugen Istodor ?i Adelin Petri?or
Fiecare dintre scriitorii prezenti pe scena Teatrului National din Iasi, in cadrul serilor FILIT, a lasat publicul sa patrunda in universul lor de creatie si sa le inteleaga mai bine relatia cu literatura, cu scrisul, cu cartile, cu memoria culturala. Nu a lipsit umorul, cel mai bun prieten al celor care scriu, dar si al celor care ii citesc.

43412332_1061821887310781_2547142720103645184_n

In prima seara FILIT au urcat pe scena scriitoarea franceza Sylvie Germain si Gabriela Adamesteanu, iar sala mare a Teatrului National le-a fost decor pentru recompunerea puzzle-urilor propriilor carti.
Suntem marcati de istoria tarii in care ne-am nascut si am crescut. Atunci cand incep sa scriu nu stiu exact unde ajung, dar ceea ce ma motiveaza este acest depozit memorial pe care il am in spate si care ma orienteaza in scriitura mea, intr-un fel sau altul”, a marturisit la un moment dat Sylvie Germain.

Nu pot sa deosebesc cuvintele de o intreaga memorie a cartii”, a venit si replica  Gabrielei Adamesteanu si toata seara a fost invaluita in matasea fina a cuvintelor celor doua talentate scriitoare.

In a doua seara FILIT, publicul a cunoscut un poet care si-a tesut firul poeziilor si in proza si a reusit sa cucereasca o lume intreaga cu aceasta maniera de abordare a textului. Este vorba despre islandezul Jón Kalman Stefánsson care odata cu Trilogia fiordurilor (volumele “Intre cer ?i pamant”, “Tristetea ingerilor” ?i “Inima omului”), tradusa si la noi, a topit inimile multor cititori din intreaga lume. La Iasi, Jón Kalman Stefánsson a fost vazut peste tot, in momentele in care era singur, cu o carte de poezie in mana. De fapt, acesta a si recunoscut ca fara poezie nu poate trai.

“Uneori, ma gandesc ca, daca Dumnezeu exista, el trebuie sa fie poet, iar noi, poeziile lui”, le-a marturisit acesta celor prezenti la seara FILIT in care a fost invitat special. „Literatura buna contine si intelepciune, si cunostinte despre alte persoane, alte culturi, alte lumi. Literatura e un lucru periculos din acest punct de vedere, te face sa gande?ti, sa vezi lucrurile altfel”, a mai spus Stefánsson.

Poate cel mai asteptat scriitor de la FILIT a fost americanul Jonathan Franzen, distins cu prestigiosul National Book Award pentru romanul “Corectii” (2001). In seara care i-a fost dedicata, Franzen afirma ca se regaseste in toate personajele pe care le descrie, iar toate cartile sale sunt, intr-o oarecare masura, autobiografii. „Pentru a scrie un personaj important trebuie sa maregasesc pe mine in acesta. Este un lucru teribil pe care il recunosc, dar totul este autobiografic. Nu sunt, insa, descrieri ale persoanelor din familia mea, ci sunt eu, eu, eu peste tot“.

Provocat de moderatorul discutiei, Marius Chivu, Jonathan Franzen a spus cate ceva si despre felul in care vede el lumea ca scriitor, despre ce il inspira si il motiveaza sa scrie, dar nu oricum, ci cu un umor demn de un comedian care umple sali si dezlantuie rasul si in cele mai sobre personaje. “Pentru mine, sa fiu captivat de un roman inseamna sa experimentez timpul intr-un mod diferit si sunt binecuvantat ca, pentru cateva ore, sa fiu intr-o lume in care lucrurile chiar au sens. Eu am nevoie de asta si cred ca sunt oameni care sunt dezgustati de ceea ce a adus Internetul si au nevoie de o lume care sa le aduca un timp mai lung de introspectie. Incetezi sa existi atunci cand petreci toata ziua pe Internet. Nu mai ai timp sa mai ai personalitate”, a punctat acesta.

thumbnail

Dupa ce s-a incheiat si ultima zi de festival, dupa ce cortul FILIT din centrul orasului a inceput sa isi dea jos hainele, dupa ce ecoul tuturor cuvintelor rostite de fiecare invitat in parte s-a stins usor lasand urme de emotii puternice, dupa ce fiecare carte amintita in cele peste 130 de evenimente si-a reluat locul in biblioteca, Iasul a devenit mai bogat. Pentru 5 zile a fost in inima literaturii, a asistat la operatiile pe cord deschis care i s-au facut, a fost gazda primitoare. A primit, in schimb urmele pasilor unor scriitori celebri, promisiuni de revedere, gesturi tandre de prietenie pentru oamenii sai, pentru locurile sale cu istorie, pentru atmosfera sa, autografe care pot fi oricand licitate la bursa cititorilor fericiti.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate