Institutul National al Patrimoniului (INP) si Muzeul ASTRA au castigat saptamana trecuta medalia de aur din partea organizatorilor targului DENKMAL din Leipzig, principalul targ din Europa dedicat protejarii, restaurarii monumentelor istorice si renovarii cladirilor vechi. Evenimentul a reunit anul acesta 448 de expozanti din 19 tari, iar in total au fost acordate zece medalii de aur.
In expozitia creata si prezentata la Leipzig de Institutul National al Patrimoniului in parteneriat cu Muzeul ASTRA, artizanii muzeului au pus in aplicare o serie de tehnici traditionale – taierea busteanului cu trasca, procesul de productie a sindrilei, de la bustean la produsul finit – atragand sute de vizitatori, dar si alti expozanti si mesteri din organizatiile breslelor active inca in Europa Occidentala. Mica expozitie de unelte de debitare a lemnului si cea de obiecte etnografice au oferit o imagine introductiva asupra tehnicilor si practicilor traditionale inca active in Romania, esentiale pentru prezervarea si punerea in valoare a patrimoniului construit.
Premierea a venit ca o recunoastere a contributiei pentru protejarea si transmiterea tehnicilor traditionale de prelucrare a lemnului si rasplateste in mod special demonstratiile practice cu implicarea publicului realizate de echipa Muzeului ASTRA in cadrul standului.
Institutul National al Patrimoniului a prezentat expozitia „santier de restaurare”, aducand in atentia vizitatorilor o sectiune reprezentativa pentru sectorul patrimonial din Romania, ilustrata printr-o selectie de lucrari care ilustreaza toate categoriile de operatori din domeniu: cercetarea specializata – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000; mediul academic – Universitatea de Arte din Bucuresti, Departamentul Conservare si Restaurare; companiile private – CerecsArt; organizatiile non-guvernamentale – ProPatrimonio si Monumentum; muzeele – Complexul National Muzeal ASTRA; institutiie administratiei centrale de specialitate – Institutul National al Patrimoniului. De la sectorul public la cel privat, de la vederea de ansamblu la cazuri punctuale, de la tehnici traditionale la tehnologii inovatoare, expozitia a fost menita sa prezinte diversitatea si dinamica domeniului in Romania, prin cele mai importante realizari recente. Imaginea rezultata este insa incompleta, in continua transformare si descoperire, ca orice santier de restaurare.
In sectiunea rezervata activitatii sistemului public de protectie a patrimoniului au fost prezentate proiecte recent initiate, alaturi de programe de fond derulate de Institutul National al Patrimoniului: IMPLEMENT - Implementarea si exploatarea rezultatelor cercetarii stiintifice in practica restaurarii si conservarii bunurilor culturale; INNOCastle – Inovarea politicilor publice pentru prezervarea, transformarea si exploatarea castelelor, conacelor si gradinilor acestora; Patrimoniul romanesc la 100 de ani de la Marea Unire. Valori nationale. Valori europene - Forumul Anului european al patrimoniului cultural in Romania; Programul Marca patrimoniului european; siturile inscrise in Lista patrimoniului mondial - UNESCO din Romania.
Eveniment cu 14.200 de vizitatori
Prin standul organizat de Institutul National al Patrimoniului, Romania a fost reprezentata pentru prima data la DENKMAL, cel mai mare targ european de profil. Acest targ ofera o prezentare completa a pietei in domeniul conservarii si restaurarii, prin participarea companiilor de profil, a mestesugarilor, restauratorilor, arhitectilor si institutiilor.
In paralel s-au desfasurat MUTEC – Targul international pentru muzee si tehnologia expozitionala, Targul asociatiilor germane pentru constructii din argila si aproximativ 150 de evenimente conexe. Platforma dedicata patrimoniului din Leipzig a atras in acest an aproximativ 14.200 de vizitatori.
Despre Institutul National al Patrimoniului
Institutul National al Patrimoniului (INP) este principala institutie publica de specialitate responsabila cu gestiunea patrimoniului cultural din Romania. Institutul coordoneaza activitatea de inventariere, protejare, consolidare-restaurare si punere in valoare a monumentelor istorice, activitatea de gestiune si punere in valoare a patrimoniului cultural mobil, digital, intangibil si imaterial. in domeniul patrimoniului mondial, INP este responsabil de monitorizarea monumentelor si siturilor inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si, de asemenea, de elaborarea dosarelor de nominalizare a monumentelor si siturilor Romaniei pentru inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial.
.
|